Homohuwelijk in de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 4 okt 2010 om 17:55. (→‎Vermont)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het homohuwelijk is in de Verenigde Staten van Amerika een zeer controversieel onderwerp. Ook in vele andere landen is dit het geval. Verschillende burgerrechtenbewegingen voerden al campagne in de jaren '70 om huwelijken voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Dergelijke huwelijken werden op lokaal initiatief al sinds 1975 gesloten, maar meestal later weer ontbonden omdat ze in strijd werden geacht met de grondwet en met de heersende moraal. Momenteel is de situatie per staat verschillend.

  • De staten Massachusetts, Connecticut, Iowa[1] en Vermont [2] hebben een wettelijke erkenning van het homohuwelijk. In deze staten mogen homo's legaal trouwen. Ook heeft de volksvertegenwoordiging van New Hampshire een wet aangenomen, die homohuwelijken toelaat. Deze wet werd van kracht op 1 januari 2010. Het hooggerechtshof van Californië had het homohuwelijk in 2008 ook goedgekeurd, maar dit werd enkele maanden later door een meerderheid van de bevolking afgevoerd.
  • Achttien staten hebben grondwettelijke beperkingen die het huwelijk definiëren als een unie tussen een man en een vrouw; dezelfde beperking is opgenomen in wetten van vierentwintig andere staten. In dergelijke staten is het homohuwelijk dus verboden.
  • New Mexico, Wisconsin, New York en Rhode Island hebben geen wettelijke bepalingen die het huwelijk definieert als een verbintenis tussen een man en een vrouw. In deze staten ligt de wettelijke situatie nog open.

De grootste demonstratie voor gelijke huwelijksrechten vond plaats in 1987, toen de American Civil Liberties Union de wettelijke belemmeringen tegen het homohuwelijk ongeldig probeerde te laten verklaren en een nepbruiloft voor 2000 homo's en lesbiennes in Washington D.C. organiseerde. De datum van deze actie, 11 oktober, wordt sinds dat jaar gebruikt voor de National Coming Out Day in de Verenigde Staten.

Wetgeving tegen discriminatie

Wetten aangaande discriminatie van homoseksuelen in de VS

De Amerikaanse Grondwet verbiedt oneerlijke behandeling in de wet, maar discriminatie wordt niet genoemd. Als het homohuwelijk in een staat gelegaliseerd wordt, betekent dit automatisch dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verboden wordt. In zevenentwintig staten bestaat al een vorm van wetgeving die deze vorm van discriminatie verbiedt. De staten Rhode Island, Californië, Illinois, Maine, Minnesota, New Mexico en Washington, plus het District of Columbia, verbieden discriminatie tegen homoseksuelen en transseksuelen geheel. In Connecticut, Hawaï, Maryland, Massachusetts, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont en Minnesota geldt dit alleen voor homoseksuelen. Daarnaast bestaan in elf staten - Alaska, Arizona, Colorado, Delaware, Louisiana, Michigan, Montana, Washington, Pennsylvania, Kentucky en Indiana - wetten die discriminatie van homoseksuelen bij sollicitatieprocedures en in openbare gebouwen verbieden.

Controverse

De opkomst van het homohuwelijk en geregistreerd partnerschap in de Verenigde Staten ging niet zonder slag of stoot. De voorstanders ervan menen dat homoseksuele koppels niet het recht mag worden ontzegd op het huwelijk en de daar bijhorende voordelen, omdat voor de Grondwet van Amerika alle burgers gelijk zijn. Tegenstanders beweren echter dat het huwelijk al sinds de oudheid tussen een man en een vrouw is, en dat er voor individuele staten geen reden is om koppels die buiten deze definitie vallen te laten trouwen.

Met behulp van een landelijke enquête uit 2003 concludeerde Pew Research dat 32% voor legalisatie van het homohuwelijk is, en 59% tegen. De tegenstand kwam vooral uit de christelijk-religieuze hoek. Bij andere enquêtes steunde 25 tot 35 procent van de bevolking wettelijke erkenning van het homohuwelijk. De percentages qua voor- en tegenstanders verschillen per deelstaat: bij een onderzoek in Massachusetts was 59% voor legalisatie. CBS hield in mei 2004 een nationale opiniepeiling, waarin men gevraagd werd te kiezen voor het homohuwelijk, geregistreerde partnerschappen of geen enkele wettelijke bescherming voor homoseksuele koppels. De meerderheid van de bevolking (57%) bleek hierin voor het homohuwelijk of partnerschap te zijn:[1]

