Jesse Klaver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jesse Klaver
Jesse Klaver.jpg
Algemene informatie
Naam Jesse Feras Klaver
Geboren 1 mei 1986 in Roosendaal
Partij GroenLinks
Politieke functies
2008-2009 Voorzitter DWARS
2009-2010 Voorzitter CNV Jongeren
2009-2010 Lid SER
2010-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jesse Feras Klaver (Roosendaal, 1 mei 1986) is een Nederlands politicus van GroenLinks. Sinds 2010 is hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarvoor was hij voorzitter van CNV Jongeren, de jongerenbond van het Christelijk Nationaal Vakverbond.

Levensloop[bewerken]

Zijn vader is Marokkaans en zijn moeder is Nederlandse van Indische afkomst. [1][2] Tussen 1999 en 2004 volgde hij het vmbo aan de Vrije School Michael College te Prinsenbeek.[3]

Hij was tussen 2006 en 2009 lid van het bestuur van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij was eerst duo-voorzitter organisatie, later secretaris en vervolgens voorzitter. Als voorzitter steunde hij de "vrijheidslievende koers van partijleider Halsema" tegenover meer communautair georiënteerde groepen als Kritisch GroenLinks.[4] Klaver zette zich daarnaast in voor de professionalisering van DWARS.[2] Naast zijn bestuurswerk studeerde hij Social Work aan de Avans Hogeschool en volgde hij een schakelprogramma om toegelaten te worden tot de master politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Met het schakelprogramma is hij voortijdig gestopt.[3]

Klaver.jpeg

Klaver werd op 17 september 2009 benoemd als voorzitter van CNV jongeren. Hij volgde daarmee Klaas Pieter Derks op.[5] Klaver wilde als voorzitter minder het accent leggen op het christelijke karakter van het CNV. [6] Een aantal leden van het CNV had hierom bezwaar tegen Klavers benoeming.[7] Klaver is voorstander van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67. Dit punt is controversieel binnen het CNV.[5] Op 1 december 2009 werd hij lid van de Sociaal-Economische Raad. Met zijn drieëntwintig jaar was hij het jongste SER-lid ooit.[8] Naast zijn voorzitterschap van CNV Jongeren was hij onder andere lid van de programmacommissie van GroenLinks, van het bestuur van het Christelijk Sociaal Jongerencongres en oprichter van de Jongeren Kopenhagen Coalitie.[3]

Tweede Kamer[bewerken]

In 2010 kondigde Klaver zijn kandidatuur aan als Kamerlid voor GroenLinks. De kandidatencommissie adviseerde hem een plaats bij de eerste vijf op de kieslijst te geven.[9] Het partijcongres zette hem uiteindelijk op plaats zeven.[10] en met 2.466 stemmen werd hij gekozen. Klaver werd in de Tweede Kamer woordvoerder sociale zaken & werkgelegenheid, onderwijs en sport.[11] Hij hield zijn maidenspeech over het Hoger Onderwijs.

In 2010 werd Klaver genomineerd voor de prijs politiek talent van het jaar.[12] Op 10 augustus 2012 kwam hij in het nieuws omdat hij op de Nederlandse radio een wetswijziging bepleitte waarbij het voor cafés en restaurants verplicht zou worden om gratis water te serveren aan eenieder die daarom vraagt.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 was Klaver de campagneleider van GroenLinks en stond hij als nummer vier op de kieslijst. Hij behaalde 3.351 voorkeurstemmen. Hij werd dankzij het restzetelsysteem voor een tweede termijn tot de Tweede Kamer toegelaten. Momenteel is hij er woordvoerder financiën, landbouw, natuur, dierenwelzijn, onderwijs, cultuur en wetenschap.

Na het aftreden van Jolande Sap op 5 oktober 2012 als partij- en fractieleider in de Tweede Kamer, liet Klaver dezelfde dag weten niet beschikbaar te zijn als opvolger.

Persoonlijk[bewerken]

Klaver is sinds 3 mei 2013 getrouwd.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties