Naar inhoud springen

Christelijke Afgescheiden Gemeenten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christelijke Afgescheiden Gemeenten
Indeling
Hoofdstroming Protestantisme
Richting Gereformeerd calvinisme
Voortgekomen uit Ned. Herv. Kerk in 1834
Afsplitsingen Geen. In 1869 samengevoegd met Ger. Kerken o/h Kruis tot Chr. Geref. Kerk
Aard
Locatie Nederland
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Protestantisme

Titelpagina Statenvertaling

in Nederland

..Stromingen

Lutheranisme
Lutheranisme
Vrijzinnig protestantisme
Vrijzinnig protestantisme
Midden-orthodoxie
Protestantse Kerk in Nederland
Modern-gereformeerd
Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland
Orthodox-protestantisme
Calvinisme
Gereformeerd protestantisme
Orthodox-protestantisme
Orthodox-gereformeerd
Orthodox-gereformeerden
Bevindelijk gereformeerden
Bevindelijk gereformeerden
Evangelisch

Evangelisch christendom

De Christelijke Afgescheiden Gemeenten waren een gereformeerd-protestants kerkverband in Nederland. Ze zijn ontstaan nadat koning Willem I zijn greep op de kerk wilde versterken door in 1816 bij Koninklijk Besluit een nieuw reglement in te voeren in de toenmalige Nederduitse Gereformeerde Kerk. Het reglement dat aan de kerk werd opgelegd moest de Dordtse Kerkorde uit 1618 vervangen. Dit was het begin van de Nederlandse Hervormde Kerk, die in 2004 is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.

Tegelijkertijd was er veel kritiek op de verwatering van de leer in de Nederlandse Hervormde Kerken. Velen kwamen hierdoor in protest. Zo was Hendrik Scholte een van de initiatiefnemers die met de Afscheiding hun eigen kerk begonnen. In eerste instantie noemde deze kerk zich Gereformeerde Kerk, die zich al spoedig opsplitste in de Christelijke Afgescheiden Gemeenten en de Gereformeerde Kerken onder het Kruis.

De reden voor de splitsing was dat de kerk door de overheid werd vervolgd omdat zij de naam Gereformeerde Kerk gebruikte. Die naam ging volgens de overheid in tegen het reglement van 1816, waarin de oude Gereformeerde Kerk de naam Nederlandse Hervormde Kerk had gekregen. Dit leidde tot vervolging. Sommigen vonden de naam niet belangrijk genoeg om er vervolging voor te ondergaan en werden de Christelijke Afgescheiden Gemeenten. Anderen vonden dat zij principieel de voortzetting waren van de oude Gereformeerde Kerk. Zij kozen de naam Gereformeerde Kerken onder het Kruis, hierbij hun vervolging voor lief nemend.

Nadat in 1840 koning Willem I was afgetreden, werd de vervolging minder. Na een nieuwe grondwetswijziging in 1848 stopte deze geheel.

In 1869 kwam het weer tot een hereniging, onder de naam van Christelijke Gereformeerde Kerk in Nederland.

Middel, H.H. Gods menigvuldige reddingen, eenvoudig verhaal van Gods menigvuldige reddingen uit de grootste noden door H.H. Middel in leven Christelijk Afgescheiden Gereformeerd predikant te Wolphaartsdijk (Eerste druk verscheen in 1866 in 's-Gravenhage bij J. van Golverdinge

Algra, H. Het wonder van de 19e eeuw Van Vrije Kerken en kleine luyden, Wever Franeker (1965)