Demografie Homohuwelijk Partnerschap Geen van beide
Totaal 28% 29% 40%
Republikeinen 13% 33% 53%
Democraten 32% 28% 36%
Onafhankelijken 37% 27% 33%
18-29 jarigen 43% 32% 25%
30-44 29% 25% 44%
45-64 26% 29% 41%
65 en ouder 12% 32% 51%
Noord-Oosten van de VS 35% 31% 33%
Mid-Westen van de VS 26% 23% 47%
Zuiden van de VS 23% 26% 48%
Westen van de VS 31% 36% 28%

De wens om het homohuwelijk niet te legaliseren is dus niet sterk genoeg om een grondwetsamendement af te dwingen om het huwelijk in alle vijftig deelstaten te definiëren als tussen een man en een vrouw. Over het algemeen was uit enquêtes op te maken dat slechts veertig tot vijftig procent van de tegenstanders een grondwetswijziging zou steunen.

Bij de verkiezingen in november 2004 werd in de staten Arkansas, Georgia, Kentucky, Michigan, Mississippi, Montana, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon en Utah ook gestemd over een staatgrondwetswijziging om het homohuwelijk te verbieden. Afgezien van de staten Oregon, Mississippi en Montana bevatten de aangenomen amendementen ook provisies die iedere andere vorm van erkenning van homoseksuele relaties ontkrachten. Het amendement werd in alle elf staten aangenomen. Alaska, Louisiana, Missouri, Nebraska en Nevada hadden al vóór 2004 grondwettelijke bepalingen die het homohuwelijk verboden. In 2005 werden in Kansas en Texas soortgelijke amendementen aangenomen.

Federale wetgeving

In de Verenigde Staten van Amerika zijn er volgens voorstanders van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht 1049 federale wetten waarin het huwelijk een factor vormt. Ze beweren dat het stelselmatig ontzeggen van de voordelen en rechten die in deze wetten staan vastgesteld een schending is van het 14e amendement van de grondwet, dat bepaalt dat iedereen gelijk is voor de wet en dat de rechten die één burger krijgt toegezegd niet mogen worden onthouden aan een ander.

In 2003 besliste het Federale Hooggerechtshof in de zaak Lawrence vs. Texas dat seksueel verkeer met toestemming van alle betrokkenen beschermd wordt door amendement 14. Gecombineerd met een vonnis uit 1967 (waardoor alle anti-rassenvermengingswetten werden afgeschaft), menen veel voorstanders dat er hoop is dat het Hooggerechtshof de wetten die het huwelijk van twee mensen van hetzelfde geslacht verbieden zal herroepen.

Een dergelijke beslissing van de rechtbank zou betekenen dat de Huwelijksbeschermingswet (Defense of Marriage Act) uit 1996 ongrondwettig zou worden verklaard. Deze federale wet, afgekort tot DOMA, stelt vast dat het huwelijk een unie tussen man en vrouw is. De wet geeft staten het recht om homohuwelijken of geregistreerde partnerschappen uit andere deelstaten of landen niet te erkennen. Sinds de invoering van de DOMA hebben veel staten vergelijkbare statuten (zogenaamde mini-DOMA's) opgesteld, waarin staat dat zij het homohuwelijk niet erkennen.

Sommige tegenstanders van het homohuwelijk hebben geprobeerd om een grondwetsamendement in te voeren, dat het huwelijk federaal definieert als een verbinding tussen een man en een vrouw. Op die manier kan de grondwettelijkheid van de Defense of Marriage Act niet aangevochten worden op basis van de Full Faith and Credit clausule, de Equal Protection clausule of de Amerikaanse grondwet, noch zou een individuele deelstaat het homohuwelijk of geregistreerde partnerschappen kunnen legaliseren. Het amendement werd bediscussieerd door de Senaat op 14 juli 2004; een voorronde toonde aan dat 48 Senaatsleden voor waren en vijftig tegen, en dus werd de wijziging afgewezen.

