Drenthepad

From Wikipedia
Drenthepad
Drenthepad
Pad SP 6
Uitgave Nivon
ISBN 9789491142130
Kenmerken
Van Beilen
Naar Beilen
Lengte 324 km
Verbindingen Groot Frieslandpad, Pieterpad
Kaart
Drenthepad. Klik om het kaartje beeldvullend te maken en voor in- en uitzoomen.
Drenthepad
fKBHFaBAHN Beilen
fSTRFOREST Nationaal Park Dwingelderveld
fHST Ruinen
fhKRZWae Drentsche Hoofdvaart
fHST Uffelte
fSTRFOREST Holtingerveld
fHST Diever
fSTRFOREST Nationaal Park Drents-Friese Wold
fHST Appelscha
fSTRFOREST Fochteloërveen
fHST Norg
fHST Roden
fHST Leek
fHST Paterswolde
fSTRWDOCKS Zuidlaardermeer
fHST Zuidlaren
fSTRFOREST Nationaal Park Drentsche Aa
fHST Gieten
fHST Gasselte
fHST Borger
fHST Exloo
fBHFBAHN Emmen
fHST Sleen
fHST Oosterhesselen
fHST Westerbork
fSTRMUSEUM Kamp Westerbork
fHST Hooghalen
fKBHFeBAHN Beilen

Het Drenthepad (SP 6) is een streekpad dat grote delen van Drenthe aandoet. Het pad was (voorheen 262 km, en na de wijzigingen in 2009 en 2019 respectievelijk 324 en 329 km) geruime tijd het langste streekpad van Nederland. Later werd dat het Veluwe Zwerfpad, met in 2022 een lengte van 375 km.

Geschiedenis[edit | edit source]

Het huidige pad is in 1995 ontstaan uit het oorspronkelijke Nivonpad. Dit pad was het eerste LAW-pad dat na de oorlog werd uitgezet. Bij de tweede druk van het gidsje werd de naam gewijzigd in Drentepad (zonder th).

Toen het Pieterpad werd uitgezet, volgde het in veel gevallen al bestaande LAW's. Dit werd voor het Drenthepad op den duur onwenselijk gevonden, waarop men besloot het niet-Pieterpadgedeelte samen te voegen met het "kwijnende" Zwerfsteenpad. Aan de noord- en zuidzijde werden de paden verbonden zodat een rondgaand pad ontstond.

1995 - 2009[edit | edit source]

Tot 2009 begon het pad in Emmen en liep via Sleen, Oosterhesselen, Gees, Nieuw-Balinge, Mantinge en Westerbork naar Orvelte. Vandaar volgde het het oude Nivonpad via Schattenberg (het kamp Westerbork), Hooghalen, Beilervaart, het Dwingelderveld, Uffelte naar het natuurvriendenhuis Het Hunehuis. Dan volgde het de route via Diever, Appelscha (het pad deed dan even Friesland aan), het gevangenisterrein van Veenhuizen, Norg, Vries, Yde, Eelde en na een stukje door Groningen naar het natuurvriendenhuis De Hondsrug. Het laatste gedeelte, terug naar Emmen, is nagenoeg gelijk aan het oude Zwerfsteenpad en doet Zuidlaren, Anloo, Gieten, Gasselte, Borger en ten slotte Valthe aan. Het pad eindigde op het station van Emmen. Destijds was de totale lengte 262 km.

Na 2009[edit | edit source]

In 2009 is het pad grondig herzien en uitgebreid. Het nieuwe begin- en eindpunt is station Beilen. Niet veel later wordt de oude route gevolgd richting Ruinen. Tot Norg is de route ongewijzigd. Na Norg gaat de nieuwe route noordwaarts via Roden en Peizerwold naar Eelde. Hier is gebruikgemaakt van het Domelapad, dat niet meer in stand werd gehouden. Ten zuidoosten van Eelde wordt bij Vosbergen de oude route weer gevolgd. Het vernieuwde Drenthepad is op 2 april 2009 feestelijk heropend bij het Hunehuis in Darp door gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe.

In de wandelgids zijn gedichten in het Drents opgenomen van Gerard Nijenhuis, Hans Heijting, Miny Hofsteenge, Jan Siebo Uffen en Marinus Elting. De nieuwe ondertitel van de gids is "wandelen door poëtisch Drenthe".

In 2019 verscheen opnieuw een herziene versie van het Drenthepad. Nu met als ondertitel "Wandelen door Nationale parken", met een verwijzing naar het Dwingelderveld, het Fochteloërveen en het gebied van de Drentse Aa. De gedichten zijn uit de gids verdwenen.

Etappes[edit | edit source]

etappe van naar lengte (km) OpenStreetMap
1 Beilen Ruinen 20,2 route
2 Ruinen Havelterberg 16,6 route
3 Havelterberg Diever 14,4 route
4 Diever Appelscha 21,9 route
5 Appelscha Veenhuizen 15,4 route
6 Veenhuizen Roderesch 21,2 route
7 Roderesch Peizerwold 25,7 route
8 Peizerwold Glimmen 19,7 route
9 Glimmen Zuidlaren 15,3 route
10 Zuidlaren Gieten 18,2 route
11 Gieten Borger 17,2 route
12 Borger Valthe 19,3 route
13 Valthe Sleen 20,3 route
14 Sleen Nieuw-Balinge 23,8 route
15 Nieuw-Balinge Westerbork 16,9 route
16 Westerbork Elp 13,5 route
17 Elp Hooghalen 16,3 route
18 Hooghalen Beilen 20,8 route

Afbeeldingen[edit | edit source]

Externe links[edit | edit source]

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Wandelvakantie – Drenthepad.