Portaal:In het nieuws/Sport/2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

23 december[brontekst bewerken]

18 december[brontekst bewerken]

  • Handbal – Op het EK handbal voor vrouwen in Zweden brengt het Nederlands vrouwenteam het tot de finale, waarin het met 30-29 verliest van de Noorse vrouwen, die met zes eerdere EK-titels op zak als de grote favorieten golden. Het zilver voor de Oranjevrouwen voelt als verlies, maar is desondanks de beste prestatie ooit op een EK.

16 december[brontekst bewerken]

15 december[brontekst bewerken]

  • Dammen – Voor het eerst sinds 1984 heeft Nederland weer een wereldkampioen dammen. Nadat Harm Wiersma die titel in 1984 had veroverd, ging die steevast naar een dammer uit de Sovjet-Unie en nadien uit Rusland. Regerend wereldkampioen Aleksandr Georgiejev besloot echter om zijn titel niet te verdedigen, waarna de strijd om de wereldtitel een Nederlands onderonsje werd tussen Jan Groenendijk en Roel Boomstra, waarbij laatstgenoemde aan het langste eind trok. Na zijn vierde overwinning in tien partijen over een totaal van twaalf bleek de 23-jarige Boomstra in de resterende twee duels niet meer in te halen. In de tiende partij blunderde Groenendijk, waarna deze de strijd staakte.

11 december[brontekst bewerken]

  • Kickboksen - In de König Pilsener Arena in het Duitse Oberhausen wint wereldkampioen kickboksen zwaargewicht, Nederlander Rico Verhoeven, van de Nederlander / Marokkaan Badr Hari. In de eerste ronde heeft Hari de overhand en bezorgt Verhoeven een wond aan zijn neus. In de tweede ronde raakt Hari geblesseerd aan zijn elleboog en moet de strijd staken. Verhoeven zegt tegen het publiek dat hij zo niet wil winnen en Hari zegt tegen Verhoeven dat hij ook een re-match wil en hem "volgend jaar zal neerslaan".
  • Zwemmen – De slotdag van de WK kortebaan in Winsdor levert Nederland opnieuw eremetaal op. Op de 4 x 50 m vrije slag voor vrouwen moet het Nederlandse kwartet, bestaande uit Tamara van Vliet, Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard en Kim Busch slechts gastland Canada voor laten, dat in 1.35,00 aantikt. Nederland volgt in 1.35,37, Italië wordt derde in 1.35,61. Op de 50 m vrije slag ten slotte prolongeert Ranomi Kromowidjojo haar titel van twee jaar terug in Doha. Zij wint in 23,60 s, voor de Italiaanse Silvia Di Pietro (zilver in 23,90 s) en de Amerikaanse Madison Kennedy (brons in 23,93 s). Het totaal aantal toernooimedailles voor Kormowidjojo komt hiermee op vijf.
  • Atletiek – Op de EK veldlopen in het Italiaanse Chia is bij de mannen neo-senioren (U23) de Belg Isaac Kimeli iedereen te snel af. Hij finisht de veldloop over 7.970 m in 22.48. Bovendien neemt hij zijn ploeggenoten hiermee zodanig op sleeptouw, dat de Belgische U23-equipe tweede wordt in het landenklassement. In één klap is Kimeli hiermee niet alleen een gouden, maar ook een zilveren medaille rijker.

9 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen – Na tweemaal zilver en eenmaal brons is door de Nederlandse equipe op de WK kortebaan nu ook het eerste goud veroverd. Die medaille komt voor rekening van Jesse Puts, die op de 50 m vrije slag verrassend naar de winst grijpt in 21,10 s, slechts 0,05 seconden verwijderd van zijn Nederlandse record. Hij blijft de Rus Vladimir Morozov, die in 21,14 s aantikt, net voor, terwijl de Litouwer Simonis Bilis derde wordt in 21,23 s. Het is de eerste grote titel in de zwemloopbaan van Puts, die eerder in dit toernooi al zilver veroverde op de 4 x 50 m vrije slag gemengd.

