Wikipedia:SHEIC/Archief/2017-08

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

archivering Tech News[bewerken]

Kan het Tech News wat sneller worden gearchiveerd? Bijvoorbeeld na 14 dagen.

Ik zie nu de kop Tech News: 2017-25, d.d. 19 juni, met in hoofdzaak info die is achterhaald. – Maiella (overleg) 1 aug 2017 19:41 (CEST)

Lijkt me niet handig. Er staat nu zelfs één discussie met een gat van meer dan 14 dagen. --bdijkstra (overleg) 1 aug 2017 20:38 (CEST)

trefwoord "μF" in sjabloon:Semantisch web[bewerken]

condensator van 100 μF

Dit betreft een sjabloon dat hierboven wordt getoond.

 • In het lemma Microformat lees ik: "soms afgekort tot μF or uF".
 • Het Engelse lemma zegt hetzelfde: "(sometimes abbreviated μF)".

Daarom geef ik de voorkeur aan "microformat" (met of zonder beginhoofdletter) als trefwoord. Het is immers een overkoepeld begrip, dus geen eigennaam. – Maiella (overleg) 1 aug 2017 23:24 (CEST)
Bovendien ben ik geneigd dit uit te spreken als "microfarad", een leuke naam voor een bedrijf, maar niet van toepassing. – Maiella (overleg) 1 aug 2017 23:56 (CEST)

Hoi Maiella, het is je al vaker uitgelegd dat (de laatste versie van) een Wikipedia-artikel niet als bron kan dienen. Zie Wikipedia:Verifieerbaarheid: "Wikipedia zelf geldt nooit als betrouwbare publicatie ..." - Robotje (overleg) 1 aug 2017 23:34 (CEST)
Daarom vraag ik het hier in dit café.
Een paar opmerkingen:
 • Het gaat ook om de interne consistentie van onze Nederlandstalige Wikipedia. Ik klik op de afkorting μF, en dan lees ik vervolgens dat het onderliggende begrip soms wordt afgekort tot ...
 • Het sjabloon is niet alleen bedoeld voor de doorgewinterde informaticus. Het begrip "semantisch web" trekt een bredere belangstelling.
 • Robotje miskent de betekenis van Wikipedia:Verifieerbaarheid. En ik word er een beetje moe van, dat dit argument te pas en (vooral) te onpas wordt gebruikt. Het staat mij vrij, om een inhoudelijke tekst van wikipedia in een discussie te betrekken. En het staat de mede-discussianten vrij om die inhoudelijke tekst ter discussie te stellen.
 • Ik heb nog geen argument van Robotje gehoord waarom de afkorting beter zou zijn dan de naam van het lemma waarnaartoe de lezer wordt geleid bij aanklikken. – Maiella (overleg) 1 aug 2017 23:56 (CEST)
Ik heb nog geen enkele acceptabele bron gezien waarom μF ongewenst was, laat staan duidelijk fout was. Met het veranderen in een sjabloon wordt het effectief ook in een heleboel artikelen aangepast. Voor de inhoud van de artikelen is zowel Wikipedia:Verifieerbaarheid als WP:BTNI van toepassing. - Robotje (overleg) 2 aug 2017 00:40 (CEST)
Het zuigen van Robotje is (weer) op gang gekomen. Geen inhoudelijke argumenten, maar een formele stellingname.
Het veranderen van [μF] naar [microformat] is een verbetering, in de eerste plaats omdat dat correspondeert met de naam van het lemma waar een belangstellende naartoe wordt geleid bij aanklikken. De naam van het lemma in Wikipedia is een gegeven, en dit is de bron: nl:Microformat. Derhalve is aan het vereiste van verifieerbaarheid voldaan. Als vervolgens iemand in afwijking hiervan een afkorting wil hanteren als trefwoord in een navigatiesjabloon, dan ligt de bewijslast aan die kant. Robotje doet geen enkele poging om aannemelijk te maken waarom een afkorting (μF) de voorkeur verdient. – Maiella (overleg) 2 aug 2017 01:51 (CEST)
Bij WP:BTNI wordt als voorbeeld gegeven dat je Lille niet in Rijsel hoort te veranderen en andersom ook niet omdat beide correct zijn. Dan maakt het niets uit of het lemma Lille of Rijsel als titel heeft. De naam van een lemma is inderdaad een gegeven maar dat geeft je dus geen vrijbrief om BTNI te negeren. Lees BTNI nog maar eens goed door en stop met het schenden daarvan. - Robotje (overleg) 2 aug 2017 09:20 (CEST)


