Naar inhoud springen

Tarsomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Legobot (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2013 om 21:23. (Robot: Verplaatsing van 3 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q134954)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tarsomys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Nieuwe Wereld)
Geslacht
Tarsomys
Mearns, 1905
Typesoort
Tarsomys apoensis Mearns, 1905
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tarsomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Tarsomys is een geslacht van knaagdieren uit de onderfamilie muizen en ratten van de Oude Wereld (Murinae) dat voorkomt in de bergen van Mindanao in het zuiden van de Filipijnen. De naam is afgeleid van de Griekse woorden ταρσος "plat deel van de voet tussen de tenen en de hiel" en μυς "muis". Die naam kreeg het omdat het aantal "knobbels" op de voet de ontdekker, Edgar Mearns, opviel. Tarsomys is het nauwste verwant aan Limnomys, en verder aan geslachten als Bullimus, Tryphomys, Abditomys en misschien ook Rattus everetti.

De soorten van Tarsomys zijn niet erg groot. Ze hebben een korte staart, lange achtervoeten, lange klauwen (het langste aan de voorvoeten) en een korte, stekelige of lange, zachte vacht. De rug is bruingrijs of kastanjekleurig, de buik grijsachtig wit of donkerbruin, de ledematen zijn geelbruin, ongepigmenteerd of donkerbruin, de staart is eenkleurig. Het aantal mammae bedraagt 1+2=6.

De beide soorten, Tarsomys apoensis en Tarsomys echinatus, komen allebei alleen voor op enkele bergen op Mindanao. Ze lijken niet erg op elkaar. Er zijn nog geen dertig exemplaren bekend.