Geregistreerde partnerschappen

In de staten Vermont en Connecticut bestaat de mogelijkheid voor homoseksuele stellen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dat hen alle voordelen en rechten van getrouwde mensen garandeert. Deze partnerschappen geven echter geen recht op federaal geregelde voordelen en rechten, noch worden zij in een meerderheid van Amerika erkend. New Jersey en Californië hebben wetgeving waarbij stellen kunnen laten registreren dat zij samenleven, maar niet getrouwd zijn; deze registratie is vergelijkbaar met partnerschap, maar geeft minder rechten.

Momenteel wordt in New York onderzocht of huwelijksvoordelen moeten worden gegarandeerd aan samenlevende homoseksuelen en lesbiennes.

Internationaal

Sinds 29 juni 2005 is het homohuwelijk in Canada gelegaliseerd, en veel Amerikanen vragen zich af of hun wetten aangepast moeten worden; omdat Canada aan de Verenigde Staten grenst en geen inwonerschap vereist om te trouwen (in tegenstelling tot Nederland, België en Spanje), kunnen Amerikaanse homoseksuelen daar hun trouwlicentie verkrijgen. Normaal gesproken worden huwelijken uit Canada erkend in de Verenigde Staten en andersom.

Het homohuwelijk per deelstaat

In dertien deelstaten plus het District of Columbia is sinds 1996 over wetsvoorstellen gestemd die een vorm van wettelijk bescherming bieden aan homoseksuele partners.

Staat Jaar Type partnerschap Senaat Parlement Conclusie
Ja Ja Nee Nee Ja Ja Nee Nee
Hawaï 1996 Geregistreerde partnerschappen Goedgekeurd Afgewezen Nee Nee
Hawaï 1997 Belastingvoordelen Goedgekeurd Goedgekeurd Ja Ja
Californië 1999 Geregistreerde partnerschappen 22 14 41 36 Ja Ja 1
District of Columbia 2000 Geregistreerde partnerschappen Goedgekeurd Goedgekeurd Ja Ja
Vermont 2000 Homohuwelijk Afgewezen Afgewezen Nee Nee
Vermont April 2000 Geregistreerde partnerschappen 19 11 79 68 Ja Ja
Californië 2001 Uitbreiding geregistreerd partnerschap 23 11 41 32 Ja Ja 2
Californië 2003 Uitbreiding geregistreerd partnerschap 23 14 41 33 Ja Ja 3
New Jersey Januari 2004 Geregistreerde partnerschappen 23 9 41 28 Ja Ja
Maine April 2004 Geregistreerde partnerschappen 18 14 84 58 Ja Ja
Utah Februari 2005 Belastingvoordelen 10 18 - - Nee Nee
New Mexico Maart 2005 Geregistreerde partnerschappen - - - - Nee Nee
Arizona April 2005 Geregistreerde partnerschappen - - - - Nee Nee
Montana April 2005 Geregistreerde partnerschappen - - - - Nee Nee
Connecticut April 2005 Geregistreerde partnerschappen 27 9 85 63 Ja Ja
Maryland Mei 2005 Geregistreerde partnerschappen 31 16 83 50 Nee Nee 4
Californië Juni 2005 Homohuwelijk - - 37 35 Nee Nee 5
Oregon Juli 2005 Geregistreerde partnerschappen 19 10 - - Nee Nee 6
Californië Augustus 2005 Homohuwelijk 21 15 41 35 Nee Nee 7
New Jersey December 2006 Geregistreerde partnerschappen 23 12 56 19 Ja Ja 8
Washington April 2007 Geregistreerde partnerschappen 28 19 63 35 Ja Ja
Oregon Mei 2007 Geregistreerde partnerschappen 21 9 34 26 Ja Ja
New Hampshire Mei 2007 Geregistreerde partnerschappen 14 10 243 129 Ja Ja
Californië September 2007 Homohuwelijk 22 15 42 34 Nee Nee 9
  • 1 Het geregistreerd partnerschap gaf slechts beperkte rechten.
  • 2 De rechten die een geregistreerd partnerschap gaf werden uitgebreid.
  • 3 Geregistreerd partnerschap wordt qua rechten gelijkgesteld aan het huwelijk.
  • 4 Gouverneur Robert Ehrlich sprak zijn veto uit over de wet; alleen een tweederdemeerderheid had dit kunnen voorkomen.
  • 5 Eerste stemronde; een absolute meerderheid (41 stemmen) was noodzakelijk, maar werd niet gehaald.
  • 6 Het voorstel werd afgewezen door Republikeinse parlementsvoorzitster.
  • 7 Gouverneur Arnold Schwarzenegger sprak zijn veto uit over de wet; alleen een tweederdemeerderheid had dit kunnen voorkomen.
  • 8 Hiervoor werd, naast het Domestic Partnership (geaccepteerd in 2004), het Civil Union geïntroduceerd, dat meer rechten biedt.
  • 9 Gouverneur Arnold Schwarzenegger sprak zijn veto uit over de wet; alleen een tweederdemeerderheid had dit kunnen voorkomen.

