Aanval op Halle (1580)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aanval op Halle (1580)
Onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog
Overzicht van het ontzet
(collectie: Rijksmuseum Amsterdam)
Datum 9 en 10 juli 1580
Locatie Halle
Resultaat verrassingsaanval mislukt
Strijdende partijen
Nederlandse opstandelingen Leger van Vlaanderen
Leiders en commandanten
Olivier van den Tympel
Portaal  Portaalicoon   Tachtigjarige Oorlog

De Aanval op Halle vond plaats op 9 en 10 juli 1580 onder leiding van de staatse Olivier van den Tympel, de burggraaf van Brussel.

Na de verovering van Mechelen probeerde Van den Tympel met troepen van Willem van Oranje hetzelfde met het toen Henegouwse, nu Vlaams-Brabantse stadje Halle. De bedoeling was de konings- en Spaansgezinden te bestrijden, de hele omgeving van Brussel aan te sluiten bij de onafhankelijkheidsgezinde Nederlanden en de rijke buit te vergaren die in het katholieke bedevaartsoord Halle te wachten lag. De verrassingsaanval liep echter op een mislukking uit. Op 9 juli raakten ze de stad niet in omdat hun ladders te kort waren. Per vergissing hadden de belegeraars Henegouwse voeten voor de kleinere Brabantse gehouden. De volgende dag werden ze afgeweerd omdat de stad een tweede aanval verwachtte en voorbereid was.

Een gedenkplaat boven een nis met kanonskogels die herinneren aan het beleg van Halle in 1489 door Filips van Kleef, in de zuidelijke muur onder de toren van de Sint-Martinusbasiliek, gedenkt het feit. Op de plaat in de vorm van een kapiteel staan "9 en 10 julet 1580" en twee ladders afgebeeld.