Slag bij Dalheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Dalheim
Onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog
Tekening van de slag door Frans Hogenberg
Slag bij Dalheim (Duitsland (hoofdbetekenis))
Slag bij Dalheim
Datum 25 april 1568
Locatie Dalheim, Gulik, Heilige Roomse Rijk
Resultaat Spaanse overwinning
Strijdende partijen
Nederlandse opstandelingen Leger van Vlaanderen
Leiders en commandanten
Jan van Montigny[1][2] Sancho d'Avila
Sancho de Londoño
Troepensterkte
3000 1600
Verliezen
1700 ?
Oranjes eerste invasie

Dalheim · Heiligerlee · Groningen · Eems · Jemmingen · Geldenaken

De Slag bij Dalheim of Dalen (Hoogduits: Dahlen, sinds 1878 Rheindahlen, Mönchengladbach) vond plaats op 25 april 1568.[3] De veldslag was onderdeel van Oranjes eerste invasie en het eerste gevecht in de Tachtigjarige Oorlog waarbij Willem van Oranje betrokken was; in de Slag bij Oosterweel 13 maanden eerder koos hij nog tegen opstandigheid.

De heer van Villiers Jan van Montigny[1][2] overschreed de grens bij Maastricht en marcheerde Gelre binnen met een huurleger van twee- tot drieduizend man van Willem van Oranje, zijn leider. Intussen viel Lodewijk van Nassau met zijn broer Adolf in West-Friesland binnen. Op 23 april deed Villiers een poging om de stad Roermond te veroveren, maar dat mislukte. Het leger vluchtte naar Dalheim, waar de Spaanse generaal Sancho d'Avila hem aanviel. De slag werd door het Leger van Vlaanderen gewonnen en de heer van Villiers werd opgepakt.

Vier weken later werd hij met drie anderen onthoofd op de Grote Markt van Brussel, na de Spaanse nederlaag bij Heiligerlee.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]