Station Oostende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Oostende
Oostende - Station 1.jpg
Opening 28 augustus 1838
Telegrafische code FSD
Aantal sporen 11
Lijn(en) 50A
Coördinaten 51° 14′ NB, 2° 56′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
5.338
3.028
3.107
Beheerder NMBS
Station Oostende
Station Oostende
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Oostende is het kopstation van spoorlijn 50A in de stad Oostende. Het is het belangrijkste station aan de Belgische kust. In de zomer zijn er elke maand meer dan 250.000 reizigers. Het station wordt ook wel het kaaistation of zeestation genoemd.

Van 1868 tot 1963 was er ook een verbinding langs spoorlijn 62 naar Torhout.

Stationsgebouw[bewerken]

Het stationsgebouw werd gebouwd in belle-époquestijl en vangt zowel treinreizigers als (vroeger) bootreizigers op.

De spoorwegarchitecten Otten en Franz Seulen overspanden de centrale stationshal met een metaalstructuur die zichtbaar is in de voorgevel. Het verving een houten constructie, gebouwd in 1904, dat diende om een verbinding te maken tussen de internationale treinverbindingen en de boot naar Dover.

De constructie van het nieuwe kaaistation begon in 1910 en het gebouw werd op 1 augustus 1913 ingehuldigd. De belle-époquestijl was geïnspireerd op het classicisme van de Franse 17de-eeuwse architect François Mansart, met elementen van Lodewijk XVI-stijl en enkele art-nouveau details.

Twee zware, vooruitspringende, vierkante torengebouwen met piramidevormige dakbedekking bepalen het karakteristieke uitzicht van de voorgevel van het station. Een koepel met glaswerk en versierd met twee pinakels overspant met gietijzeren boogspant de ruimte tussen deze twee torens en vormt de wachtzaal voor de reizigers. Tussen de rechtse toren en de sporen werd een gelijkaardige koepel opgericht. Maar deze werd reeds in 1914 onherstelbaar vernield door het oorlogsgeweld.

Het station werd gebouwd met blauwe hardsteen uit Zinnik, rode Schotse graniet en witte Franse Euville.

De A-monogrammen in de gevel verwijzen naar de regeerperiode van koning Albert I. In het station is er ook een koninklijk salon (lange tijd het kantoor van de stationschef) en een hotel. Hotel Terminus was tot de jaren zestig operationeel, maar bleek door de afname van het aantal vaarten niet meer rendabel en werd gesloten. In 2007 werd het hotel, gebouwd tussen 1907 en 1913, opgekocht door een projectontwikkelaar.

Het station is thans geklasseerd.

Voorheen Oostende-Kaai en oude station[bewerken]

Dit station was het vroegere station Oostende-Kaai, vandaar ook de bijnaam kaaistation. Het niet meer bestaande station Oostende-Stad stond waar nu een Delhaize-supermarkt ligt. Dit oude station werd gebouwd tussen 1879 en 1882 naar plannen van architect Félix Laureys, die samen met Jean-Josephe Naert het oude casino van Oostende (gebouwd in 1875-1877) ontwierp. Het oude station van Oostende werd zeer zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd uiteindelijk in 1956 afgebroken om de Leopold III-laan te verbreden.

Veerboten[bewerken]

Aan de zeekade bevonden zich de vroegere inschepingsfaciliteiten (grensformaliteiten en incheck).[2] Later werden deze faciliteiten herbruikt voor fastferry. De inmiddels stopgezette veerbootdiensten vanaf Oostende naar Engeland (Ramsgate) waren vanaf dan niet meer toegankelijk voor voetpassagiers (dus ook treinreizigers). Deze vroegere faciliteiten zijn afgebroken in het kader van de renovatie van het station.

Renovatie[bewerken]

In 2012 is een groot renovatieproject, "station aan zee", gestart, die de stationsomgeving gaat vernieuwen. Ook het naastliggende tram- en busstation wordt heraangelegd.[3]

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Internationaal[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
Thalys Oostende - Brugge - Gent-Sint-Pieters - Brussel-Zuid - Paris-Nord 1x per dag

Nationaal[bewerken]

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 01 Oostende - Brussel - Eupen 1x/u
IC 02 Oostende - Gent - Antwerpen-Centraal 1x/u
IC 23 Oostende - Brugge - Kortrijk - Brussel - Brussel-Nationaal-Luchthaven 1x/u
ICT Verscheidene diensten Toeristische seizoen

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
P verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 16 Oostende - Brussel-Zuid - Aarlen - Luxembourg Elke avond in zomerweekends

Verbinding[bewerken]

Kusttram op het tramstation van Oostende.

Naast het station is ook een busstation en een station van de Kusttram.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
  2. veerboot geschiedenis
  3. website project