Jekerdal (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jekerdal
Wijk van Maastricht
Map NL Maastricht - Jekerdal.PNG
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°50'22"NB, 5°40'33"OL
Oppervlakte 31 ha.  
Inwoners (2017) 1.215[1]

Jekerdal is een woonwijk in het zuiden van de gemeente Maastricht, in de Nederlandse provincie Limburg.

Ligging[bewerken]

De wijk wordt begrensd door het riviertje de Jeker in het westen, de wijk Sint Pieter in het zuiden, de wijk Villapark in het oosten en de wijk Jekerkwartier in het noorden.

In de praktijk worden de namen van de wijken Jekerdal, Sint Pieter en Villapark vaak verward. Deze verwarring is toegenomen nadat de gemeente Maastricht een wijkindeling introduceerde waarbij een deel van het Villapark tot het Jekerkwartier ging behoren, het dorp Sint Pieter bij de wijk Villapark werd gevoegd en het natuurgebied Jekerdal grotendeels bij de wijk Sint Pieter werd ingedeeld.

Beschrijving[bewerken]

De merendeels vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen in de wijk kwamen meest tot stand in de jaren 1950 en 60. Jekerdal is een typisch voorbeeld van een middenklassewijk uit die periode. Enkele huizen trachten de saaiheid te doorbreken. Genoemd kunnen worden de villa Mergelweg 65 van A. Deussen uit 1926 en de villa's Laan van Brunswijk 75 en Jekerschans 75, beide in 1957 ontworpen door M. Hoen.

Op de hoek van de Sint-Hubertuslaan en de Prins-Bisschopsingel, op een deel van de tot de Tapijnkazerne behorende sportterreinen in het noordelijk deel van de wijk, verrees in 1975-78 het hoofdbureau van politie van architect Gerard Snelder in pseudo-Maaslandse stijl. Het betonskelet van de gevels is ingevuld met lichtgekleurde bakstenen, waarbij de betonnen balken zichtbaar bleven. In 1996 werd het gebouw langs de Hubertuslaan uitgebreid naar een ontwerp van Buro Hoen in een afwijkende stijl.

In 2004 werd ten westen en ten zuiden van de wijk in het dal van de Jeker het Jekerpark aangelegd, waarvan echter het alleen het kleinere noordelijke deel bij de wijk hoort (het zuidelijk deel hoort bij de wijk Sint Pieter).[2] Het park heeft het uiterlijk van een glooiende, bloemrijke weide met verspreide boomgroepen en een slingerend pad dat naar de Jeker toe en er vanaf buigt. In het park staan een vijftal natuursteenblokken opgesteld, waarin gedichten over de Jeker zijn gegraveerd.