Om eerlijk te zijn mis ik bij jou ook steekhoudende argumenten waarom de aanpassing noodzakelijk is, Maiella. The Banner Overleg 2 aug 2017 11:14 (CEST)
Een opmerking vooraf. Met Robotje praat ik niet meer. Want dat "gezuig" ben ik spuugzat. Dus hij hoeft hier niet meer te reageren. – Maiella (overleg) 2 aug 2017 15:37 (CEST)
@The Banner. Je stapt wel een beetje laat in deze discussie. Kun je eerst jouw revert ongedaan maken? Dan praten we verder. – Maiella (overleg) 2 aug 2017 15:37 (CEST)
Waarom overtreed jij welbewust de staande ArbCom-uitspraak? The Banner Overleg 2 aug 2017 18:30 (CEST)
Ter informatie; ondanks wat Maiella vandaag op m'n OP heeft gedaan sta ik nog steeds open voor overleg. Als Maiella niet in wil gaan op mijn (tegen)argumenten, dan niet. Maar dan is het dus zijn bewuste keuze om niet in overleg te willen treden in een situatie van een editwar waar we beide bij betrokken waren. - Robotje (overleg) 2 aug 2017 19:07 (CEST)
μF is gangbaarder als betekenis microfarad, dan als microformat, μF zou dan ook een disambiguatiepagina verdienen. Microformat is duidelijker in het sjabloon omdat μF nu eenmaal al een stokoude ingeburgerde term is in de electronica. Dus die verandering van maiella is echt een verduidelijking naar de lezers van wikipedia toe, tenminste voor mij wel. Hans Erren (overleg) 4 aug 2017 03:53 (CEST)
De genoemde dp heb ik zojuist aangemaakt n.a.v. deze discussie. Wikiwerner (overleg) 4 aug 2017 19:13 (CEST)

Tech News: 2017-32[bewerken]

7 aug 2017 23:45 (CEST)

Categorie:Wikipedia:Te indexeren pagina's[bewerken]

Kan deze categorie aangemaakt worden? (zoals Categorie:Wikipedia:Niet te indexeren pagina's) en:Category:Indexed pages bestaat ook op de Engelstalige Wikipedia. Of is het iets dat we hier niet gebruiken? Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 8 aug 2017 20:08 (CEST)

Op enwiki zijn de gebruikers- en kladnaamruimtes standaard ingesteld op __NOINDEX__ en kan je __INDEX__ gebruiken om dat selectief ongedaan te maken (T104797). Hier niet. Het aanmaken van de categorie kan denk ik geen kwaad, mits er een melding op komt dat ie (vooralsnog) vrij weinig betekent. --bdijkstra (overleg) 8 aug 2017 21:09 (CEST)
Aangezien dat _INDEX_ pagina's automatisch in deze categorie zet en er hier geen bezwaren kwamen, heb ik ze maar aangemaakt. ( Categorie:Wikipedia:Te indexeren pagina's ) Ook omdat er een derde pagina in de gebruikersnaamruimte bijkwam. Bdijkstra suggestie heb ik ook vermeld. Prima zo? Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 14 aug 2017 17:29 (CEST)
Na mijn aanpassing wel. :) Wat is die derde pagina? --bdijkstra (overleg) 14 aug 2017 17:43 (CEST)
Bedankt. Ik bedoelde met de derde pagina de inhoud van de categorie. Toen ik bovenstaand kopje aanmaakte, stonden er 2 gebruikerspagina's in de categorie. Enkele dagen geleden kwam er een derde bij (Gebruiker:AntonyFragakis). Mogelijk zouden er dus nog kunnen volgen. Zulke categorieën zijn echter gewoonlijk verborgen en als het niet bestaat, is het ook geen verborgen cat. Dat beschouwde ik als een extra reden om de categorie aan te maken.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 14 aug 2017 18:22 (CEST)

