Naar inhoud springen

Station Zottegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door FrDr (overleg | bijdragen) op 18 apr 2020 om 20:25. (→‎Infrastructuur)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Zottegem
Station Zottegem
Opening 5 januari 1867
Sluiting 1991 (goederen)
Telegrafische code FZT
Lijn(en) 89 - 122
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
4.899
1.120
1.210
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal sporen 7 (+4 uitwijksporen)
Aantal perrons 4 (3 eilandperrons)
Ligging
Coördinaten 50° 52′ NB, 3° 49′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Zottegem (Belgisch spoorwegstation)
Station Zottegem
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zottegem is een spoorwegstation in de Belgische stad Zottegem. Het bevindt zich op de kruising van spoorlijn 89 (Denderleeuw - Kortrijk) en spoorlijn 122 (Gent - Geraardsbergen).

Geschiedenis

Zottegem kreeg voor het eerst een treinverbinding bij de aanleg van de lijn 's-Gravenbrakel - Gent. Zottegem kreeg daarbij een station opgericht door de Compagnie du chemin de fer de Braine-le-Comte à Gand die verantwoordelijk was voor de aanleg en het beheer van de eerder genoemde spoorlijn. Het station zou normaal gezien gebouwd worden aan de steenweg Gent-Geraardsbergen in de wijk 'Lage' in Strijpen, maar advocaat Mussely (schoonzoon van oud-burgemeester Van Aelbrouck) slaagde erin het station naar Zottegem-centrum te verleggen; de werken in Strijpen werden stilgelegd. In 1867 opende de lijn 's-Gravenbrakel - Gent, in 1870 de lijn Brussel-Kortrijk en in 1875 de lijn Aalst-Ronse[2]. Het ontwerp van Zottegem verschilde enigszins met de andere stations op de lijn 's-Gravenbrakel - Gent. Overal werden immers stations gebouwd naar een door de Staat voorgeschreven standaardontwerp. In Zottegem verrees een station dat samengesteld was uit een hoog, 5 traveeën tellend, middendeel met schilddak. Aan beide zijden werd het middendeel geflankeerd door lagere vleugels onder een gesnuit zadeldak. De twee vleugels hadden elk 2 traveeën. Het ontwerp werd in 1878 nog eens herhaald in station van Leopoldsburg.

Het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Jacques Devincke, werd opgetrokken in 1984. Het ontwerp lijkt sterk op het stationsgebouw van Eeklo, niet toevallig van dezelfde architect.

In het voorjaar van 2009 werd Station Zottegem, samen met 31 andere Belgische NMBS-Holdingstations, omgevormd tot "het Station". De actie, die vooral tot doel heeft het imago van stations te verbeteren, behelst onder andere de plaatsing van vlaggen, veelkleurige totempalen, nieuwe ingangsborden en affiches in de lokettenhal. Allen bevatten ze het kenmerkende logo "het Station".

Infrastructuur

Er zijn twee ingangen (zowel aan de voor- als achterzijde van het station) die door een tunnel met elkaar verbonden zijn. In die verbindingstunnel kan men via (rol)trappen de perrons bereiken. Zottegem beschikt over 7 sporen, daarnaast liggen 4 uitwijksporen.

De perronoverkapping en de reizigerstunnel zijn ouder dan het stationsgebouw en in relatief slechte staat.

De perrons zijn qua hoogte nog volgens de oude standaard. Ten vroegste in 2019 zullen de werken om de perrons op te hogen teneinde opstapmoeilijkheden te elimineren, starten. Dan zal de toegang tot de perrons ook mogelijk zijn met liften en een brug boven de sporen.

Aan de achterkant van het station bevinden zich parkeerplaatsen die rond 2021 zullen omgebouwd worden tot een parkeergebouw met meer parkeerplaatsen.

Aan de overkant van de sporen bevindt zich een seinhuis. Maar het staat door het seinhuisconcentratieplan van Infrabel, dat tot doel heeft het aantal seinhuizen in België van 368 tot 31 terug te brengen, op het punt te verdwijnen. In Denderleeuw is momenteel een seinhuis in gebruik genomen dat in de zeer nabije toekomst de activiteiten van seinhuis Zottegem (en zes andere seinhuizen) over zal nemen.

Vooraan in het station was tot 2012 een Panos-broodjeszaak gevestigd, nu een Hubiz-krantenwinkel. In 2016 werden de eerste zinnen van 'Zottegem Blues' (een lied uit 1974 van de Zottegemse volkszanger Miele) aangebracht op de wanden van de reizigerstunnel[3].

Treindienst

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
IC 23 Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidZottegemKortrijkBruggeOostende Stopt in het weekend bijkomend in Munkzwalm.
S 3 GEN (NMBS) ZottegemBrussel-ZuidDendermonde Rijdt alleen op werkdagen. Tijdens de schoolspits extra ritten Brussel-Zuid-Dendermonde.
S 52 S-trein Gent (NMBS) Gent-Sint-PietersZottegemGeraardsbergen
L 1650 L-trein (NMBS) ZottegemOudenaardeKortrijk Rijdt alleen op werkdagen.

Sjabloon:Tabelrij treinserie NMBS P 7900/8900

P 7950/8950 Piekuurtrein (NMBS) KortrijkZottegemBrussel-ZuidSchaarbeek Rijdt alleen op werkdagen.
P 7960/8960 Piekuurtrein (NMBS) GeraardsbergenZottegemGent-Sint-Pieters Rijdt alleen op werkdagen.

Zie de categorie Zottegem train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.