Juan Prim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Juan Prim y Prats
Juan Prim y Prats, graaf van Reus

Juan Prim y Prats, Marqués de los Castillejos, Conde de Reus of in het Catalaans Joan Prim i Prats, Marquès dels Castillejos, Comte de Reus (Reus, 12 december 1814Madrid, 30 december 1870) was een Spaans edelman, politicus en generaal.

Hij vocht in de Carlistenoorlog, de Krimoorlog en in Marokko en diende in de Spaanse koloniën. Door zijn liberale opvattingen kwam hij regelmatig in conflict met de regering. In 1861 was hij opperbevelhebber van de Spaanse troepen bij hun interventie in Mexico maar hij trok zich terug uit onvrede met de ambitieuze plannen van Napoleon III.

In 1868 sloot hij zich aan bij de opstandelingen die Isabella II omverwierpen. Door Francisco Serrano werd hij tot minister-president benoemd. Hij stemde in met de kroning van koning Amadeus op 27 december 1870. Nog dezelfde dag werd er een aanslag op hem gepleegd waarbij hij (aldus recent onderzoek) zou zijn gewurgd.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (es) El general Prim fue estrangulado, El Mundo, 11 februari 2013. In 2012 werd een autopsie op het gemummificeerde lichaam uitgevoerd.
Voorganger:
Francisco Serrano
Minister-President van Spanje
1868-1869
Opvolger:
Juan Bautista Topete y Carballo