Koppeling met Wikidata[bewerken]

Wanneer ik op Wikipedia via Wikidata een koppeling met een artikel in een andere taal wil maken (linksonder "Koppelingen bewerken"), dan krijg ik een venster waarbij ik verticaal moet scrollen. Hij is gewoon te klein. Dat was een aantal maanden geleden niet zo. Eerst dacht ik dat er een bug was die opgelost zou worden. Maar het lijkt toch niet opgepakt te worden. Nu ik ook geregeld op Wikinieuws zit, merk ik dat het daar nog als vanouds werkt. Het valt me echter ook op dat er niemand een probleem mee lijkt te hebben. Ben ik de enige die dit heeft? Of is dit een lopende zaak die nog ergens op afhandeling wacht? Ymnes (overleg) 14 aug 2017 12:25 (CEST)

Als ik dat doe dan kom ik in hetzelfde venster(/tab) op wikidata terecht. Wat voor soort venster krijg je? --bdijkstra (overleg) 14 aug 2017 17:48 (CEST)
Ik krijg gewoon het popup-schermpje dat ik altijd krijg zonder scrollbalken bij ongekoppelde artikelen, bij gekoppelde artikelen kom ik op Wikidata uit. Mbch331 (Overleg) 14 aug 2017 20:40 (CEST)

Door jullie reacties kom ik erachter dat ik blijkbaar de enige ben. Dit, in combinatie met de wetenschap dat de tool om doorverwijspagina's op te sporen tegelijkertijd niet meer werkte, heb ik deze regel verwijderd en nu werkt alles weer goed. Het probleem is dus opgelost. Brengt me meteen op de volgende vraag. Heeft iemand nog een alternatief om doorverwijspagina's snel te herkennen? Ymnes (overleg) 14 aug 2017 23:04 (CEST)

Tech News: 2017-33[bewerken]

15 aug 2017 01:28 (CEST)

Portaal vd week: Mexico[bewerken]

Op de hoofdpagina is Mexico het portaal van de week. Als ik aldaar de functie [bewerken] aanklik dan kom ik (meestal) terecht op het bewerken van een slash ( / ) in de hoofdnaamruimte. Zulks kan niet de bedoeling zijn. – Maiella (overleg) 17 aug 2017 22:34 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd. --bdijkstra (overleg) 17 aug 2017 22:53 (CEST)

Tech News: 2017-34[bewerken]

21 aug 2017 20:00 (CEST)

Vraag in het muziekcafé[bewerken]

Willen jullie eens naar deze vraag in het muziekcafé kijken? Ymnes (overleg) 22 aug 2017 12:11 (CEST)

Het is geen technische vraag. — Zanaq (?) 22 aug 2017 15:09 (CEST)

Beta feature: advanced filters and more options for Watchlists, starting September 5[bewerken]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello!

Sorry to write in English. Help met het vertalen naar uw taal!

As you may already know, the Global Collaboration team has created a Beta feature. This feature is on your wiki since few months: "Nieuwe filters voor het beoordelen van bewerkingen". You can activate it in your Beta preferences.

What is this feature again?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked. It adds new features that ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
 • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
 • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

What's new?

On September 5, the Beta feature will have a new option. Watchlists will have all features available on the Beta Recent Changes improvements.

If you have already activated the Beta feature "Nieuwe filters voor het beoordelen van bewerkingen", you have no action to take. If you haven't activated the Beta feature "Nieuwe filters voor het beoordelen van bewerkingen" and you want to try the filters on Watchlists, please go to your Beta preferences on September 6. It will not be possible to try the filters only on Recent Changes or only on Watchlist.

