Batman (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Batman
Batman Motion Picture Soundtrack
Studioalbum/soundtrack van Prince
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 20 juni 1989
Opgenomen 1988-1989
Duur 42:29
Label(s) Warner Bros.
Producent(en) Prince
Chronologie
1988
Lovesexy
  1989
Batman
  1990
Graffiti Bridge
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Batman is het elfde album van de Amerikaanse popartiest Prince en werd uitgegeven in 1989. Het fungeerde als één van de twee soundtracks van de eerste Batmanfilm. De andere soundtrack was de instrumentale Batman Motion Picture Score gecomponeerd door Danny Elfman en uitgevoerd door The Sinfonia of London Orchestra.

Algemeen[bewerken]

Het album was een commercieel gezien een groot succes, mede meeliftend op het succes van de gelijknamige bioscoopfilm. In onder andere Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk haalde het album de nummer 1-positie.

Artistiek gezien wordt het album door de meeste critici gezien als niet één van Prince zijn beste werken en het verschilt ook rigoureus op meerdere fronten van zijn voorganger Lovesexy.

Nummers[bewerken]

01. The Future 4:07
02. Electric Chair 4:08
03. The Arms of Orion (samen met Sheena Easton) 5:02
04. Partyman 3:11
05. Vicki Waiting 4:52
 
06. Trust 4:24
07. Lemon Crush 4:15
08. Scandalous 6:15
09. Batdance 6:13
(alle nummers uitgevoerd door Prince, behalve waar aangegeven)

Singles[bewerken]

Er werden in het totaal vijf singles getrokken van het album; Batdance, Partyman, The Arms of Orion (met Sheena Easton), Scandalous en een remix van The Future.

Vier van de vijf singles kende extra nummers waarvan het nummer nog niet eerder was uitgebracht; 200 Balloons (b-kant van Batdance), Feel U Up (b-kant van Partyman), I Love U in Me (b-kant The Arms of Orion) en Sex (nummer van de EP The Scandalous Sex Suite). Dat laatste nummer zal enkele jaren later door Prince aan de Nederlandse band Loïs Lane worden gegeven.

De grote wereldhit van het album was Batdance (nl: #4, vk: #2, vs: #1). Partyman (nl: #17, vk: #14, vs: #18), The Arms of Orion (nl: #17, vk: #27, vs: #36) en Scandalous (nl: #18) werden mindere hitjes. De als laatste in remixvorm uitgebrachte single The Future werd opvallend genoeg in Nederland een top tien hit (#7), waar het in andere landen commercieel weinig deed.

Videoclips[bewerken]

Prince introduceerde in de videoclips van Batdance en Partyman een nieuw alter ego genaamd "Gemini" (tweelingen). Deze creatie was voor de helft The Joker (het kwaad) en voor de helft Batman (het goede).

In de videoclip 'Partyman' speelt voor het eerst de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer in een videoclip mee van Prince. Hij introduceert haar met de woorden: "If I need sax I call Candy, Candy, Candy call me".

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Synthesizer Greatest door Ed Starink
Nummer 1-album in de Nederlandse Album Top 100
22 juli 1989 - 28 juli 1989
1 week
Opvolger:
Loïs Lane door Loïs Lane