Overleg Wikipedia:Wikiproject/Wiki goes Caribbean

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom   Hulp & Overleg   Gewenste artikelen   Resultaten   Afbeeldingen   Bronnen Cariben Bronnen Suriname   Bijeenkomsten

Foto universiteit[brontekst bewerken]

Hoi, ik zat te kijken of ik een foto van de University of Cur toe kon voegen. Toen vroeg ik me af: mag ik daarvoor gewoon een foto van de uoc-website af plukken? Het is een algemene foto (naambord en stukje van gebouw). Maar stel nou dat er toch copyright op zit. Is het aan te raden om alleen eigen foto's te gebruiken?

@Parsleysage0511: het is niet mogelijk om zomaar een foto van hun website af te plukken, zonder dat je weet welke licentie het heeft. De foto zou dan onder een vrije licentie vrijgegeven moeten zijn, zoals Creative Commons Zero (CC0) of CC-by-SA (Share Alike, en dan moet het ook commercieel te gebruiken zijn). Wanneer je er zelf een foto van kunt maken (graag zelfs!), dan kun je die natuurlijk wel op Commons uploaden en dan kan het ook op Wikipedia gebruikt worden. Ymnes (overleg) 3 mei 2018 17:18 (CEST)

Bedankt! Duidelijk.

[brontekst bewerken]

Is het mogelijk de oproep bovenaan de pagina uit te schakelen? Elke pagina die ik open krijgt deze banner te zien, hoe vaak ik het ook al weg heb geklikt. Flügel-Flitzer (overleg) 1 sep 2018 18:38 (CEST)

Datzelfde heb ik ook, maar ook al tijdens de vorige schrijfweek. Ik zou niet weten waarom hij nu niet wegblijft. Misschien een vraag voor de IT-kroeg? Ymnes (overleg) 1 sep 2018 20:41 (CEST)
Het probleem is ook in de kroeg besproken en er is overleg met de ontwikkelaar om het op te lossen. Ymnes (overleg) 2 sep 2018 13:25 (CEST)

Plantages op Suriname[brontekst bewerken]

Ik help graag mee op Wikidata. Danielle gaf me de tip om te gaan werken aan een lijst van plantages op Suriname. Om te beginnen heb ik in mijn eigen gebruikersnaamruimte een lijst van de huidige plantages op Wikidata aangemaakt: Gebruiker:Spinster/Plantages op Suriname. Ik ga proberen om die lijst verder aan te vullen op basis van informatie op de website http://www.surinameplantages.com/. Neem gerust deze lijst over op een andere plek, en ik beantwoord graag vragen + hulp is welkom! Groetjes, Spinster (overleg) 17 nov 2018 14:20 (CET) (aanwezig op de schrijfmiddag 17 november 2018 bij het Nationaal Archief)

Wikidatalinks[brontekst bewerken]

Hallo, kan iemand kijkje nemen op Wikidata? Bepaalde artikelen van deze categorie linken Oranjestad, Aruba. Andere, zoals Boton bv. linken dan weer naar Santa Cruz, Aruba. Bij wijze van voorbeeld een paar interlanguagelinks gemaakt. :-) Thnks. Lotje (overleg) 14 nov 2019 06:10 (CET)

Wikimedians of the Caribbean usergroup[brontekst bewerken]

De Wikimedians of the Caribbean Usergroup is een gebruikersgroep van Wikimedianen met banden met het Caribisch gebied en de Caribische diaspora. Het doel van de groep is het samenbrengen van culturen, talen en gemeenschappen uit dit gebied. Zet je naam op de deelnemerslijst als je op de hoogte wilt blijven van hun activiteiten.

Ruku[brontekst bewerken]

Hallo, bij de projectpagina, bij Ruku, wordt dit bedoeld? thanks. Lotje (overleg) 20 feb 2020 15:18 (CET)

Of dit? Kattiel (overleg) 20 feb 2020 15:51 (CET)

Documenten in het Nationaal Archief[brontekst bewerken]

Ik wil graag een aantal artikelen schrijven over documenten die volgens de wensenlijst zich in het Nationaal Archief in Den Haag bevinden (Akte van Erkenning van de Republiek Suriname (1975), Het Ontwerp van de vlag van Suriname (1975), Het Koninklijk Statuut (1954), Einde Staatstoezicht (1873), Afschaffing van de slavenhandel (document) (1814), Vrede met de Aukaner Marrons (1760), Octrooi van de Sociëteit van Suriname (1682), Manumissiebrief (in het Nationaal Archief), Compensatiedossier, Vlag van Nederlands-Guiana. Ik ga ervan uit dat de afbeeldingen van deze documenten al op Commons zijn geplaatst? (Weet iemand de linken? En is het mogelijk dat iemand van het Nationaal Archief linken plaatst naar de precieze vindplek van de beschrijving van deze documenten op de website? Jullie weten het vast allemaal veel sneller te vinden dan ik :) Groet, Ecritures (overleg) 29 mei 2020 10:06 (CEST)