Please also note that later in September, some changes will happen on Recent Changes. We will release some features at the moment available in Beta as default features. This will impact all users, but we will provide an option to opt-out. I'll recontact you with a more precise schedule and all the details very soon.

You can ping me if you have questions.

All the best, Trizek (WMF) (overleg) 24 aug 2017 17:51 (CEST)

Gewenst: sjabloon met afbreekstreepje[bewerken]

Misschien bestaat er al iets dergelijks (evt. interwiki), dat zou helemaal fijn zijn. Is het mogelijk om een sjabloon te maken met een afbreekstreepje (-) op de plek waar het sjabloon is ingevoegd, INDIEN het gehele woord niet op de betreffende regel past, maar het afgebroken woord inclusief afbreekstreepje wél op de regel past. Het sjabloon moet ook bruikbaar zijn in de (smalle) koppen boven de kolommen van een tabel. B.v.d. – Maiella (overleg) 14 aug 2017 18:26 (CEST)

Dit kan zonder sjabloon, met ­ (van soft hyphen), maar dan komt er een melding in WP:CW. Dus had iemand sjabloon:shy aangemaakt met die code erin. In 2009 is dit sjabloon verwijderd omdat dit vaak verkeerd werd gebruikt, het corrigeren ervan was te veel werk en omdat men er geen ander nut in zag. De situatie is nu wellicht anders. --bdijkstra (overleg) 14 aug 2017 19:06 (CEST)
Gisteren heb ik het sjabloon opnieuw aangemaakt en gebruikt op trifloxystrobine. A.u.b. niet gelijk massaal gaan gebruiken; het zou jammer zijn als het opnieuw wordt verwijderd vanwege verkeerd gebruik. --bdijkstra (overleg) 28 aug 2017 17:26 (CEST)

Tech News: 2017-35[bewerken]

29 aug 2017 00:09 (CEST)

het tijdstip dat een archiefbot gaat lopen[bewerken]

Ik zie dat in de loop van (het begin van) de avond een bot gaat lopen om café's te archiveren. Zodoende raken meldingen op mijn volglijst verborgen. Waarom kan die bot niet om pakweg 03.00 uur 's nacht gaan lopen. (Want kort na middernacht kijk ik meestal nog eenmaal op mijn volglijst.) Misschien is daar een goede reden voor, maar dan wil ik wel graag weten waarom! – Maiella (overleg) 28 aug 2017 23:15 (CEST)

Die vraag kan je beter aan de botbeheerders vragen. Instructies om contact met hen op te nemen staan op Overleg Wikipedia:Nlwikibots. Mbch331 (Overleg) 28 aug 2017 23:19 (CEST)
Een alternatief is het verbergen van botbewerkingen op je Volglijst, tenzij je andere botbewerkingen wel wilt zien. Wikiwerner (overleg) 28 aug 2017 23:51 (CEST)
Okay, ik kan mijn volglijst ook bekijken zonder botbewerkingen. Effe aanvinken. – Maiella (overleg) 29 aug 2017 19:44 (CEST)

En ik word heel boos van een bewerkingsconflict om 9 minuten na middernacht. – Maiella (overleg) 29 aug 2017 00:18 (CEST)

Heb je de optie "Uitgebreide volglijst gebruiken om alle wijzigingen te bekijken, en niet alleen de laatste" uit staan in je voorkeuren? --bdijkstra (overleg) 29 aug 2017 00:28 (CEST)
Ik gebruik altijd de standaard-instellingen. Opdat ik hetzelfde zie, wat een argeloze gebruiker te zien krijgt. – Maiella (overleg) 29 aug 2017 19:44 (CEST)
Pas op om botbewerkingen uit te zetten. De volglijst laat in principe de laatste bewerking zien. Als je botbewerkingen uit zet filtert hij die eruit, maar dan krijg je niet de voorlaatste bewerking te zien, dus zie je die edits evengoed niet.
Ik vind het een nobel streven om te zien wat een argeloze gebruiker ziet, maar een argeloze gebruiker (zonder account) heeft niet eens een volglijst. Dat is wat persoonlijker, dus lijkt mij minder een probleem om wel aan te zetten.
Voor de tijd van de archivering, die draait om 6:30 en 18:30 GMT. Als er consensus is het aan te passen, kan dat natuurlijk, lijkt me zelf wel verstandig om het wel op 2x per dag te houden. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 29 aug 2017 23:00 (CEST)
Er zijn vast wel veel argeloze gebruikers mét volglijst. – Maiella (overleg) 29 aug 2017 23:58 (CEST)

