Portaal:In het nieuws/Sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Datum: 17 april   |   Tijd: 02:36 MET


-> sportjaar 2003 <-
sportjaar 2004 -> juli - augustus - september - oktober - november - december <- sportjaar 2004
sp.jr. 2005 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2005
sp.jr. 2006 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2006
sp.jr. 2007 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2007
sp.jr. 2008 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2008
sp.jr. 2009 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2009
sp.jr. 2010 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2010
sp.jr. 2011 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2011
sp.jr. 2012 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2012
sp.jr. 2013 -> januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december <- sp.jr. 2013


Zie eveneens

Wikinews-logo.png

nl.Wikinews.org Sport

Portaal Sport.png

Portaal:Sport

In het nieuws

Sport algemeen

Actuele evenementen[bewerken]

Personen[bewerken]

Voetbalclubs[bewerken]

Zie ook[bewerken]

bewerk

Laatste sportberichten


Steve Hooker 2.jpg
 • 13 aprilWegwielrennenNiki Terpstra wint Parijs-Roubaix. De Nederlander ontsnapt in de slotfase uit een groep van elf renners en komt alleen aan op de wielerbaan in Roubaix. Het is de eerste overwinning van een Nederlandse wielrenner in een voorjaarsklassieker, sinds Servais Knaven dezelfde wedstrijd in 2001 won.
 • 12 april - AtletiekSteve Hooker stopt ermee. De Australische oud-olympisch en –wereldkampioen bij het polsstokhoogspringen kan fysiek en mentaal de motivatie niet meer opbrengen om naar een volgend hoogtepunt toe te werken. Hij neemt nu afscheid met zijn deelname aan de 200 m en 4 x 400 m estafette tijdens een wedstrijd in Albert Park in Melbourne. "Het is zeker niet de manier waarop ik mijn carrière wilde beëindigen. De enige reden waarom ik lang met het springen ben doorgegaan was, omdat ik hoopte met een goed resultaat te kunnen stoppen. Uiteindelijk heb ik mij erbij neergelegd, dat dit mij onvoldoende motiveerde om op topniveau terug te keren", aldus Hooker.
 • 10 aprilAtletiek – Na Sherone Simpson is nu ook de Jamaicaanse topsprinter Asafa Powell voor achttien maanden geschorst. De voormalige wereldrecordhouder op de 100 m en oud-olympisch en -wereldkampioen op de 4 x 100 m estafette liep vorig jaar zomer, net als enkele van zijn landgenoten, tegen de lamp bij een dopingcontrole tijdens de Jamaicaanse trials. Powell, die positief testte op het stimulerende middel oxilofrine, heeft verklaard dat hij dit onbewust via een voedingssupplement heeft binnengekregen. De schorsing is overigens met terugwerkende kracht vanaf juni 2013 ingegaan, zodat hij eind van dit jaar alweer in wedstrijden mag uitkomen.
 • 8 aprilHockey – Na dit seizoen stopt Ronald Brouwer met hockey op het hoogste niveau. Hij wil zich volledig gaan richten op zijn maatschappelijke carrière. Brouwer, die binnenkort 35 jaar wordt, speelt sinds het seizoen 2006-2007 voor HC Bloemendaal, waarmee hij vier keer landskampioen werd. Daarnaast behaalde hij twee titels in de Euro Hockey League en kwam hij in totaal in 189 interlands uit voor het Nederlands hockeyteam.
 • 8 aprilAtletiek - De Jamaicaanse sprintster Sherone Simpson is door het Jamaicaanse anti-dopingcomité voor de periode van achttien maanden geschorst. Simpson, gouden medaillewinnares op de 4 x 100 m estafette tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene, werd vorig jaar juni, tijdens de Jamaicaanse trials, bij een dopingtest positief bevonden op een prestatiebevorderend middel. Simpson gaf tijdens een hoorzitting in januari aan, dat zij een supplement had gekregen van haar Canadese trainer.

Eerder in het nieuws[bewerken]

3 april[bewerken]

 • Volleybal – Oud-bondscoach Pierre Mathieu overlijdt aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Mathieu is jarenlang actief geweest als trainer in het volleybal. Van 1998 tot 2000 was hij bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg, waarmee hij in 1999 als vijfde eindigde op het EK. Op het WK in 1998 werd hij met dit team zevende. Mathieu is 70 jaar geworden.

