Sweet Charity (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sweet Charity
Sweet Charity in the Netherlands (1968)
Muziek Cy Coleman
Teksten Dorothy Fields
Boek Neil Simon
Première 26 december 1968
1 november 1989
30 oktober 2005
Laatste voorstelling 1969
1991
mei 2006
Genre musical
Productie Hofman, Meerburg, Sleeswijk & Sleeswijk (1968-1969)
Joop van den Ende Theaterproducties (1989-1991)
Mark Vijn Theater Producties (2005-2006)
IBDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Musical

Sweet Charity is een musical met muziek van Cy Coleman, teksten van Dorothy Fields en verhaal van Neil Simon. De musical ging in 1966 op Broadway in première. Bob Fosse regisseerde de oorspronkelijke Broadwayversie en was tevens de choreograaf.

Willy Hofman, Piet Meerburg, Hans Sleeswijk & René Sleeswijk sr. brachten in seizoen 1968/1969 de eerste Nederlandse versie van Sweet Charity op de planken. Jasperina de Jong was te zien in de titelrol. De vertaling was van Seth Gaaikema. Tussen 1989 en 1991 bracht Joop van den Ende Theaterproducties Sweet Charity weer in de theaters, ditmaal met Simone Kleinsma in de titelrol. In het seizoen 2005/2006 was deze musical wederom te zien in Nederland, ditmaal geproduceerd door Mark Vijn. Ditmaal was het Lone van Roosendaal die in de huid van animeermeisje Charity kroop.

In 1969 werd een film gemaakt van Sweet Charity. Ook voor de film verzorgde Bob Fosse de regie en de choreografie. De hoofdrollen waren voor Shirley MacLaine (als Charity Hope Valentine) en John McMartin (als Oscar Lindquist).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal is gebaseerd op Federico Fellini's film Le notti di Cabiria (Nights of Cabiria).

De musical vertelt het verhaal nachtclubdanseres Charity Hope Valentine. Zij is altijd op zoek naar de ware, hopend op een beter leven en smachtend naar iemand die echt van haar houdt. Na voor de zoveelste keer bedrogen te zijn, loopt ze op een avond bij toeval de wereldberoemde Italiaanse filmster Vittorio Vidal tegen het lijf. Tot een echte liefdesaffaire komt het niet en de zogenaamde relatie is van zeer kortstondige duur. Ze brengt de nacht door in zijn kledingkast terwijl hij de liefde bedrijft met een Zweedse schone. Gelukkig krijgt ze nog wel een gesigneerde foto en een hoed als aandenken, Charity kan haar geluk niet op. Dan ontmoet ze Oscar Lindquist in een vastgelopen lift. De vonk tussen de ogenschijnlijk saaie accountant Oscar en de frivole Charity springt over. Trouwplannen worden gesmeed en een lang gekoesterde droom lijkt in vervulling te gaan. Heeft ze dan toch de ware gevonden?

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

rol 1968-1969 (Meerburg, Hofman, Sleeswijk & Sleeswijk) 1989-1991 (Joop van den Ende Theaterproducties) 2005-2006 (Mark Vijn Theater Producties)
Charity Hope Valentine Jasperina de Jong Simone Kleinsma Lone van Roosendaal
Oscar Lindquist Jacco van Renesse Fred Butter Tony Neef
Vittorio Vidal Wim Hoddes Hans van der Gragt Stephen Stephanou
Nickie Ronny Bierman Diana Coolen Esther van Boxtel
Hélène Milly Scott Carol Timmermans Sophia Wezer
Ursula Carola Gijsbers van Wijk Jacqueline Aronson Caroline Beuth
Herman Chris Scheffer Erik Milo, Rob van de Meeberg Jochem Feste Roozemond
Big Daddy Johann Sebastian Brubeck Wim Zomer Jeffrey Lucas Perry Dosset