Delphine Boël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Delphine Boël
Wapenschild van het geslacht Boël.

Jonkvrouw Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine Boël (Ukkel, 22 februari 1968) is een Belgische kunstenares. In haar werken, meestal uitgevoerd in papier-maché, verwerkt ze persoonlijke thema's. Boël claimt een buitenechtelijke dochter te zijn van de voormalige koning Albert II van België. Albert heeft het vaderschap erkend noch ontkend.

Jeugd[bewerken]

Boël, telg uit het geslacht Boël, is de dochter van jonkheer Jacques Boël (1929) en barones Sybille de Selys Longchamps (1941). Haar ouders trouwden in 1962 en het huwelijk werd ontbonden in 1978. Delphine draagt de familienaam Boël als enige dochter van haar wettige vader, die nooit het vaderschap heeft ontkend.

In 1982 hertrouwde Sybille de Longchamps met de weduwnaar Michael-Anthony Rathmore Cayzer (van de barons Rotherwick of Tilney) (1929-1990) en verhuisden moeder en dochter naar Londen en naar het kasteel en het uitgebreide landgoed van de nieuwe echtgenoot.

Delphine liep onder meer school in het exclusieve Collège le Rosey in Rolle, Zwitserland. Al snel werd duidelijk dat ze op een conventionele school niet aardde en ging vervolgens een kunstopleiding volgen aan de Chelsea School of Art and Design. Toen ze volwassen was, ging ze in de Londense wijk Notting Hill wonen, in een huis aan de Portobello Road, en produceerde felgekleurde sculpturen in papier-maché.

Vermeend vaderschap Albert[bewerken]

Het vermeende vaderschap van Albert werd in de openbaarheid gebracht door een artikel in 't Scheldt, dat door enkele grotere kranten overgenomen wordt zonder bronvermelding. De krant De Morgen ontkent eerst het bericht. Later, in oktober 1999, in een biografie over koningin Paola, van de hand van de journalist Mario Danneels en enkele weken voor de sluiting van het huwelijk van kroonprins Filip en jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Volgens Delphine heeft haar moeder van 1966 tot ongeveer 1982 een verhouding gehad met toen nog prins Albert. Uit die relatie werd zij als enige geboren. Haar moeder heeft een en ander bevestigd. De fysieke gelijkenis met koning Albert, als ook met haar mogelijke halfzuster prinses Astrid, vormt mede een indicatie voor het vaderschap van Albert.

Het koninklijk paleis deed het bericht aanvankelijk af als "roddels", maar tijdens zijn kerstboodschap van 1999 gaf koning Albert II het bestaan van - vroegere - huwelijksproblemen toe:

"Kerstmis biedt ieder van ons een goede gelegenheid om even te bezinnen over de eigen familie, zowel over haar gelukkige periodes als over haar moeilijke dagen. De koningin en ikzelf hebben teruggedacht aan heel gelukkige tijden, maar ook aan de crisis die ons koppel heeft doorstaan, nu dertig jaar geleden. Samen, zijn wij erin geslaagd die moeilijkheden te boven te komen en hebben wij sedert lang een diepe liefde en eendracht kunnen herwinnen. Die crisisperiode werd ons onlangs in herinnering gebracht. Daar wensen wij niet verder op in te gaan; zij behoort tot ons privéleven. Mocht onze eigen levenservaring echter hoopgevend zijn voor hen die vandaag gelijkaardige moeilijkheden beleven, het zou ons heel blij stemmen."
— Koning Albert II tijdens zijn kersttoespraak in 1999.[1]

Toen Delphine in 2003 van Londen naar Brussel verhuisde, begon ze zich te profileren in de media, in grote mate naar aanleiding van exposities van haar werken. Gedurende vijf jaar had ze alle commentaar geweigerd, maar in de zomer 2004 vertelde ze dat de koning het contact met haar had verbroken. Delphine heeft die bewering sindsdien nog enkele keren herhaald en in de zomer van 2005 sprak Sybille de Selys-Longchamps voor het eerst over het "onrecht" dat haar dochter werd aangedaan. Het koninklijk paleis heeft sinds de kersttoespraak van 1999 niet op "de affaire-Delphine" gereageerd.