20 maart[bewerken]

 • Kungfu - Team Hong Ying Leiden is er voor de vierde keer achtereen in geslaagd om veel medailles binnen te halen op de Wereldkampioenschappen Kungfu te China, met voornamelijk Choy Li Fut, maar ook Tai chi en San shou (sanda). Dit keer stelt sifu (meester/leraar) Mark Horton, in tegenstelling tot de twee vorige jaren, een internationaal team samen. Het team bestaat uit vijf man, waaronder de sifu zelf. Voor Nederland haalt Chi Kin Melvyn Tang van Hong Ying Leiden en Den Haag vier gouden medailles binnen en een zilveren. Yu Dai Fu, ook van Hong Ying Leiden, haalt vijf gouden medailles en drie zilveren. Voor Ierland haalt Adrian Kears vier gouden medailles en twee zilveren. Voor Spanje haalt Victor Melandro drie gouden medailles en een zilveren. Sifu Mark Horton haalt zeven gouden medailles binnen en wordt daarmee 'Grandchampion', vanwege het halen van de meeste gouden medailles van het hele toernooi. Horton deed alleen tai chi dit jaar. In totaal zijn 23 gouden en 7 zilveren medailles behaald, een ongekende prestatie op het grootste kungfutoernooi ter wereld, met meer dan 11.000 deelnemers uit 55 landen.

8 maart[bewerken]

7 maart[bewerken]

4 maart[bewerken]

2 maart[bewerken]

1 maart[bewerken]

28 februari[bewerken]

25 februari[bewerken]

23 februari[bewerken]

22 februari[bewerken]

 • Olympisch schaatsen - Een voor Nederland uniek olympisch toernooi eindigt met een dubbele triomf. Zowel de mannen als de vrouwen winnen goud op de Ploegenachtervolging. Ireen Wüst wint haar vierde gouden medaille en passeert Inge de Bruijn als meest succesvolle Nederlandse olympische sporter ooit. Sven Kramer behaalt zijn derde olympische titel. In Sotsji haalde op ieder langebaanschaatsnummer tenminste één Nederlander een medaille.

19 februari[bewerken]

18 februari[bewerken]

16 februari[bewerken]

15 februari[bewerken]

13 februari[bewerken]

12 februari[bewerken]

11 februari[bewerken]

10 februari[bewerken]

9 februari[bewerken]

8 februari[bewerken]

6 februari[bewerken]

1 februari[bewerken]

26 januari[bewerken]

25 januari[bewerken]

19 januari[bewerken]

12 januari[bewerken]

5 januari[bewerken]

1 januari[bewerken]

30 december[bewerken]

 • Marathonschaatsen – Schaatser Sjoerd Huisman wordt dood aangetroffen in zijn bed. De 27-jarige Huisman zou volgens nog onbevestigde berichten zijn getroffen door een hartstilstand. De broer van Mariska Huisman was een bekende verschijning in het marathonpeloton. In 2009 boekte hij een van zijn grootste successen door op de Oostvaardersplassen de Nederlandse titel op natuurijs voor zich op te eisen.

29 december[bewerken]

 • 29 decemberFormule 1 – Tijdens het skiën in de Franse Alpen komt veelvoudig wereldkampioen Formule 1 Michael Schumacher zwaar ten val, waarbij hij met zijn hoofd een rots raakt. Hoewel Schumacher een helm op had, loopt hij desondanks een schedeltrauma op. De autocoureur is opgenomen in het ziekenhuis van Grenoble en ligt in coma. Zijn toestand wordt kritiek genoemd.

17 december[bewerken]

15 december[bewerken]

13 december[bewerken]

9 december[bewerken]

8 december[bewerken]

7 december[bewerken]

5 december[bewerken]

 • Wielrennen – De Italiaanse wielrenner Danilo di Luca wordt door het Italiaans Olympisch Comité levenslang geschorst wegens hardnekkig dopinggebruik. Di Luca werd in april, kort voor de Ronde van Italië betrapt op het bloeddopingmiddel EPO. Het is al de derde keer dat de oud-Girowinnaar tegen de lamp loopt. Eerder liep hij in 2007 al tegen een schorsing op van drie maanden wegens banden met een dopingarts, waarna hij zich in 2009 wegens EPO-gebruik een schorsing van twee jaar, later teruggebracht tot vijftien maanden, op de hals haalde.

24 november[bewerken]

 • Formule 1 - Met zijn overwinning in de Grand Prix van Brazilië, zijn dertiende overwinning in 2013 en zijn negende op rij, vestigt Sebastian Vettel een uniek record. Nooit eerder won een autocoureur in de Formule 1 in één jaar tijd zoveel Grands Prix achter elkaar. Bovendien evenaart Vettel met zijn dertien overwinningen in één seizoen het record van Michael Schumacher, gevestigd in 2004.

19 november[bewerken]

 • Atletiek - Oud-atlete Marjan Olyslager ontvangt van NOC*NSF de erepenning. Deze bronzen onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere betekenis voor de sport in Nederland hebben. Olyslager, die sinds 2006 tijdens vier achtereenvolgende EYOF's de rol van chef de mission van de Nederlandse ploeg vervulde, krijgt de penning als blijk van waardering voor de toewijding waarmee de nationale recordhoudster op de 100 m horden zich van haar taak kweet.

