Wybren van Haga: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Biografie: Archaïsch woord vervangen.
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Navigatiesjabloon toegevoegd
Regel 55: Regel 55:
{{References}}
{{References}}
}}
}}
{{Navigatie fractievoorzitters Tweede Kamer}}


{{DEFAULTSORT:Haga, Wybren van}}
{{DEFAULTSORT:Haga, Wybren van}}

Versie van 21 okt 2019 11:08

Wybren van Haga
Wybren van Haga
Volledige naam Wybren Ridley van Haga
Geboren 31 januari 1967
Geboorteplaats Den Haag
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 31 oktober 2017
Partij VVD (1982-2019)
Onafhankelijk (2019-heden)
Titulatuur ir.
Functies
2010-2017 Gemeenteraadslid in Haarlem
2017-heden Lid Tweede Kamer
2019-heden Fractievoorzitter Tweede Kamer
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Wybren van Haga (Den Haag, 31 januari 1967) is een Nederlands politicus. Vanaf 2017 is hij lid van de Tweede Kamer. Hij was werkzaam bij Shell, als bestuurder bij verschillende organisaties en is een zelfstandig ondernemer.

Biografie

Van Haga behaalde zijn Gymnasium Bèta diploma aan het Coornhert Lyceum te Haarlem en studeerde van 1985 tot 1991 Elektrotechniek in Delft. Tevens behaalde hij zijn propedeuse Rechten in Leiden. Na zijn studie ging Van Haga in militaire dienst als dienstplichtig officier bij het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal waar hij zijn groene baret behaalde. Hij zwaaide af als tweede luitenant.[1]

Bedrijfsleven

Van 1993 tot 2002 werkte Van Haga als ingenieur voor Shell, achtereenvolgens in Gabon, Schotland en Oman. Vanaf 2002 is hij werkzaam als ondernemer in verschillende sectoren, zoals de zorg, ICT, zonnepanelen en vastgoed. Zijn vastgoedbedrijf Sjopperdepop BV bezat ruim honderd panden, vooral in Amsterdam en Haarlem[2].

Politieke carrière

Zijn ervaringen als ondernemer in zowel binnen- als buitenland hebben Van Haga ertoe gebracht de stap naar de politiek te maken. In 1982 werd hij lid van de VVD, waar hij zich onder andere bezighield met regeldruk bij ondernemers.

Sinds 2010 was Van Haga gemeenteraadslid in Haarlem. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij gekandideerd op plaats 41 op de kandidatenlijst. Op 31 oktober 2017 werd Van Haga geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer.[3] Van Haga kwam in de Tweede Kamer, nadat enkele VVD-Kamerleden waren doorgestroomd naar het kabinet-Rutte III, dat in oktober 2017 werd beëdigd.

Vanaf eind 2017 liep een intern integriteitsonderzoek naar Van Haga door de VVD.[4] Het onderzoek werd opgestart vanwege het vermeende verzwijgen van een aantal problemen met lokale regelgeving[5] die Van Haga sinds begin 2017 had met het beheer van zijn vastgoedportefeuille in Amsterdam. De uitkomst van het integriteitsonderzoek luidde in april 2018[6] dat Van Haga zich niet aan de vermeende overtredingen zou hebben schuldig gemaakt, maar dat hij wel moest kiezen tussen het lidmaatschap van de Tweede Kamer en zijn ondernemerschap. Hij koos voor het eerste.[7]

In juli 2019 kwam Van Haga opnieuw in opspraak, toen hij op de A4 was aangehouden met een te hoog alcoholgehalte. De VVD strafte Van Haga hiervoor. Hij moest 5.000 euro schenken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers en vijf dagen vrijwilligerswerk doen. Van Haga bleef lid van de VVD-Kamerfractie.

Op 24 september 2019 werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet. Hij had zich niet gehouden aan de afspraken die waren gemaakt naar aanleiding van het rapport van de integriteitscommissie. Van Haga bleef lid van de Tweede Kamer namens zijn eigen fractie Van Haga.[8] Hij werd daarop door de VVD als lid geroyeerd.

Persoonlijk

Van Haga heeft een Engelse moeder en een Friese vader. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en woont in Haarlem.

Externe links