Sjabloon:Zijbalk afgeleide eenheden van meter[bewerken]

In dit sjabloon zie ik erg veel spatieruimte in de middelste kolom. Hoezo? Heeft de bovenste kop zoveel ruimte nodig? – Maiella (overleg) 29 aug 2017 22:03 (CEST)

Ik zag dat je ook de hoofdletters van de tabel koppen al weggehaald hebt. Je kunt je vast de discussie daaromtrent nog wel herinneren. Wikiwerner (overleg) 29 aug 2017 22:25 (CEST)
Natuurkunde is "mijn ding". Dan kies ik voor een optimale oplossing inzake de typografie. Zonder hoofdletters voldoet net zo goed, maar vraagt iets minder ruimte. Ergo ... – Maiella (overleg) 29 aug 2017 22:36 (CEST)
Iemand had de breedte ingesteld op 200px. In de middelste kolom staan de langste teksten, dan kiezen browsers ervoor om die zo breed mogelijk te maken. Ik heb het e.e.a. aangepast. --bdijkstra (overleg) 29 aug 2017 22:26 (CEST)
Mijn dank. – Maiella (overleg) 29 aug 2017 22:36 (CEST)

Ik zie hetzelfde probleem op Sjabloon:Zijbalk afgeleide eenheden van rai. Wat een gedoe ... Bij voorbaat dank. – Maiella (overleg) 30 aug 2017 00:06 (CEST)!

Infobox bij Condroz[bewerken]

In het lemma van deze gemeente zie ik in de infobox dat de omschrijving van het kaartbijschrift is gecentreerd. Dat vind ik héel lelijk. Kan iemand dit corrigeren, althans mij vertellen op welke plek (in welk sjabloon?) dit gebeurt? – Maiella (overleg) 29 aug 2017 22:53 (CEST)

Welkom in de sjablonenhel! De parameter "kaart" dient alleen voor de kaart zelf gebruikt te worden, centreren is dan gewenst. De moedersjablonen hebben een parameter "legenda" voor de legenda, hiervoor is centreren minder vanzelfsprekend. Echter, voordat je de layout van "legenda" kan veranderen, moet je eerst zorgen dat alle (klein)dochtersjablonen de parameter "legenda" uiteindelijk doorgeven aan {{Infobox plaats}}, en vervolgens alle plaatsartikelen nalopen en eventuele legenda's verplaatsen uit de parameter "kaart". Succes! --bdijkstra (overleg) 30 aug 2017 00:15 (CEST)
Zo ingewikkeld hoeft het niet. Er staat een <div> om de legenda en daar kan je styling op toepassen. De legenda staat voortaan links uitgelijnd met 10px witruimte links en rechts ten opzichte van het kader en onder 5px. Mbch331 (Overleg) 30 aug 2017 07:19 (CEST)
Het probleem wat ik aanstipte is dat de parameter "legenda" (blijkbaar) niet altijd gebruikt wordt en (blijkbaar) niet overal beschikbaar is. --bdijkstra (overleg) 30 aug 2017 08:41 (CEST)

Tech News e.d.[bewerken]

Is het mogelijk om Tech News e.d. onder te brengen in een separaat "dedicated" café, bijvoorbeeld met de titel "TECH NEWS". Ik kan me voorstellen dat een aantal mensen vooral hierin geïnteresseerd is en de rest van SHEIC voor lief neemt. – Maiella (overleg) 26 aug 2017 11:22 (CEST)

