Mark Rutte

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DWiki2 (overleg | bijdragen) op 14 okt 2010 om 15:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mark Rutte
Mark Rutte
Algemene informatie
Volledige naam Mark Rutte
Geboren 14 februari 1967 in Den Haag
Functie Minister-president en Minister van Algemene Zaken
Partij Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
Titulatuur drs.
Politieke functies
1988-1991 Voorzitter JOVD
1993-1997 Lid hoofdbestuur VVD
2002-2004 Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid
2003,
2006-heden
Lid Tweede Kamer
2004-2006 Staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
2006-heden Politiek leider VVD
2006,
2010
Lijsttrekker
2006-2010 Fractievoorzitter Tweede Kamer
2010-heden Minister van Algemene Zaken
2010-heden Minister-president
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Mark Rutte (Den Haag, 14 februari 1967) is de minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken van het kabinet-Rutte. Hij is tevens politiek leider van de conservatief-liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Na een gymnasiumopleiding in zijn geboortestad Den Haag volgde Rutte een geschiedenisstudie aan de Rijksuniversiteit Leiden, die hij voltooide in 1992. Ook was hij van 1988 tot 1991 voorzitter van de JOVD. Na zijn studie werkte Rutte gedurende tien jaar bij het levensmiddelenbedrijf Unilever en zat hij enige jaren in het partijbestuur van de VVD.

In 2002 stapte Rutte over van het bedrijfsleven naar de landelijke politiek. Hij was staatssecretaris van Sociale Zaken en vervolgens van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het eerste en tweede kabinet-Balkenende; tussen deze kabinetten in was hij nog kortstondig Tweede Kamerlid. Rutte verruilde in 2006 zijn staatssecretariaat voor het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer om zo als lijsttrekker zijn partij te leiden bij de verkiezingen van dat jaar. Die mondden uit in een nederlaag voor de VVD, waarna Rutte als leider van de fractie in de Tweede Kamer bleef. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 werd de VVD de grootste partij, met 31 zetels. De daaropvolgende kabinetsformatie leidde in september 2010 tot de vorming van een kabinet van de VVD en het christendemocratische CDA, gedoogd door de rechtspopulistische PVV. Het kabinet-Rutte is op 14 oktober 2010 gepresenteerd.

Levensloop

Jeugd en maatschappelijke carrière

Rutte is de jongste uit een hervormd gezin met zeven kinderen. De eerste vrouw van zijn vader overleed in Japanse gevangenschap, waarna zijn vader hertrouwde met de zus van zijn vrouw. Uit het eerste huwelijk kwamen drie kinderen voort, uit het tweede huwelijk vier. Zijn vader was werkzaam bij een handelsonderneming in Nederlands-Indië, zijn moeder was secretaresse. Zijn grootvader was ouderling van de N.H. Badkapel in Scheveningen. Het gezin stemde op de ARP (later opgegaan in het CDA) en las dagblad Trouw.[1]

Na het behalen van het diploma gymnasium-A overwoog hij naar het conservatorium te gaan (hij is een begaafd pianist), maar het werd een studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waarin hij in 1992 zijn doctoraalexamen haalde. Hij was daarna werkzaam bij Unilever. Tot 1997 was hij, onder andere bij het toenmalige Unilever-onderdeel Loders Croklaan in Wormerveer, verantwoordelijk voor opleidingen en trainingen van medewerkers en begeleidde hij enkele reorganisaties.

In 1997 trad hij binnen Unilever als personeelsmanager in dienst van Van den Bergh Nederland. Hij werd in 2000 benoemd in de Corporate Human Resources Group. In 2002 was hij als directeur Human Resources in dienst van de IGLOMora Groep BV, een werkmaatschappij van Unilever.

Rutte was van 1988 tot 1991 landelijk voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD en van 1993 tot 1997 lid van het hoofdbestuur van de VVD.

Staatssecretariaat

In 2002 werd Rutte staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kortstondige Kabinet-Balkenende I en hij behield die post in het kabinet-Balkenende II. In deze positie was hij belast met volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. Hij heeft de Wet werk en bijstand tijdens de Tweede Kamerbehandeling verdedigd (en "er doorheen geloodst"). Tussentijds zat hij in de eerste helft van 2003 ook in de Tweede Kamer.

Op 16 juni 2004 stapte hij over naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waar hij Annette Nijs opvolgde als staatssecretaris. Daar was hij belast met het hoger onderwijs en het mbo. Bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd hij opgevolgd door Henk van Hoof.