Alabama

In 1998 werd in Alabama een wet aangenomen die het homohuwelijk verbood, en in februari 2005 werd deze maatregel versterkt door een grondwetswijziging. Zowel de Senaat als het parlement stemden met een grote meerderheid voor het amendement. De grondwetswijziging dient ter voorkoming van rechtszaken om de eerdere wet op basis van de grondwet van de staat ongeldig te laten verklaren.

Alaska

Op 27 februari 1998 besliste een rechter dat de staat Alaska mensen niet per definitie het recht mag ontzeggen zelf hun huwelijkspartner te kiezen. De stemgerechtigden kozen er op 3 november voor dat hun grondwet moest worden aangepast om het homohuwelijk te verbieden. In oktober 2005 werd de staat door een vonnis van het Hooggerechtshof van Alaska gedwongen om homoseksuele ambtenaren en hun partners dezelfde rechten te geven als heteroseksuelen.

Arizona

Twee mannen uit Phoenix, Arizona, verkregen op 7 januari 1975 een trouwlicentie van een ambtenaar. Het Hooggerechtshof van Arizona verklaarde hierop de licentie ongeldig en citeerde bij haar uitspraak de bijbel. De wetgevende macht van de staat introduceerde een wet die het huwelijk specificeert als tussen een man en een vrouw.

Arkansas

Op 2 november 2004 stemden de kiesgerechtigden van Arkansas bij de presidentsverkiezingen ook over een amendement van de grondwet van hun staat, om het homohuwelijk te verbieden. De grondwetswijziging werd 75% van de stemmen voor met een grote meerderheid aangenomen. Het amendement verbiedt ook het instellen van geregistreerde partnerschappen voor homoseksuelen.

Californië

Zie Homohuwelijk in Californië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 12 februari tot 11 maart 2004 haalde Californië wereldwijd het nieuws toen de nieuwe burgemeester van San Francisco, Gavin Newsom, de districtsambtenaren de opdracht gaf om huwelijkslicenties niet te onthouden aan mensen van hetzelfde geslacht. Een rechtbank liet deze licenties later nietig verklaren. Op 15 maart 2005 besliste een rechter in Californië dat het onthouden van het huwelijk aan homoseksuelen binnen die staat in strijd was met de grondwet van Californië. Een wetsvoorstel om het huwelijk te legaliseren werd in augustus 2005 door het parlement goedgekeurd, maar gouverneur Arnold Schwarzenegger sprak er op 29 september 2005 zijn veto over uit, waardoor de wet niet van kracht werd.

Op 16 juni 2008 besliste het Californische hooggerechtshof dat het homohuwelijk voortaan legaal was. Homoseksuele inwoners uit andere staten in de Verenigde Staten konden ook een huwelijksverbintenis in Californië aangaan. Op 4 november 2008 koos een meerderheid van de bevolking van de staat echter om in de grondwet te laten opnemen dat enkel het huwelijk tussen een man en een vrouw geldig en erkend is[3].

Colorado

Een ambtenaar uit Boulder County, Colorado, trouwde in 1975 zes homoseksuele koppels, nadat ze van de procureur te horen had gekregen dat de wetten van de staat het homohuwelijk niet specifiek verboden.

Connecticut

Zie Geregistreerde partnerschappen in Connecticut voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 april 2005 tekende de gouverneur Rell van Connecticut een wet die homoseksuele koppels binnen de staatsgrenzen bepaalde rechten verschaft en ook geregistreerde partnerschappen creëert. Connecticut was de eerste staat die zo'n wet aannam zonder daartoe gedwongen te worden door een rechterlijk bevel.

Delaware

In Delaware is de in 1996 op federaal niveau opgestelde Defense of Marriage Act (DOMA) aangenomen als staatswet. Deze wet geeft iedere staat het recht om het homohuwelijk al dan niet te erkennen, en definieert het huwelijk als tussen een man en een vrouw. Een grondwetswijziging die het homohuwelijk expliciet verbiedt ligt momenteel bij de wetgevende macht, nadat een vergelijkbaar amendement in 2004 sneuvelde.