8 december[brontekst bewerken]

7 december[brontekst bewerken]

6 december[brontekst bewerken]

30 november[brontekst bewerken]

29 november[brontekst bewerken]

28 november[brontekst bewerken]

24 november[brontekst bewerken]

21 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Olympisch kampioene discuswerpen Ria Stalman is haar nationale record van 71,22 m, gevestigd in 1984, kwijt. De Atletiekunie heeft besloten om dit record uit de boeken te schrappen, een gevolg van de bekentenis van Stalman, aan het begin van dit jaar, dat zij ten tijde van de Olympische Spelen van 1984 doping heeft gebruikt. Op grond van deze bekentenis had de Atletiekunie haar al eerder het lidmaatschap van verdienste afgenomen. Aangezien Ria Stalman vanaf 1974 tot en met 1984 alle nationale records bij het discuswerpen op haar naam heeft geschreven, is er op dit onderdeel geen prestatie van een andere atlete, waarop kan worden teruggevallen. Vandaar dat inmiddels aan de Recordcommissie is gevraagd om een limiet te stellen, waarop de huidige generatie atleten zich zal kunnen richten.

17 november[brontekst bewerken]

15 oktober[brontekst bewerken]

13 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

9 oktober[brontekst bewerken]

25 september[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

  • Honkbal – Voor de 22ste keer wordt het Nederlands honkbalteam Europees kampioen. In een uitverkocht stadion in Hoofddorp, toneel van dit EK, wint Nederland in een zinderende finale met 3-2 van Spanje, een primeur, want nooit eerder stonden de twee landen in een EK-finale tegenover elkaar. Het is de 22ste keer dat de Nederlandse honkballers Europees kampioen zijn geworden.

17 september[brontekst bewerken]

16 september[brontekst bewerken]

15 september[brontekst bewerken]

14 september[brontekst bewerken]

13 september[brontekst bewerken]

12 september[brontekst bewerken]

11 september[brontekst bewerken]

10 september[brontekst bewerken]

9 september[brontekst bewerken]

8 september[brontekst bewerken]

1 september[brontekst bewerken]

28 augustus[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Olympisch kampioene Anita Włodarczyk verkeert in de vorm van haar leven. Tijdens de Skolimowska Memorial in Warschau verbetert de Poolse kogelslingeraarster haar eigen wereldrecord van de Spelen in Rio alweer door de slingerkogel nu na 82,98 m, 69 centimeter verder, te laten landen. Doorbrak zij vorig jaar nog als eerste vrouw ter wereld de 80 meter grens, inmiddels is ze alweer bijna drie meter verder gekomen.

27 augustus[brontekst bewerken]

26 augustus[brontekst bewerken]

25 augustus[brontekst bewerken]

23 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

20 augustus[brontekst bewerken]

19 augustus[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

  • Olympische Spelen – Nadat de Belgische hockeyers op de Spelen in Rio eerder in de halve finale met 3-1 de Nederlandse hockeymannen hebben verslagen, worden zij in de finale nu zelf geklopt door Argentinië, dat met 4-2 te sterk voor ze is. Terwijl Argentinië voor het eerst in haar geschiedenis olympisch kampioen wordt, veroveren de Belgische hockeyers voor het eerst sinds 1920 weer een olympische hockeymedaille. Eerder had het Nederlandse hockeyteam de strijd om de bronzen medaille na een 4-3 shoot-out verloren van Duitsland.

17 augustus[brontekst bewerken]

16 augustus[brontekst bewerken]

15 augustus[brontekst bewerken]

14 augustus[brontekst bewerken]

13 augustus[brontekst bewerken]

12 augustus[brontekst bewerken]

