Turkse ontvoeringen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De klippen van de Vestmannaeyjar

De Turkse ontvoeringen (IJslands: Tyrkjaránið) waren een reeks overvallen en gijzelnemingen die in de periode van 4 tot 19 juli 1627 plaatsvonden in IJsland. Zowel Austurland (de oostkust van het eiland) als de Vestmannaeyjareilanden in het zuiden kregen bezoek van vanuit Algiers opererende Barbarijse zeerovers van Nederlandse afkomst. Dat deze acties "Turkse" ontvoeringen genoemd werden komt omdat Barbarije in de 17e eeuw nominaal onder Ottomaans gezag stond, en in het Noorden alles wat Islamitisch was al snel als "Turks" omschreven werd.

In 1627 huurde Jan Janszoon een Deense "slaaf" (hoogstwaarschijnlijk een bemanningslid van een veroverd Deens schip) in om hem en zijn mannen naar IJsland te loodsen, alwaar zij de stad Reykjavík plunderden. Helaas bestond de enige buit die ze daar aantroffen uit wat gezouten vis en wat huiden, dus om toch wat return on investment te krijgen besloten de piraten om dan maar een aantal leden van de plaatselijke bevolking als potentieel slaaf te ontvoeren. Over het aantal ontvoerde IJslanders bestaat wat onenigheid, met schattingen die uiteenlopen tussen de 8 en de 400 ontvoerden.[1]

Allen die tegenstand boden, werden vermoord, en daar de piraten alleen geïnteresseerd waren in jonge en gezonde mensen werden naar verluidt de overgebleven oude mensen bijeengedreven in een kerk die vervolgens in brand werd gestoken.

De gevanggengenomen IJslanders werden vervolgens tegen een goede prijs verkocht op de slavenmarkten van Barbarije. De meest bekende ontvoerde was Guðríður Símonardóttir die als slaaf en concubine in Algiers verkocht was, maar wiens vrijheid door koning Christiaan IV van Denemarken teruggekocht werd. De zeerovers probeerden overigens ook nog Bessastaðir aan te vallen, maar werden door het kanonvuur van de plaatselijke verdedigingswerken alsmede door de aanwezigheid van een rap opgezette plaatselijke militie van hun plannen weerhouden[2].

Bronnen[bewerken]

  1. "Murad Reis", The Everything Pirates Book, p. 100
  2. Vilhjálmur Þ. Gíslason, Bessastaðir: Þættir úr sögu höfuðbóls. Akureyri. 1947.

Externe links[bewerken]