Felipe van Spanje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Felipe
1968
Felipe de Borbón en 2012.jpg
Kroonprins van Spanje
Periode 1975-heden
Voorganger Juan Carlos I
Opvolger (beoogd) Infanta Leonor
Vader Juan Carlos I van Spanje
Moeder Sophia van Griekenland
Felipe de Borbón en Vicente Álvarez Areces
Wapenschild van prins Felipe, prins van Asturië.

Felipe (Filips[1]) Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia (Madrid, 30 januari 1968), Prins van Asturië, is het derde kind van koning Juan Carlos en koningin Sophia, prinses van Griekenland. Doordat de Spaanse troonopvolging voorrang geeft aan mannelijke opvolgers boven vrouwelijke troonopvolgers komen de beide zusters van Felipe, de infanta's Elena (20 december 1963) en Cristina (13 juni 1965), pas na Felipe en diens twee dochters voor in de lijn van troonopvolging en is Felipe kroonprins van Spanje.

Jeugd en studies[bewerken]

Prins Felipe volgde het basis- en voortgezet onderwijs op de Santa Maria de los Rosales-school te Madrid. Zijn vader koning Juan Carlos I werd op 22 november 1975 tot Koning van Spanje uitgeroepen na de dood van Francisco Franco. Na zijn dictatoriale regime maakte Spanje weer kennis met democratie. Op 1 november 1977 ontving Felipe de titel Prins van Asturië. Van september 1985 tot juli 1988 volgde prins Felipe verschillende opleidingen in de landmacht, luchtmacht en de marine. In juli 1989 ontving hij in alle drie de krijgsmachtonderdelen hoge rangen. Van oktober 1988 tot juni 1993 studeerde prins Felipe rechten aan de Universiteit van Madrid en volgde ook nog verschillende programma-onderdelen van de studie economie. In september 1993 schreef de prins zich in voor een Masters Degree aan de Universiteit van Georgetown (Washington D.C.) waar hij op 26 mei 1995 afstudeerde.

Opleiding als kroonprins[bewerken]

Na zijn militaire en wetenschappelijke opleidingen richtte prins Felipe zich meer op zijn taken als kroonprins van Spanje. Hij verdiepte zich in allerlei aspecten van de Spaanse maatschappij. Hij heeft regelmatig ontmoetingen met vertegenwoordigers uit de politiek, economie en wetenschap. Ook begeleidt hij vele buitenlandse handelsmissies als ambassadeur om de Spaanse economische en commerciële belangen te behartigen. In 1992, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona was prins Felipe lid van het Spaanse Olympische zeilteam en eindigde met zijn ploeg als zesde. Bij de openingsceremonie droeg prins Felipe de Spaanse vlag als captain van het Spaanse team het stadion binnen.

Verloving en huwelijk[bewerken]

Na een aantal mislukte relaties die breed werden uitgemeten in de internationale media, werd op 1 november 2003 de verloving aangekondigd tussen prins Felipe en de Spaanse televisiejournaliste Letizia Ortiz Rocasolano (15 september 1972). Het is voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat een Spaans burgermeisje prinses werd en uiteindelijk koningin zal worden. Op 22 mei 2004 vond in de Almudena-kathedraal te Madrid het huwelijk plaats dat in vele landen live op de televisie werd uitgezonden. Het werd het grootste media-evenement sinds het huwelijk van de Engelse kroonprins Charles met Lady Diana Spencer in 1981. Het huwelijk werd zowel figuurlijk - door de nasleep van de terroristische aanslagen maart 2004 - als letterlijk overschaduwd, doordat de regen die dag met bakken uit de hemel viel.

Op 31 oktober 2005 werd het eerste kind van Felipe en Letizia geboren, de infanta Leonor van Spanje. Zij is tweede in de lijn om koning Juan Carlos op te volgen, na haar vader prins Felipe. Haar geboorte leidt waarschijnlijk tot een hervorming van de Spaanse grondwet om de voorkeur van mannelijke afstammelingen boven vrouwelijke in de troonopvolging af te schaffen. Op 29 april 2007 werd het tweede kind, Sofía, geboren. Ze werd vernoemd naar haar grootmoeder, koningin Sofía.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In Nederlandstalige media wordt de Spaanse kroonprins soms Filips genoemd. Zie bijvoorbeeld het artikel En nu kroonprins Filips nog uit het NRC Handelsblad van 2 april 2001. Vanuit historisch oogpunt is deze naam zeer wel verdedigbaar, maar in de praktijk wordt hij slechts zelden gebruikt.
Voorganger:
Juan Carlos van Spanje
Lijn van Spaanse troonopvolging
1
Opvolger:
Leonor van Spanje