  • Olympische SpelenMaaike Head en Ilse Paulis bezorgen Nederland op de Olympische Spelen in Rio de tweede medaille bij het roeien en bovendien het tweede goud van de Spelen. In de lichte Dubbel twee is dit koppel voor iedereen te sterk. Zij zegevieren in 7.04,73, voor Canada (zilver in 7.05,88) en China (brons in 7.06,49.
  • Olympische Spelen – Op de eerste dag van het atletiekprogramma op de Olympische Spelen in Rio wordt er al direct een opmerkelijk wereldrecord gevestigd. Op de 10.000 m voor vrouwen is het de Ethiopische Almaz Ayana die geschiedenis schrijft door het onbereikbaar geachte record van de Chinese Wang Junxia van 29.31,78 uit 1993 te verpletteren. Na de eerste kilometers te zijn 'gehaast' door de Keniaanse Alice Aprot, sprint de Ethiopische na ongeveer 4 km naar de kop en is al snel onbereikbaar voor de rest. In een soepele stijl tot aan de finish komt de Ethiopische uit op 29.17,45. De Keniaanse Vivian Cheruiyot verovert het zilver in 29.32,53, het brons is in 29.42,56 voor Ayala's landgenote Tirunesh Dibaba. Tekenend voor het niveau van deze wedstrijd is, dat de eerste twaalf na Ayala ook allemaal recordprestaties (werelddeelrecords, nationale records dan wel PR’s) leveren.

11 augustus[brontekst bewerken]

10 augustus[brontekst bewerken]

9 augustus[brontekst bewerken]

8 augustus[brontekst bewerken]

7 augustus[brontekst bewerken]

6 augustus[brontekst bewerken]

22 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

9 juli[brontekst bewerken]

8 juli[brontekst bewerken]

7 juli[brontekst bewerken]

19 juni[brontekst bewerken]

17 juni[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De IAAF maakt bekend dat de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond wordt gehandhaafd. Dit houdt in dat Russische atleten niet zullen kunnen deelnemen aan de EK in Amsterdam in juli en de Olympische Spelen in Rio in augustus. Volgens de IAAF heeft Rusland de afgelopen maanden te weinig vorderingen gemaakt om in eigen land het antidopingbeleid voldoende op orde te krijgen.

11 juni[brontekst bewerken]

8 juni[brontekst bewerken]

  • TennisMaria Sjarapova wordt door de Internationale tennisfederatie ITF voor twee jaar geschorst. De schorsing volgt op de bekentenis van de Russin, begin dit jaar, dat zij het sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen voorkomende meldonium heeft gebruikt. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in en loopt af op 26 januari 2018. Sjarapova, die altijd heeft beweerd het middel al tien jaar op doktersvoorschrift te hebben gebruikt, gaat de zwaarte van de straf aanvechten bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS).

5 juni[brontekst bewerken]

4 juni[brontekst bewerken]

  • Tennis – Voor het eerst in haar carrière wint de Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza een grandslamtoernooi. In de finale van Roland Garros verslaat zij in twee sets (7-5 en 6-4) de Amerikaanse favoriete Serena Williams. De nummer vier van de wereld revancheert zich hiermee voor haar nederlaag tegen WTA-ranglijstaanvoerster Williams in de finale van Wimbledon van vorig jaar.
  • Boksen – In een ziekenhuis in Arizona overlijdt bokslegende Muhammad Ali. Op 2 juni was hij daarin opgenomen met ademhalingsproblemen. Ali, ooit door het sportblad Sports Illustrated uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw, werd op de Olympische Spelen van 1960 in Rome olympisch kampioen in het licht-zwaargewicht en later wereldkampioen in het zwaargewicht. Hij werd legendarisch vanwege zijn fabelachtige techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment. Ali, wiens oorspronkelijke naam Cassius Clay was maar die, sinds hij zich in 1964 tot de islam had bekeerd, als Muhammad Ali door het leven ging, leed al meer dan dertig jaar aan de ziekte van Parkinson. De man uit Louisville, door velen beschouwd als de beste bokser aller tijden, werd 74 jaar.

3 juni[brontekst bewerken]

22 mei[brontekst bewerken]

21 mei[brontekst bewerken]

20 mei[brontekst bewerken]

19 mei[brontekst bewerken]

18 mei[brontekst bewerken]

16 mei[brontekst bewerken]

15 mei[brontekst bewerken]

25 april[brontekst bewerken]

5 april[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Russische kogelslingeraarster Tatjana Lysenko, regerend olympisch kampioene en wereldkampioene in 2011 en 2013, is voorlopig geschorst, hangende een nader onderzoek naar de uitslag van een dopingtest die haar ten tijde van de WK in 2005 was afgenomen. Naar nu pas blijkt, pakte die test indertijd positief uit. De inmiddels 32 jaar oude Lysenko, die voor een andere overtreding al eens eerder van 2007 tot 2009 werd geschorst, loopt nu het risico voor langere duur te worden geschorst. In dat geval zal zij hoogstwaarschijnlijk ook haar gouden EK-medaille uit 2006 moeten inleveren.