Florida

In Florida is de in 1996 op federaal niveau opgestelde Defense of Marriage Act (DOMA) aangenomen als staatswet. Deze wet geeft Florida het recht om het homohuwelijk al dan niet te erkennen, en definieert het huwelijk als tussen een man en een vrouw.

Georgia

In Georgia is de in 1996 op federaal niveau opgestelde Defense of Marriage Act (DOMA) opgenomen in de grondwet. Dit onderdeel van de constitutie geeft Georgia het recht om het homohuwelijk niet te erkennen, en definieert het huwelijk als tussen een man en een vrouw.

Hawaï

Het Hooggerechtshof van Hawaï bepaalde in 1993 dat mensen van hetzelfde geslacht verbieden te trouwen in schending zou kunnen zijn met Hawaïs grondwettelijk bepaalde gelijkheidsclausule. Volgens het gerechtshof kon het verbod alleen worden doorgezet als de staat met een duidelijke reden voor het verbod komt. Bij een stemming in 1998 bepaalde de bevolking van Hawaï dat de wetgevende macht een wet mocht introduceren om het huwelijk te beperken tot mensen van het tegenovergestelde geslacht. Er bestaat een grondwetsartikel dat de wetgevende macht de bevoegdheid geeft het huwelijk als een unie tussen een man en een vrouw te definiëren.

Idaho

De staat Idaho gebruikt de Defense of Marriage Act om het homohuwelijk te verbieden, maar een grondwetsamendement dat een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen expliciet verbood kreeg niet genoeg steun in de senaat van Idaho.

Indiana

Een grondwetsamendement dat het homohuwelijk verbiedt is nog niet goedgekeurd door het parlement, maar de DOMA is wel aangenomen als wet. Een zusterorganisatie van de American Civil Liberties Union heeft al wel een rechtszaak aangespannen tegen de staat om dit verbod op te heffen.

Iowa

Sinds 27 april 2009 heeft de staat Iowa het homohuwelijk erkend. Deze is op 3 april 2009 al door het Supreme Court (Hooggerechtshof), van deze staat, gelegaliseerd

Maine

Hoewel de staat Maine een elders gesloten homohuwelijk niet erkent, bestaat er sinds 2004 de mogelijkheid voor koppels van hetzelfde geslacht om zich te laten registreren bij de staatsoverheid. Deze registratie verleent het erfrecht, de mogelijkheid om de begrafenis van de overleden partner te regelen en het recht om op te treden als voogd wanneer één van beide partijen onbekwaam raakt.

Maryland

Hoewel de wet in Maryland het expliciet verbiedt aan homoseksuelen om in die staat te trouwen, heeft de vage formulering van het artikel aangaande in andere jurisdicties gesloten huwelijken tot verwarring geleid. In juli 2004 werd een aanklacht ingediend tegen het verbod op het homohuwelijk. In mei 2005 werd een voorstel om geregistreerde partnerschappen mogelijk te maken weliswaar aangenomen door beide kamers van de wetgevende macht, maar de Republikeinse gouverneur gebruikte zijn recht van veto om de wet te blokkeren. Op 20 januari 2006 besloot een rechter in de in 2004 aangespannen rechtszaak dat het onthouden van trouwlicenties aan homoseksuelen een schending vormt van de grondwet van de staat. Men verwacht dat de overheid in beroep zal gaan tegen de uitspraak. In 2008 had de Maryland General Assembly ervoor gezorgd dat er een beperkte licentie opgesteld werd, zodat 2 stellen van het gelijke geslacht toegelaten konden worden voor een erkend partnerschap in de staat Maryland. Op 24 februari 2010 had de hoofdofficier van justitie, van Maryland, Doug Gansler, uitgesproken dat als een stel van het gelijke geslacht een huwelijk heeft gesloten, bij een staat waar het wel gelegaliseerd is, het erkend wordt in de staat Maryland.

Massachusetts

Zie Homohuwelijk in Massachusetts voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Met vier stemmen voor en drie tegen besliste het Judiciële Hooggerechtshof van Massachusetts op 18 november 2003 dat een verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk was, en gaf het parlement 180 dagen om de wet aan te passen. De uitspraak werd gedaan op basis van een wetsartikel dat het creëren van tweederangsburgers verbiedt.

