Coelophysis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coelophysis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Coelophysis-bauri head.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Infraorde: Ceratosauria
Familie: Coelophysidae
Geslacht
Coelophysis
Cope, 1889
Typesoort
Coelophysis bauri (Cope, 1887) (= Coelurus bauri)
Soorten
  • C. bauri
  • C. longicollis
  • C. willistoni
Afbeeldingen Coelophysis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Coelophysis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Coelophysis is een geslacht van uitgestorven dinosauriërs, en een van de snelste jagers uit het late Trias. De typesoort Coelophysis bauri was twee tot drie meter lang (van neus tot staartpunt), en staand iets minder dan 1 meter hoog bij de heup. Hij woog circa 40 kg. De botten in de poten van Coelophysis waren vrijwel hol, iets waar de geslachtsnaam "holle groeivorm" naar verwijst. De soortaanduiding eert de opgraver Georg Hermann Baur.

De systematische positie van Coelophysis is zeer omstreden. Hij was in elk geval een theropode. Soms wordt hij in Ceratosauria geplaatst, soms als basaal in (Neo)theropoda.

Wat betreft voedsel was Coelophysis een carnivoor. Lange tijd is aangenomen dat hij een kannibaal was, maar dat blijkt te berusten op een vergissing[1]. Hij was zowel een actief jager als een aaseter. Hij at graag jonge cynodonten, hagedissen, amfibieën en vliegende insecten.

Coelophysis leefde misschien solitair, maar in het droge seizoen kwamen de dieren in ieder geval soms bijeen in grote groepen rondom schaarse water- en voedselbronnen. Deze gewoonte heeft geleid tot een spectaculaire vondst: bij de Ghost Ranch in New Mexico zijn in 1947 honderden skeletten van Coelophysis gevonden, meer dan van welke andere theropode ook, waaronder vele complete skeletten en enkele jongen, de laatste in de maag van de volwassenen. Hierdoor is hij de enige dinosauriër waarvan serieuze statistische populatie-analyses zijn uitgevoerd. Ook in het Petrified Forest in Arizona zijn fragmentarische skeletten van Coelophysis gevonden.

Een van de vele gevonden fossielen
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gay, R.J. (2002). The myth of cannibalism in Coelophysis bauri . Journal of Vertebrate Paleontology 22 (3): 57A .