Zulke mensen kunnen zich persoonlijk abonneren op Tech News. --bdijkstra (overleg) 26 aug 2017 11:54 (CEST)
Juist daarom vind ik het niet nodig dat De Kroeg en SHEIC wordt opgezadeld (vervuild?) met dit soort info. Wat mij betreft liever afsplitsen naar een separaat café dat iedereen wel op niet in zijn volglijst kan opnemen. Misschien is dit voor sommige mensen een goed alternatief voor al die "fancruft" op persoonlijke overlegpagina's. – Maiella (overleg) 26 aug 2017 12:35 (CEST)
Voor the signpost is er een aparte pagina die mensen op hun volglijst kunnen zetten als ze er geen behoefte aan hebben het op hun OP te krijgen. Lijkt me ook een oplossing voor de diverse technische nieuwsbrieven, en ik zou er ook een voorstander van zijn dit café puur voor discussie te houden, en niet voor allerlei nieuwsbrieven. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 26 aug 2017 23:34 (CEST)
Zolang hij maar in de kroeg blijft. Er staat soms informatie in die ook voor de normale lezer of bijdrager interessant is. Hoewel ondanks dat er toch altijd weer kopjes in de helpdesk en kroeg komen. Sjoerd de Bruin (overleg) 27 aug 2017 00:12 (CEST)
Een mooi overzicht kan je trouwens van alle Wikimedia-nieuwsbrieven in deze categorie vinden. Livenws (overleg) 29 aug 2017 00:44 (CEST)
Niet alle. Zo ontbreekt de Wikidata weekly summary. --bdijkstra (overleg) 29 aug 2017 08:53 (CEST)
Opgelost! Staat er nu bij. Livenws (overleg) 31 aug 2017 00:02 (CEST)
Voor de verandering een discussie die we eenvoudig af kunnen ronden. De Kroeg laat ik verder buiten beschouwing. Dit café kan worden gesplitst. Wat is de juiste naam (een vlag die de lading dekt) voor een nieuw café met al die abonnementen op technische berichten? – Maiella (overleg) 14 sep 2017 20:30 (CEST)
Je mag jezelf natuurlijk altijd afsplitsen in een nieuw café, maar ik zie hier geen consensus voor het deabonneren van SHEIC op wat dan ook. --bdijkstra (overleg) 14 sep 2017 20:52 (CEST)
Dan zal ik maar even expliciet melden dat ik het persoonlijk een goed idee vind dat de diverse nieuwsbrieven hier niet meer zouden komen, dat zou de overzichtelijkheid ten goede komen.
Ik denk zelf niet aan een apart cafe maar per nieuwsbrief aan een pagina ala Wikipedia:Signpost, dan kan je die volgen als je een nieuwsbrief wilt volgen, danwel hem op je OP laten binnenkomen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 14 sep 2017 22:38 (CEST)

Categoriedingetjes[bewerken]

Ik kwam twee merkwaardige categoriedingetjes tegen:

 1. MediaWiki:Gadget-extrabewerkingsknoppen.js staat om de 1 of andere reden in Categorie:Wikipedia:Pagina's met referentiefouten. Ik bekijk die cat af en toe. Dit is nog maar recent, dus hooguit een paar weken. Wel iets dat alleen een mod kan doen.
 2. Wanneer ik op de niet-bestaande Categorie:⧼math-tracking-category-render-error⧽ klik, dan zie ik daar twee artikelen staan. Ik zie echter die rode categorie niet onderaan staan op de artikelen zelf (of de recente versies in de geschiedenis). Ook niet bij verborgen of zo (ik heb mijn voorkeuren aanstaan dat ik verborgen cats op artikels kan zien). Ik bekijk de speciale pagina af en toe. Dit is ook nog maar recent, dus hooguit een paar weken.

Ik weet niet of bovenstaande echt zo'n probleem is, maar ik meld het voor de zekerheid maar even hier.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 18 aug 2017 22:37 (CEST)

#2 lijkt inmiddels al opgelost.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 6 sep 2017 00:28 (CEST)
#1 is inmiddels ook opgelost, geen idee door wie. Mbch331 (Overleg) 25 sep 2017 19:55 (CEST)