De rechtbank herhaalde op 4 februari 2004 dat ofwel mensen van hetzelfde geslacht het recht moesten krijgen om te trouwen, ofwel dat alle huwelijken binnen de staat Massachusetts moesten worden omgezet in geregistreerde partnerschappen.

Een constitutionele conferentie, die begon op 11 februari, werd georganiseerd om te proberen de beslissing van het gerechtshof nietig te verklaren. Na een debat van zes weken werd met een nipte meerderheid een wetsvoorstel aangenomen dat het homohuwelijk verbood, maar wel geregistreerde partnerschappen voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakte. De grondwetswijziging moet in 2005 door het parlement worden goedgekeurd en in 2006 mag de bevolking over het amendement stemmen.

180 dagen na het vonnis van het Hooggerechtshof mogen mensen van hetzelfde geslacht vanaf 17 mei in het huwelijk treden. De stad Cambridge verstrekte vanaf één minuut na middernacht huwelijkslicenties. Zo'n vijfduizend mensen hadden zich voor het stadhuis verzameld om de koppels toe te juichen.

Minnesota

Het Hooggerechtshof van Minnesota bepaalde in 1971 dat de afwezigheid van een specificatie van het huwelijk als een unie tussen een man en een vrouw geen wettelijke basis vormt voor een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Volgens de rechtbank "is het huwelijk als instituut voor binding van man en vrouw, met het oog op voortplanting en het opvoeden van kinderen, net zo oud als Genesis."

Nebraska

Op 12 mei 2005 bepaalde een federaal gerechtshof dat het grondwettelijk amendement van de staat Nebraska, dat geregistreerde partnerschappen voor homoseksuelen verbiedt, in strijd is met de grondwet van Nebraska; de grondwetswijziging werd na de presidentsverkiezingen van 2000 aangenomen, maar stond hevig ter discussie. De rechter verklaarde dat deze uitspraak niet betekent dat homoseksuelen nu in Nebraska kunnen trouwen, maar dat de deelstaten niet het recht hebben om per definitie homoseksuelen uit het democratische proces te houden. De staatsoverheid is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

New Jersey

In New Jersey werd in januari 2004 een wet goedgekeurd door het parlement en de gouverneur, die sinds juli van dat jaar geregistreerde partnerschappen mogelijk maakt. Deze registratie biedt homoseksuelen bepaalde voordelen die normaal alleen aan getrouwde mensen voorbehouden zijn.

In maart 2004 werden in de stad Asbury Park zestien huwelijkslicenties uitgevaardigd aan homoseksuelen en lesbiennes. De procureur-generaal van de staat dreigde daarop met gerechtelijke vervolging jegens de ambtenaren die de huwelijken zouden voltrekken. De gemeenteraad liet de huwelijkslicenties bevriezen, maar spande een rechtszaak aan tegen de staatsoverheid om het homohuwelijk te legaliseren. De zaak, Lewis vs. Harris, moet nog voorkomen bij het Hooggerechtshof van New Jersey.

New Mexico

Op 20 februari 2004 kondigde ambtenaar Victoria Dunlap aan dat zij huwelijkslicenties zou gaan verstrekken aan homoseksuele koppels, omdat de wet van New Mexico geen geslacht vermeldt in haar definitie van het huwelijk. De eerste huwelijken werden nog die dag gesloten, maar 's avonds vaardigde de procureur-generaal Patricia Madrid een bevel uit waarin stond dat de huwelijken ongeldig waren; in de tussentijd had het stadhuis 26 licenties afgegeven.

New York

Net als in Rhode Island, New Mexico en Wisconsin definieert de wet in New York niet of een huwelijk alleen kan worden aangegaan door een man en een vrouw.

Jason West, de burgemeester van New Paltz, gaf aan dat zijn dorp vanaf 26 februari 2004 homohuwelijken zou sluiten. Hoewel New Paltz geen huwelijkslicenties af zou geven, hoeven koppels volgens de wet van New York pas uiterlijk zes maanden na de voltrekking van het huwelijk zo'n licentie te bemachtigen. De dag erop liet burgemeester John Shields van Nyack weten dat zijn stad homohuwelijken zou erkennen die elders waren voltrokken.