28 maart[brontekst bewerken]

27 maart[brontekst bewerken]

  • Wegwielrennen – Tijdens de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem wordt na ongeveer 115 km de Belgische wielrenner Antoine Demoitié na een valpartij aangereden door een motorrijder. De 25-jarige renner van de ploeg Wanty-Groupe Gobert wordt direct overgebracht naar het ziekenhuis in Rijsel, waar hij nog diezelfde nacht aan zijn verwondingen overlijdt. Demoitié was sinds 2013 profwielrenner.

24 maart[brontekst bewerken]

  • Voetbal – In zijn woonplaats Barcelona overlijdt op 68-jarige leeftijd Johan Cruijff. De drievoudige voetballer van het jaar sterft aan de gevolgen van longkanker, een ziekte die vorig jaar oktober bij hem werd geconstateerd. De Nederlandse voetballegende, die door velen wordt beschouwd als de beste voetballer aller tijden, was in februari voor het laatst in het openbaar getreden, toen hij aanwezig was bij een testsessie van de Formule 1 in zijn woonplaats, waar hij de renstal van Toro Rosso met Max Verstappen had bezocht.

19 maart[brontekst bewerken]

11 maart[brontekst bewerken]

  • Atletiek – In het Elias ziekenhuis in Boekarest overlijdt tweevoudig olympisch en Europees kampioene hoogspringen Iolanda Balaș. Balaș was de eerste Roemeense vrouw die olympisch goud won; haar eerste gouden medaille veroverde zij op de Spelen van 1960 in Rome, haar tweede vier jaar later op de Spelen in Tokio. De Roemeense vestigde bovendien in 1956 met 1,75 m een wereldrecord, dat zij vervolgens in dertien stappen stelselmatig verbeterde tot 1,91 m in 1961. Dit laatste record bleef gedurende tien jaren onaangetast. Balaș, die haar atletiekcarrière in 1967 beëindigde en die van 1988 tot 2002 voorzitter was van de Roemeense Atletiekfederatie, was al geruime tijd diabetes type 2 patiënt en was hiervoor reeds vele malen opgenomen geweest. In februari had zij zich met stofwisselingsproblemen wederom laten opnemen, was ontslagen, maar na twee dagen opnieuw in het ziekenhuis terechtgekomen. Iolanda Balaș bereikte de leeftijd van 79 jaar.

8 maart[brontekst bewerken]

7 maart[brontekst bewerken]

  • Tennis – Tijdens een persconferentie in Los Angeles maakt tennisster Maria Sjarapova zelf bekend, dat zij bij een dopingcontrole tijdens de Australian Open in januari jl. is betrapt op gebruik van het middel meldonium. Dit middel, dat als geneesmiddel wordt gebruikt ter bestrijding van hartproblemen, staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen, omdat het het uithoudingsvermogen bevordert. Sjarapova, die aangeeft dit middel al tien jaar op doktersadvies te gebruiken, laat weten niet op de hoogte te zijn geweest van het feit, dat het WADA dit recent op de dopinglijst had gezet. De Russische is voorlopig geschorst.

6 maart[brontekst bewerken]

5 maart[brontekst bewerken]

  • Krachtsport – Op zaterdag 5 maart 2016 deadlift de Brit Eddie Hall 465 kg met een lange barbell op de Arnold Strongman Classic, te Columbus (Ohio), een nieuw wereldrecord met de lange halter, onder toeziend oog van Arnold Schwarzenegger. Het gehele evenement wordt gewonnen door Žydrūnas Savickas, uit Litouwen, en vindt plaats van 4 tot 6 maart. Eddie Hall is door zijn inspanningen bij het deadliften niet fit genoeg meer om succesvol mee te doen met de Arnold Strongman Classic in zijn geheel. De winnaar, Savickas, is nog steeds recordhouder van deadliften met het hoogste gewicht ooit (met 2 armen), met Hummerbanden, met een totaalgewicht van bijna 525 kg.