Half juni 2013 daagde Delphine toen nog regerend koning Albert, prins Filip en prinses Astrid, alsook haar wettige vader Jacques Boël, voor de rechter. Ze wilde via hun DNA bewijzen dat ze de biologische dochter is van Albert. Het voor de rechter dagen van Albert als koning was volgens juridisch specialisten grondwettelijk onmogelijk. Vandaar dat ze ook twee van zijn wettige kinderen daagde.[2] Na de troonsafstand van Albert maakte Boël op 3 september 2013 bij de rechtbank bekend dat zij de eerdere vordering tegen Filip en Astrid introk.[3]

Een nieuwe procedure, die vervolgens werd aangevat, leidde in 2017 eerst tot een afwijzing van de vordering van Delphine Boël omwille van het "bezit van staat" tegenover Jacques Boël, die haar immers als zijn dochter had grootgebracht. In een arrest van 25 oktober 2018 oordeelde het Hof van Beroep te Brussel echter anders, en werd beslist dat Jacques Boël niet haar vader is. Aan koning Albert werd een DNA-test opgelegd. De advocaat van koning Albert kondigde aan advies te zullen inwinnen over een mogelijke voorziening bij het Hof van Cassatie.[4][5] Indien het wettelijk vaderschap van Albert wordt erkend, heeft dat onder meer tot consequentie dat Delphine aanspraak kan maken op een kindsdeel uit de erfenis van Albert na diens overlijden.[6] In januari 2019 tekende Koning Albert II cassatieberoep aan tegen de uitspraak van het Brusselse hof van beroep dat hem verplichtte om DNA af te geven en zo duidelijkheid te scheppen of hij de vader van Delphine Boël is. Volgens zijn advocaten werkt het cassatieberoep opschortend: zolang er geen uitspraak is, kan hij de DNA-test weigeren.[7] De advocaten van Boël zijn het daar niet mee eens en eisen namens haar dat koning Albert verplicht wordt dwangsommen te betalen zolang hij weigert DNA af te staan.[8]

De meerdeheid van 6200 ondervraagde Belgen gaf in 2013 aan dat het volgens hen tijd werd voor erkenning.[9]

Kunst[bewerken]

Stijl[bewerken]

De sculpturen door Delphine Boël verwezen vrij openlijk naar koninklijke toestanden: ze werkte vaak met kronen, tronen en de kleuren van de Belgische vlag (zoals op de penis van een gekroonde kikker). Haar werken zijn in waarde gestegen sinds ze vanwege de vaderschapskwestie bekend werd.

Exposities[bewerken]

Ze heeft werk geëxposeerd in onder meer Elsene (2001), Koksijde (2004) en Sint-Martens-Latem (2008). In 2003 nam ze deel aan de Biënnale van Venetië. Een van haar kunstwerken werd tijdelijk van een expositie verwijderd, wegens een bezoek van prinses Astrid. Het koninklijk paleis ontkende dat de koninklijke familie bij de verwijdering betrokken was.[10]

Oeuvre (selectie)[bewerken]

  • The Royal Sacred Four Legged Monster; verzameling Gemeente Koksijde
  • Golden Throne
  • Manniken Pis (1999)
  • Royal Candlestick (2001)
  • Lovers Throne (1999)

Gezin[bewerken]

Delphine Boël is getrouwd en heeft twee kinderen.

Literatuur[bewerken]

  • (fr) Coomans De Brachène, Oscar, État présent de la noblesse belge, Annuaire de 1998, première partie (de Selys Longchamps), Brussel, 1998, blz. 187-197.
  • (fr) Coomans De Brachène, Oscar, État présent de la noblesse belge, Annuaire de 2003, seconde partie, Brussel, 2003, blz 358.
  • (fr) Boël, Delphine, Couper le cordon, Brussel, uitg. Wever & Bergh, 2008
  • (nl) Boël, Delphine, De navelstreng doorknippen, Brussel, uitg. Wever & Bergh, 2008

Externe link[bewerken]