10 november[bewerken]

 • Motorsport - Met een derde plaats in de Grote Prijs van Valencia verzekert de twintigjarige Spaanse motorcoureur Marc Márquez zich van de wereldtitel in de MotoGP. Hiermee is hij de jongste wereldkampioen ooit. Zijn landgenoot Jorge Lorenzo schrijft ook een record op zijn naam. Met zijn overwinning in Valencia behaalt hij de achtste ritzege van het seizoen, terwijl hij de wereldtitel misloopt. Dani Pedrosa maakt het Spaanse succes compleet, want hij wordt in Valencia tweede.

28 oktober[bewerken]

 • Atletiek - Natalja Dobrynska stopt ermee. De Oekraïense meerkampster, olympisch kampioene op de zevenkamp in 2008 en wereldindoorkampioene in 2012 op de vijfkamp, waarbij zij als eerste vrouw ter wereld de 5000 puntengrens doorbrak, vindt dat zij het punt heeft bereikt waarop zij niet langer in staat is om te strijden op haar oude niveau. En aangezien je toch altijd vooruit wilt blijven gaan, vindt de 31-jarige Oekraïense de tijd gekomen om er een punt achter te zetten. Dobrynska, die vorig jaar haar man verloor aan de gevolgen van kanker, wil zich op andere wijze voor de sport verdienstelijk gaan maken, onder andere voor de ontwikkeling van de sport in haar eigen land.

27 oktober[bewerken]

19 oktober[bewerken]

 • Wereldkampioenschap Log lift - Het 'Sterkste Man'-onderdeel log lift heeft al sinds 2008 een kampioenschap en Žydrūnas Savickas is vanaf 2005 al de wereldrecordhouder en vanaf 2008 de jaarlijkse kampioen. Op 19 oktober 2013 vindt in Vilnius, Litouwen het kampioenschap plaats, waar de dag erna, 20 oktober, de 'Savickas Classic' plaatsvindt. Savickas wint het WK-log lift en zet een nieuw wereldrecord van 222,5 kg neer. Tweede is Vidas Blekaitis, met 205 kg. De derde plaats is voor Savickas' grootste concurrent Krzysztof Radzikowski, die 200 kg uitstoot. Radzikowski stoot in 2012 nog 215 kg uit, maar is dit jaar minder in vorm. Nederlander Alex Moonen komt niet op gang en meldt zich tevens ziek voor het evenement van 20 oktober, dat ook door Savickas wordt gewonnen.

11 oktober[bewerken]

 • Autosport – De Spaanse autocoureur María de Villota wordt dood gevonden in haar hotelkamer in Sevilla. De Spaanse blijkt in haar slaap te zijn overleden. De Villota haalde vorig jaar het wereldnieuws nadat zij tijdens een testrit met een Marussia F 1-bolide op het Engelse Duxford Airfield in botsing was gekomen met een vrachtwagen, waarvan de achterklep open stond. De Villota werd toen in kritieke toestand naar het Addenbrookes Hospital gebracht voor verdere behandeling, waar haar rechteroog werd verwijderd. Hiervan herstelde ze volledig, waarna zij begin dit jaar van de artsen groen licht had gekregen om weer te racen. Aanstaande maandag zou de Spaanse haar biografie hebben gepresenteerd.

6 oktober[bewerken]

4 oktober[bewerken]

29 september[bewerken]

 • Atletiek - Tijdens de marathon van Berlijn komt de winnaar, de Keniaan Wilson Kipsang, tot een tijd van 2:03.23, een verbetering met vijftien seconden van het wereldrecord dat zijn landgenoot Patrick Makau twee jaar geleden in Berlijn vestigde. Het is bovendien de zesde keer dat in de Duitse hoofdstad bij de mannen een wereldrecord wordt gelopen en de vijfde op rij van een serie, die op een dag na tien jaar geleden in de marathon van Berlijn in 2003 werd ingezet door Paul Tergat, die toen tot 2:04.55 kwam. Kipsang had zelf sinds 2011 als persoonlijk beste tijd 2:03.42 staan en gold sindsdien als de één van de voornaamste kandidaten voor overname van dit record.

28 september[bewerken]

24 september[bewerken]

18 september[bewerken]

 • Atletiek - De Russische verspringster Tatjana Kotova, die driemaal, in 1999, 2003 en 2006, wereldindoorkampioene werd en in 2002 ook de Europese buitentitel veroverde, is door de Russische atletiekfederatie voor de duur van twee jaar geschorst. De schorsing heeft te maken met een hernieuwde test van een plas die zij had ingeleverd tijdens de WK van 2005 in Helsinki, waar zij op haar specialiteit de zilveren medaille had behaald. Achteraf blijkt die test namelijk positief te zijn uitgevallen. Kotova was, hangende het onderzoek, reeds aan het begin van dit jaar voorlopig geschorst.

15 september[bewerken]

11 september[bewerken]

Externe links naar Nederlandstalige nieuwsbronnen[bewerken]