Nederlandse Antillen van A tot Z[brontekst bewerken]

Gekopieerd van Overleg gebruiker:Caribiana

Hallo Caribiana, de artikelen die ik in het kader van WGC over Curaçao heb geschreven, heb ik toegevoegd aan Nederlandse Antillen van A tot Z. Achteraf realiseer ik me dat de Nederlandse Antillen sinds 2010 niet meer bestaan. Landhuis Bloemhof, May Henriquez, Museum Kurá Hulanda en andere onderwerpen dateren van voor 2010, maar bijvoorbeeld Street art in Curaçao en een aantal hedendaagse kunstenaars feitelijk niet. Echter, bovenaan het artikel staat "Deze a-z-lijst bevat verwijzingen naar artikelen over de Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden." Wat is jouw beleid met betrekking tot het hier vermelden van nieuwe artikelen? Moet misschien de titel van het artikel worden aangepast? Groet, Kattiel (overleg) 5 jun 2020 16:34 (CEST)

Hi Kattiel, dat zijn goede vragen. Ik heb eigenlijk het gebruik van deze A-Z lijst voortgezet zonder er als nieuwkomer in 2018 kritisch naar te kijken. Ik vind wel dat de huidige benaming aan vernieuwing toe is, maar ben geen voorstander van opsplitsing per jurisdictie omdat er sprake is van veel overlapping. Onlangs is Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden als nieuwe benaming geintroduceerd voor alle Nederlandse eilanden in de Cariben. Weliswaar geen staatkundige naam maar veel gebruikt in de politiek. In de tijd gezien hebben de eilanden namen gehad zoals Kolonie Curaçao - Curaçao en Onderhorigheden - Gebiedsdeel Curaçao - Nederlandse Antillen en nu 4 separate jurisdicties. Een idee is om voor de uniformiteit de nieuwe benaming ook door te trekken naar andere artikelen, b.v. lijst van Antilliaanse rampen of Antilliaanse literatuur, omdat "Antilliaans" (zonder Nederlands ervoor) ook weleens kan slaan op het groter Caribisch gebied. gr. Caribiana (overleg) 5 jun 2020 21:19 (CEST)
Eens met je idee. Ik kopieer deze discussie naar de OP van WGC en hoop dat anderen willen meedenken. Groet, Kattiel (overleg) 6 jun 2020 15:40 (CEST)
@MichellevL (WMNL), Ecritures, Spinster: Wat vinden jullie? Kattiel (overleg) 21 jun 2020 18:11 (CEST)
Ik heb hier geen uitgesproken mening over :-) Je kan o.a. nadenken over een oplossing die 'vindbaar' is door lezers (waar zullen onze lezers het meest waarschijnlijk naar zoeken/Googelen?) en die inhoudelijk OK is / prettig voelt voor zoveel mogelijk mensen ter plekke. Groetjes, Sandra Fauconnier (WMNL) (overleg) 22 jun 2020 09:56 (CEST)
Ik sluit me aan bij @Spinster: MichellevL (WMNL) (overleg) 22 jun 2020 10:53 (CEST)
Ik zal het voorleggen aan de mensen van de Universiteit van Curaçao. Groet, Kattiel (overleg) 22 jun 2020 11:31 (CEST)
Persoonlijk heb ik geen idee wie tot "onze" lezersdoelgroep behoort en wat de "google" voorkeur zou zijn. Als ingewijde stoort "Nederlandse Antillen" mij, omdat we steeds hedendaagse onderwerpen toevoegen aan de lijst terwijl Aruba in 1986 is uitgestapt en het land in 2010 vervolgens opgehouden is te bestaan. Nadat de 6 eilanden gezamenlijk in de loop der tijd diverse {koloniale) benamingen hebben gesleten lijkt mij nu dat "Caribisch deel van het Koninkrijk" een neutrale keuze is, ook iets gemeenschappelijks aangeeft en alle eilanden dekt (versus Caribisch Nederland=BES eilanden). Uit mijn speuren in de media merk ik dat deze omschrijving steeds meer opgang doet. Ook raad ik aan bij titels met "Nederland" altijd te overwegen of de verhandeling van het artikel mogelijk zowel Nederland als de 6 eilanden bestrijkt/zal bestrijken (voorbeeld:Lijst van dragers van de Silvesterorde in Nederland). Indien ja, dan zijn de opties: "Nederland" weglaten of vervangen met "Koninkrijk der Nederlanden". Caribiana (overleg) 22 jun 2020 12:03 (CEST)
Ter info, hier (Google Trends) zie je een vergelijking van de populariteit van een aantal varianten van Cariben/Antillen als Google-zoektermen vanuit Nederland. Daaruit vind ik zelf niet een heel uitgesproken voorkeur blijken. Ik volg Caribiana in haar overwegingen. Groetjes, Spinster (overleg) 22 jun 2020 18:28 (CEST)
Op Aruba is volgens Caribiana Luc Alofs de contactpersoon. Ik zal hem op deze discussie attenderen. Rose-Mary Allen schreef mij: Wij zullen nadenken welke term het beste bruikbaar is. Het moet ook een naam zijn die duidelijk vindbaar is maar ook correct is bezien vanuit de nieuwe politieke ontwikkeling. De term Nederlandse Antillen is outdated. Ik gebruik in mijn publicaties heel vaak de term Dutch Caribbean islands.
Ik stel voor dat wij hun reacties afwachten. Groet, Kattiel (overleg) 23 jun 2020 13:17 (CEST)
Ik zie dat Luc Alofs al een jaar niets meer heeft bijgedragen. Hij heeft ook niet gereageerd op mijn vraag hier. Michelle wil jij hem e-mailen? Ik heb geen contactgegevens. Kattiel (overleg) 23 jun 2020 13:35 (CEST)
Hi Kattiel, ga ik doen! Vind je het goed als ik hem jouw e-mailadres geef zodat jullie ook rechtstreeks contact met elkaar kunnen opnemen? MichellevL (WMNL) (overleg) 25 jun 2020 08:09 (CEST)
Dat mag, maar hij kan toch gewoon hier reageren? Groet, Kattiel (overleg) 25 jun 2020 09:48 (CEST)
Noch uit Curaçao, noch uit Aruba heb ik een reactie gezien. Ik ga de titel aanpassen. Groet, Kattiel (overleg) 8 jul 2020 13:35 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Ik heb inmiddels ook de titels Lijst van Antilliaanse rampen en Antilliaanse literatuur aangepast zoals Caribiana voorstelde, plus alle pagina's die daarheen verwijzen. Er zijn echter veel meer artikelen en categorieën waar "Antilliaans" slaat op het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is veel werk om die allemaal aan te passen; nog meer werk is het om artikelen met "Nederland" in de titel aan te passen. Ik heb geen zin om dat in mijn eentje te doen. @Caribiana, MichellevL (WMNL), SFauconnier: Kunnen we er een gezamenlijk projectje van maken? Kattiel (overleg) 9 jul 2020 12:09 (CEST)

