Portaal:In het nieuws/Sport/2008/augustus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

29 augustus[brontekst bewerken]

  • Voetbal - De Nederlandse trainer Dick Advocaat heeft er weer een prijs bij. Met zijn team Zenit Sint-Petersburg wint hij in Monaco de Europese Supercup met een 2-1 overwinning op Manchester United.
  • AtletiekZevenkampster Ljoedmila Blonska is door de Oekraïnse atletiekbond voor het leven geschorst. De zevenkampster finishte in Peking als tweede, maar moest haar medaille enkele dagen later alweer inleveren na een positieve dopingtest. In 2003 was ze ook al eens betrapt op doping. Volgens sommige nieuwsberichten heeft Blonska vorige week gezegd dat haar echtgenoot, tegen haar instructie in, haar de verboden middelen moet hebben laten innemen. Sergei Blonsky is eveneens voor het leven uitgesloten.
  • AtletiekPamela Jelimo en Blanka Vlašić zijn beiden nog in de race voor de Golden League jackpot ter waarde van van 1 miljoen dollar. Bij de Golden League meeting in Zurich scherpt de Keniaanse Olympisch kampioene haar eigen wereldjeugdrecord op de 800 m aan tot 1.54,01, tevens de beste wereldjaarprestatie en nog maar 0,73 seconden verwijderd van het seniorenwereldrecord. Vlasic wint het hoogspringen met 2,01 m en laat ditmaal Olympisch kampioene Tia Hellebaut, die met 1,90 achtste wordt, ver achter zich. Usain Bolt is het sprinten sinds Peking nog niet verleerd en loopt de 100 m, ondanks een opkomende verkoudheid, in 9,83 s. Churandy Martina wordt vijfde in 10,13. Jeremy Wariner haalt zijn revanche op LaShawn Merritt en wint de 400 m in 43,82 tegen 44,43 voor de Olympisch kampioen. LoLo Jones presteert, na haar botsing met de horden in Peking, weer als vanouds en wint de 100 m horden in 12,56.

27 augustus[brontekst bewerken]

  • Wielrennen - De Spanjaard José Iván Gutiérrez wint voor de tweede keer op rij de ENECO Tour. In de afsluitende tijdrit vertrekt hij met een achterstand van 11 seconden op leider André Greipel die niet als tijdritspecialist bekend staat. Die achterstand maakt hij goed en bovendien houdt hij genoeg voorsprong op de andere kanshebbers op de eindzege. In het eindklassement eindigt de Belg Sébastien Rosseler als tweede en de Australiër Michael Rogers als derde. Overigens komt Gutierrez nog goed weg. In de slotkilometer breekt zijn zadel af zodat hij de laatste honderden meters rechtstaand op de pedalen moest rijden.

26 augustus[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Het Olympisch Comité van de Nederlandse Antillen (NAOC) is bij het Hof van Arbitrage voor Sport in bezwaar gegaan tegen de diskwalificatie van Churandy Martina in de finale van de Olympische 200 m. Het Antilliaans Olympisch comité wijst op diverse onregelmatigheden bij de beslissing over Martina. Aanleiding was namelijk een protest van de Amerikanen, naar verluidt op basis van de behandeling van hun eigen protest tegen de uitsluiting van Wallace Spearmon. Mike Tevreden, bestuurder van het NAOC, wijst er echter op dat het jurylid langs de baan geen onregelmatigheden had geconstateerd. Ook werd het Amerikaanse protest veel later ingediend dan de verplichte termijn van 30 minuten. Volgens het NAOC werd een vergelijkbaar protest (namens de Zweedse hordeloopster Susanna Kallur) vorig jaar in Osaka om die reden nog verworpen. Ook vragen de Antillianen zich af, of de IAAF bij haar beslissing gebruikt heeft gemaakt van niet-officiële tv-beelden.
  • Atletiek – Oud-atleet Eef Kamerbeek overlijdt in zijn woonplaats Eindhoven na een langdurig ziekbed. Kamerbeek, 22-voudig Nederlands kampioen, waarvan elfmaal op de tienkamp, was in 1956 kanshebber voor een olympische medaille in Melbourne. Hij zou echter niet meedoen, omdat Nederland zijn olympische equipe van die Spelen terugtrok na de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Op de Olympische Spelen van 1960 in Rome eindigde hij als vijfde. Hij werd dat jaar ook uitgeroepen tot sportman van het jaar. In 1964 in Tokyo was Kamerbeek opnieuw van de partij, maar moest hij geblesseerd afhaken. Na zijn actieve carrière klom Kamerbeek bij Philips op tot sponsorcoördinator. In 1968 werd hij voorzitter van de PSV Atletiek. In 2000 was hij betrokken bij de organisatie van het Europees Kampioenschap Voetbal. Kamerbeek is 74 jaar geworden.

18 augustus[brontekst bewerken]

4 augustus[brontekst bewerken]

  • Cricket - Het Nederlands cricketelftal plaats zich in Schotland voor het wereldkampioenschap 2009 bij het onderdeel Twenty20. Het is de tweede keer dat het WK zal worden gehouden. Deze cricketvorm is in 2003 in Engeland geïntroduceerd. Het is een kortere variant die ongeveer drie uur duurt, wat veel korter is dan een normale wedstrijd. De bedoeling was hiermee het spel aantrekkelijker te maken voor de (tv)kijker.
  • Voetbal - Ruud van Nistelrooy beëindigt zijn interlandcarrière. Hij laat bondscoach Bert van Marwijk weten dat hij zich volledig wil richten op Real Madrid. Van Nistelrooy kwam 64 maal uit voor het Nederlands voetbalelftal en scoorde 33 maal.
  • Atletiek - De Belgische Kim Gevaert maakt op de vooravond van haar 30e verjaardag haar afscheid bekend. De Europese kampioene op de 100 en 200 m stopt na het komend indoorseizoen. In 2002, 2005 en 2007 werd ze Europees indoorkampioene op de 60 m. In Peking doet ze mee op de beide sprintnummers en is ze de slotloopster op de 4 x 100 m estafette.

2 augustus[brontekst bewerken]

1 augustus[brontekst bewerken]

  • Tennis - Rafael Nadal wordt de nieuwe nummer één van de wereldranglijst. Afhankelijk van het resultaat in het Masterstoernooi van Cincinnati. Wint hij dat toernooi, dan is de Spanjaard vanaf maandag de nieuwe lijstaanvoerder. Verliest hij, dan is hij dat over drie weken. Nadal stond al langere tijd op de tweede plaats achter de Zwitser Roger Federer, die al 235 weken achter elkaar de ranglijst aanvoert. Door onder andere de winst op Federer in de finale van Wimbledon verzamelde Nadal genoeg punten voor deze machtsgreep.