4 maart[brontekst bewerken]

3 maart[brontekst bewerken]

2 maart[brontekst bewerken]

29 februari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Bij een out of competition controle in Ethiopië wordt Abeba Aregawi betrapt op het gebruik van doping. De oud-wereldkampioene op de 1500 m, die een dubbele nationaliteit bezit en sinds 2013 voor Zweden uitkomt, is in afwachting van de controle van de B-staal door de Zweedse atletiekbond geschorst. Aregawi was in 2014 de atlete, waarmee Sifan Hassan het meeste strijd moest leveren, alvorens de Nederlandse op de EK in Zürich de titel op de 1500 m wist te bemachtigen.

27 februari[brontekst bewerken]

25 februari[brontekst bewerken]

20 februari[brontekst bewerken]

17 februari[brontekst bewerken]

14 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Tijdens de ISTAF Indoor-meeting in Berlijn loopt Dafne Schippers op de 60 m op superieure wijze naar 7,00 s, wat niet alleen een evenaring is van het 30 jaar oude Nederlandse record van Nelli Cooman, maar ook veruit de beste wereldjaartijd en waarmee zij zich tevens op de negende plaats van de Besten-Aller-Tijden-lijst nestelt.
  • Langebaanschaatsen – Met minimaal verschil verovert Sven Kramer tijdens de WK afstanden in Kolomna de titel op de 5000 m. Met zijn winnende 6.10,31 blijft hij landgenoot Jorrit Bergsma (6.10,66) 0,35 seconden voor. De Noor Sverre Lunde Pedersen schaatst naar het brons in 6.15,08. Het is Kramers vierde wereldtitel op rij en zijn zevende in totaal op deze afstand. Een tweede gouden plak werd veroverd door de Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging. Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst komen in de slotrit tot 2.58,12, waarmee zij de Japanse vrouwen (2.58,31) nipt voorblijven. Bijna gaat het in de laatste meters mis als Leenstra van vermoeidheid onderuit dreigt te gaan. Zij weet echter ternauwernood op de been te blijven en op tijd de finish te bereiken.

12 februari[brontekst bewerken]

11 februari[brontekst bewerken]

10 februari[brontekst bewerken]

8 februari[brontekst bewerken]

31 januari[brontekst bewerken]

30 januari[brontekst bewerken]

22 januari[brontekst bewerken]

  • Waterpolo - De Nederlandse waterpolosters verliezen op het EK in Belgrado in de finale met 9-7 van Hongarije. De Hongaarse waterpolosters plaatsen zich hiermee voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het is voor de derde keer op rij dat Oranje in een EK-finale klop krijgt. De Oranje-vrouwen krijgen in maart een herkansing op een ticket naar Rio tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda.
  • Atletiek – Tijdens de marathon van Dubai, die uiteindelijk door de relatief onbekende Ethiopiër Tesfaye Abera wordt gewonnen in 2:04.24, wordt gedurende lange tijd onder het schema van het wereldrecord gelopen. Op het 30 km-punt komen hierdoor de Ethiopiër Sisay Lemma en de Keniaanse hazen Edwin Koech en Amos Kipruto door in 1:27.20, zeventien seconden onder het bestaande wereldrecord. Het eerste wereldrecord van 2016 komt nu dus op naam te staan van een driemanschap, een unieke situatie in de atletiekhistorie.

16 januari[brontekst bewerken]

7 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De ethische commissie van de IAAF deelt aan vier atletiekbestuurders een harde straf uit. Het viertal zou atleten hebben gedwongen om geld te betalen voor het verduisteren van positieve dopingtests. Het betreft het oud-hoofd van de Russische atletiekbond Valentin Balachnitsjev, de Russische hardloopcoach Alexei Melkinov, IAAF-consultant Papa Massata Diack, zoon van voormalig IAAF-president Lamine Diack en Gabriel Dollé, het voormalige hoofd van het antidopingbureau bij de IAAF. De drie eerst genoemden mogen naar het oordeel van de commissie nooit meer bij de sport betrokken zijn, terwijl Dollé een straf van vijf jaar moet krijgen, omdat diens fouten het gevolg waren van nalatigheid en niet doelbewust.

3 januari[brontekst bewerken]