Dankjewel Kattiel. Ik ben niet heel bekend met het hernoemen van categorieën en artikelen, maar is er ook een manier om dat automatisch in bulk te doen dat jullie weten? Ik zal eens navraag doen. MichellevL (WMNL) (overleg) 10 jul 2020 10:23 (CEST)
Ik denk dat ik inmiddels de meeste artikelen wel heb hernoemd. Aan de categorieën heb ik me nog niet gewaagd. Ik wacht af wat MichellevL (WMNL) daarover uitvindt. Groet, Kattiel (overleg) 10 jul 2020 10:58 (CEST)
@Kattiel, MichellevL (WMNL): Prachtig Kattiel wat je allemaal verbeterd hebt. Mijn dank!! Michelle, jouw suggestie steun ik. Op de Celtic Knot conferentie die ik nu aan het volgen ben worden technologie-oplossingen het meest aangeprezen voor projecten met een tekort aan "handjes".(Dit is zeker een overweging voor de Papiamentstalige Wikipedia). De videos zijn hier beschikbaar. Caribiana (overleg) 10 jul 2020 12:20 (CEST)
Moet er nog iets gebeuren aan de categorieën? En aan het voorstel van Caribiana: bij titels met "Nederland" altijd te overwegen of de verhandeling van het artikel mogelijk zowel Nederland als de 6 eilanden bestrijkt/zal bestrijken (voorbeeld:Lijst van dragers van de Silvesterorde in Nederland). Indien ja, dan zijn de opties: "Nederland" weglaten of vervangen met "Koninkrijk der Nederlanden"? Groet, Kattiel (overleg) 5 aug 2020 16:25 (CEST)