Op 2 maart werd Jason West aangeklaagd wegens 19 gesloten huwelijken van mensen die geen licentie hadden. West ging evenzeer door met het sluiten van homohuwelijken. Procureur-Generaal Eliot Spitzer raadde ambtenaren aan geen licenties te geven aan homoseksuele koppels, omdat de huwelijkswet niet bedoeld zou zijn voor homohuwelijken. Spitzer gaf wel toe dat, na een recente wetswijziging, homohuwelijken die elders gesloten waren wel geldig waren in New York.

Rechter Vincent Bradley verbood Jason West op 5 maart voor een maand om huwelijken te voltrekken. 3 maanden later, op 6 juni, ontnam een rechter van het Ulster County Hooggerechtshof hem permanent de bevoegdheid om huwelijken te sluiten. Ondertussen worden nog twee ambtenaren aangeklaagd wegens het schenden van de huwelijkswet door mensen zonder licentie te trouwen.

De rechtbank van New Paltz beslist op 10 juni 2004 dat de aanklacht tegen Jason West van het schenden van de huwelijkswet ongegrond is, omdat de staat niet voldoende kon bewijzen waarom de homohuwelijken niet gesloten mochten worden, noch dat de wet waarmee West werd aangeklaagd grondwettelijk was. De officier van justitie gaf aan in beroep te gaan. Op 13 juli laat een andere New Paltz rechter om dezelfde redenen de aanklachten tegen de twee andere ambtenaren vallen.

Op 8 oktober schreef de comptroller van de staat New York aan een ambtenaar dat het staatspensioensysteem homohuwelijken of geregistreerde partnerschappen erkent die elders zijn gesloten. Hierdoor heeft een nabestaande uit een homohuwelijk hetzelfde recht op het pensioen van zijn of haar overleden partner als een nabestaande uit een heteroseksueel huwelijk. Uiteindelijk besliste een rechter van het Hooggerechtshof dat de staat homoseksuele koppels geen huwelijkslicenties mocht weigeren. Het vonnis werd genomen op basis van de gelijkheidsclausule van de grondwet van New York.

Oklahoma

Zowel de grondwet als de huwelijkswet van Oklahoma verbieden het homohuwelijk, maar desondanks verkreeg een lesbisch stel uit Tulsa op 13 mei 2004 een huwelijksaanmelding bij een Cherokee-hoofdkwartier in Tahlequah. De Cherokee Natie verstrekt aanmeldingen in plaats van licenties. De leider van de Cherokee, Chad Smith, zei dat het trouwen van mensen van hetzelfde geslacht niet toegestaan is onder de Cherokee-wetten; een rechter bevroor daarom tijdelijk alle aanvragen van homoseksuele koppels. Hoewel de staat Oklahoma geen homohuwelijken of geregistreerde partnerschappen uit andere staten erkent, erkent ze wel alle huwelijken die door de Cherokee gesloten worden. Het is niet duidelijk wat de status zou zijn van een door een Cherokee gesloten homohuwelijk.

Oregon

Zie Homohuwelijk in Oregon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Oregon bepaalt de wet dat een huwelijk alleen gesloten kan worden als een man of vrouw ouder dan 17 jaar is, maar stelt niet dat één van beide een vereiste is. Daarom verstrekte Multnomah County vanaf 3 maart 2004 licenties aan homoseksuele koppels, omdat de officier van Justitie zulke huwelijken legaal achtte. Er werden die dag 422 licenties afgegeven; de naburige districten Washington en Clackamas gaven aan dat zij de wettelijke situatie zouden bekijken, maar dat ze niet direct zouden volgen met het sluiten van homohuwelijken.

Op 9 maart waren er 1700 licenties verstrekt aan homo's en lesbiennes; van deze koppels kwamen er ongeveer 500 uit de staat Washington. Ondanks protesten weigerde een rechter om het afgeven van de licenties stop te zetten. De Procureur-Generaal gaf een dag later aan dat er geen wettelijk gegronde reden is om het homohuwelijk niet toe te staan in Oregon.

Een ander district, Benton County, nam op 16 maart het besluit vanaf 24 maart ook homohuwelijken te voltrekken. Op 22 maart werd die beslissing teruggedraaid, nadat de officier van justitie had gedreigd de huwelijksambtenaar te arresteren. De gemeenteraad vaardigde geen enkele licentie meer uit totdat de Multnomah rechtbank een beslissing had genomen. Drie koppels klaagden de staat Oregon aan; het gerechtshof besloot uiteindelijk dat er binnen de staatsgrenzen geen homohuwelijken meer gesloten mochten worden, maar dat de 3022 koppels die al een licentie hadden bemachtigd alsnog getrouwd moesten worden.