Politieke doorbraak

Naast staatssecretaris was Rutte ook de VVD-campagneleider voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2006. Nadat Jozias van Aartsen direct na deze gemeenteraadsverkiezingen zich op 8 maart 2006 had teruggetrokken als fractievoorzitter en daarmee ook als kandidaat-lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006, maakte Rutte op 9 maart bekend kandidaat-lijsttrekker te zijn. Op 21 maart lanceerde hij een Negen Punten Plan, waarin hij zijn inhoudelijke prioriteiten presenteerde. Na een stormachtige campagneperiode en een heftige tweestrijd binnen de partij (over de vraag of de populaire Verdonk lijsttrekker moest worden of de meer gematigde Rutte) werd op 31 mei 2006 bekendgemaakt dat 51,5% van de VVD-leden hem tot lijsttrekker hadden verkozen in een intern referendum, waarmee hij tegenstrevers Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal versloeg.

Op 27 juni 2006 nam Rutte ontslag als staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, omdat de algemene opinie onder alle (of in ieder geval de meeste) politieke partijen was, dat hij als lijsttrekker beter geen deel meer kon uitmaken van het kabinet. Op 28 juni 2006 werd hij beëdigd als Kamerlid. Op 29 juni 2006 werd hij voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 leed de VVD een verlies van zes zetels. Door de grote populariteit van zijn interne "concurrent" Rita Verdonk behaalde Rutte zelf niet de meeste voorkeurstemmen, hoewel hij als nummer één op de lijst stond (Rutte kreeg 553.200 voorkeurstemmen, terwijl de nummer twee op de lijst, Verdonk, er 620.555 haalde). Deze uitzonderlijke situatie was nog niet eerder voorgekomen in de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

Affaire-Verdonk

Als fractievoorzitter zette Rutte op 13 september 2007 Rita Verdonk uit de fractie. Daarop vroeg zij vierentwintig uur bedenktijd om zich te beraden op haar positie.[2] Tijdens een hierop volgend partijcongres werd besloten dat er een poging gedaan moet worden Rita Verdonk voor de VVD te behouden, maar moties met als doel de beslissing van Rutte terug te draaien of zijn positie ter discussie te stellen werden verworpen.

Na de Tweede Kamerverkiezingen 2010

Onder leiding van Rutte steeg de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 van 22 naar 31 zetels en werd daarmee de grootste partij van het land. Hierdoor mocht deze partij het voortouw nemen bij de daaropvolgende kabinetsformatie.

Op 7 oktober 2010 benoemde de koningin Rutte tot formateur belast met de vorming van een kabinet bestaande uit VVD en CDA.

Rutte is de eerste liberale premier van Nederland sinds Pieter Cort van der Linden (1913-1918). Hij is ook de eerste niet-sociaaldemocratische of christendemocratische premier in 92 jaar en de eerste premier van VVD-huize.

Docent

Sinds september 2008 is Mark Rutte tevens gastdocent aan de Johan de Witt Scholengroep en het Varias College in Den Haag.[1][3] Hij sprak zijn waardering uit over Kars Veling (voormalig voorman ChristenUnie) van de Johan de Witt Scholengroep, vanwege diens inzet voor 'elitevorming' onder talentvolle scholieren.

Persoonlijk leven

Rutte is niet getrouwd. Hij is lid van de Nederlandse Hervormde Kerk (thans Protestantse Kerk in Nederland).

Trivia

  • In 2007 deed de Haarlemse rechtbank uitspraak in een zaak van een Somalische man die op grond van uiterlijke kenmerken door sociale rechercheurs staande was gehouden. De man weigerde de recherche toegang tot zijn woning waarna hij zijn uitkering verloor. Als staatssecretaris had Rutte in 2003 gemeenten geadviseerd Somalische inwoners te traceren en te controleren. Volgens de rechtbank heeft Rutte de gemeenten hiermee aangezet tot discriminatie.[4]
  • In 2009 pleitte Mark Rutte voor een zo groot mogelijke vrijheid van meningsuiting; hij eist met partijgenoot Atzo Nicolaï de opheffing van het verbod op godslastering en van het verbod op Holocaustontkenning.[5] Rutte verklaarde: "Hoe onzinnig het ook is dat iemand de Holocaust ontkent, verbieden moet niet".

Externe links

Commons heeft mediabestanden in de categorie Mark Rutte.
Voorganger:
J.F. (Hans) Hoogervorst en A.E. (Annelies) Verstand-Bogaert
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
2002-2004
Opvolger:
H.A.L. (Henk) van Hoof
Voorganger:
C.H.J. (Cees) van Leeuwen en A.D.S.M. (Annette) Nijs
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2004-2006
Opvolger:
B.J. (Bruno) Bruins
Voorganger:
J.J. (Jozias) van Aartsen
Politiek leider VVD
2006-heden
Opvolger:
-
Voorganger:
I.W. (Ivo) Opstelten (als informateur)
Formateur kabinetsformatie 2010
7 oktober 2010 - 14 oktober 2010
Opvolger:
-
Voorganger:
J.P. (Jan Peter) Balkenende
Minister-president &
Minister van Algemene Zaken
2010-heden
Opvolger:
-

Sjabloon:Navigatie politieke leiders in Nederland