Gebruikersbox[brontekst bewerken]

On the birds of the islands of Aruba, Curaçao, and Bonaire (1893) (14746930511).jpg
Deze gebruiker werkt mee aan het project Wiki Goes Caribbean

Ik heb een gebruikersbox gemaakt; gratis voor de liefhebber. Kattiel (overleg) 29 jun 2020 16:38 (CEST)

Dankjewel Kattiel, heel mooi! Ik ga hem een goede plek geven op de projectpagina. MichellevL (WMNL) (overleg) 10 jul 2020 10:19 (CEST)

Overleg:Curaçaose slavenopstand van 1795[brontekst bewerken]

Hi!

Op WP:OG vraagt StevenO om input bij dit artikel, dat volgens zijn oordeel een erg eenzijdig beeld geeft van de opstand. Ciell 12 jul 2020 15:44 (CEST)

Slavenarmband[brontekst bewerken]

In het artikel Slavenarmband stond de zin "De naam slavenarmband refereert aan de platte boeien die slaven in Afrika en de Caraïben om hun armen kregen om ontsnapping bij transport te voorkomen, soms met een nummer of merk erin gegraveerd ter identificatie." Deze is verwijderd met als argument "voorlopig even weg, dit is een bronloos en discutabel stukje, zie OP". Weet iemand hier meer over? Kattiel (overleg) 14 jul 2020 16:05 (CEST)

Hallo, dat ik hier zo kom binnenvallen..., misschien is deze afbeelding best geschikt om toe te voegen aan het lemma. :-) Lotje (overleg) 15 jul 2020 17:37 (CEST)
Dankjewel! Meer nog dan de afbeelding is de beschrijvende tekst bruikbaar. Ik heb het artikel aangepast en oude tekst teruggeplaatst. Groet, Kattiel (overleg) 16 jul 2020 07:48 (CEST)
@Hannolans: was jij hier niet een tijd geleden mee bezig? MichellevL (WMNL) (overleg) 21 jul 2020 12:38 (CEST)
Ik was degene die dat stukje heeft weggehaald. Dat slavenarmbanden werden gebruikt om ontsnapping te voorkomen is zeer de vraag en Wereldculturen spreekt over het gebruik als 'herkenningsteken'. Het ligt ook meer voor de hand handboeien of touw te gebruiken om ontsnapping te voorkomen. Ik neem aan dat touw nog meer werd gebruikt vanwege gewicht en materiaalkosten. Maar dit is allemaal giswerk, helaas lijken we weinig bronnen tegen te komen. Er is ook nog een stukje etymologie, want in Nederland heten deze armbanden uit een stuk 'slavenarmband', maar weet niet in hoeverre dat wereldwijd het geval is. Hoe heten ze in Aziatische talen bijvoorbeeld? Ook de afbakening is onduidelijk. Er zijn er met een opeing en als gesloten ring, en van plat metaal, en voor de boven- en de onderarm. Hannolans (overleg) 21 jul 2020 12:58 (CEST)
Op deze afbeeldingen zie ik dat slavenhandelaren voor over land touw en ook stukken hout gebruiken om onderling een soort van anderhalvemeter afstand te creëren. Maar goed, op plaatjes afgaan zegt niet alles, we hebben bronnen nodig. Hannolans (overleg) 21 jul 2020 13:03 (CEST)
In plaats van touw werden vaker ijzeren kettingen gebruikt. Kattiel (overleg) 22 jul 2020 07:06 (CEST)

Immigratie in Nederland#Nederlands-Antillianen[brontekst bewerken]

Dit lijkt me een begrijpelijke opmerking. Iemand die hiernaar kan kijken? Mvg, Encycloon (overleg) 25 nov 2020 19:22 (CET)

Hulp gevraagd[brontekst bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia heb ik een korte biografie van de Curaçaosche keramist / fotograaf Ellen Spijkstra geplaatst (en:Ellen Spijkstra). Zo ongeveer elke zin is voorzien van een bron, maar de bovenbazen zijn nog steeds niet tevreden. Het laatste commentaar is does the article have 2 independent and relianble sources with significant coverage of the subject? Also, I suggest that if they cannot be sourced, then the unsourced exhibitions and awards be removed; and the museum collections need decent sources, such as primary sources of the museums themselves. Ik vind dit langzamerhand echt buitenproportioneel. Zou iemand eens mee willen kijken? Kattiel (overleg) 30 nov 2020 15:43 (CET)