Bij de presidentsverkiezingen van 2 november 2004 werd er in Oregon ook gestemd over een grondwetswijziging aangaande het homohuwelijk. Met 57 procent voor en 43 procent tegen werd een amendement toegevoegd dat het huwelijk definieert als tussen een man en een vrouw. Als gevolg daarvan werden de al gesloten homohuwelijken nietig verklaard. Een wet die geregistreerde partnerschappen voor homoseksuelen mogelijk had gemaakt, werd in juli 2005 door de Republikeinse voorzitster van het parlement afgewezen.

Rhode Island

Net als de staten New Mexico, New York en Wisconsin kent Rhode Island geen officiële wettelijke belemmering van het homohuwelijk. De staatsofficier van Justitie van Rhode Island vaardigde een informele mening uit op 17 mei 2004, waarin hij zei dat hij vond dat de staat homohuwelijken en geregistreerde partnerschappen uit andere deelstaten moest erkennen. Zijn mening staat niet gelijk aan de wet, maar het geeft het idee dat de homohuwelijken uit Massachusetts erkend zullen worden in Rhode Island.

Texas

In november 2005 werd in Texas een constitutioneel referendum georganiseerd om de bevolking te laten stemmen over een grondwetsamendement dat het homohuwelijk zou verbieden. Het amendement werd met 75% van de stemmen aangenomen, waarmee Texas de 18e staat werd die het homohuwelijk grondwettelijk verbiedt.

Vermont

Koppels van hetzelfde geslacht hadden volgens een uitspraak uit 1999 van het Hooggerechtshof van Vermont via de grondwet recht op alle juridische bescherming en voordelen van het huwelijk. De wetgevende macht van Vermont introduceerde in 2000 een wet die geregistreerde partnerschappen creëert voor homoseksuele stellen. Op 9 april 2009 nam de volksvertegenwoordiging van Vermont een wet aan om het homohuwelijk te legaliseren, door een veto van gouverneur Jim Douglas te verwerpen. Daarmee is Vermont de eerste staat in de Verenigde Staten waar het homohuwelijk gelegaliseerd is door een besluit van de volksvertegenwoordiging. In andere staten werd het homohuwelijk eerder mogelijk door gerechtelijke uitspraken.

Virginia

Met 73 stemmen vóór en 22 tegen, werd op 13 januari 2006 in Virginia een grondwetswijziging aangenomen die het homohuwelijk verbiedt. Twee voorgestelde wijzigingen aan het amendement om de vage bewoordingen van de clausule tegen te gaan werden met grote meerderheid weggestemd. Het wetsartikel moet nog goedgekeurd worden door de senaat, voordat het in 2008 per referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Sinds 2004 is het al onmogelijk om in Virginia een geregistreerd partnerschap aan te gaan, of zo'n partnerschap erkend te krijgen wanneer het in een andere staat voltrokken is.

Washington

De burgemeester van Seattle erkende officieel de huwelijken van stadsambtenaren die in andere kiesdistricten met iemand van hetzelfde geslacht waren getrouwd. De huwelijkswet van Washington definieert het huwelijk als een unie tussen een man en een vrouw. Op 11 maart probeerde de American Family Association via de rechtbank het burgemeestersbevel terug te draaien. De rechter besliste dat de staat Washington er niet bij gebaat is om mensen van hetzelfde geslacht het huwelijk te ontzeggen. Men verwacht dat er beroep zal worden aangetekend tegen deze beslissing.

Wisconsin

Wisconsin is één van de vier staten, samen met New Mexico, New York en Rhode Island, die het huwelijk niet expliciet definieert, maar een grondwetswijziging die het homohuwelijk zou verbieden heeft inmiddels tweemaal, in 2004 en 2006, het parlement en de senaat gepasseerd. Het amendement moet nu nog aan de bevolking worden voorgelegd middels een referendum in november 2006.

Voetnoten

  1. a b [1], Nu.nl Citefout: Ongeldig label <ref>; de naam "cbspeiling" wordt meerdere keren met andere inhoud gedefinieerd.
  2. NY Times
  3. (en) California bans same-sex marriage, BBC News, 5 november 2008