Delen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over rekenen en wiskunde. Voor andere betekenis van delen: zie de doorverwijspagina Deling.
Een voorbeeld van een staartdeling

Delen is een wiskundige of rekenkundige bewerking op twee getallen. Delen is een rekenkundige bewerking van de tweede orde. Een deling heeft de volgende vorm:

deeltal : deler = quotiënt

Bijvoorbeeld

90 : 6 = 15

In plaats van de dubbelepunt als deelteken wordt ook een schuine streep als deelteken gebruikt:

deeltal / deler = quotiënt

Bijvoorbeeld

90 / 6 = 15

Als de uitkomst van een deling kleiner is dan 1, wordt het quotiënt breuk genoemd en genoteerd met de schuine deelstreep of met een horizontale deelstreep; het deeltal heet dan teller en de deler noemer.

33 : 44 = 3/4

of

33 : 44 = \frac34


Delen door nul kan niet, omdat delen de inverse van vermenigvuldigen is. Een vermenigvuldiging met 0 levert altijd 0 op, zo is 9 × 0 = 0, maar dan zou de deling 0 : 0 = 9 moeten zijn en dat klopt uiteraard niet.

Notatie[bewerken]

Behalve de dubbelepunt (:) of de schuine deelstreep (/) als symbool voor de deling, wordt ook wel om onduidelijkheid te vermijden, het symbool \div als deelteken gebruikt. Daarnaast wordt in de wiskunde een deling vaak geschreven als een breuk, met horizontale deelstreep, het deeltal als teller en de deler als noemer.

Zie ook[bewerken]