Libertarische Partij (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
LP (Libertarische Partij)
Libertarischepartij.svg
Personen
Partijvoorzitter Robert Valentine
Partijleider Robert Valentine
Mandaten
Zetels in Tweede Kamer
Zetels in Eerste Kamer
Zetels in het Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 1993
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Ideologie Libertarisme
Non-interventionisme
Eurosceptisch
Economisch liberalisme
Klassiek liberalisme
Jongerenorganisatie JL (Jonge Libertariërs)
Wetenschappelijk bureau Bernard de Mandeville Instituut
Internationale organisatie IALP
Europese organisatie EPIL
Website stemLP.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Libertarische Partij (LP) is een Nederlandse politieke partij van libertarische signatuur. Zij streeft naar "een vrije wereld; een wereld waarin niemand wordt gedwongen zijn of haar leven en eigendom op te offeren ten gunste van anderen"[1] en gaat hierbij uit van het libertarische non-agressieprincipe. De politiek leider van de partij is Robert Valentine. Op 15 oktober 2016 is hij verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

De Libertarische Partij werd opgericht in 1993 door Barthold van Doorn, Hub Jongen, en Stefan van Glabbeek. Zij waren sympathisanten van het in de jaren zeventig gestichte Libertarisch Centrum Nederland en waren zeer betrokken bij het libertarische medium de Vrijbrief, en vonden ook via dat medium de benodigde hulp om de partij op te starten. Bij de vorming daarvan lieten ze zich vooral inspireren door de Amerikaanse Libertarische Partij[2].

Tweede Kamerverkiezingen 1994[bewerken]

Ondanks de beperkte aanhang waar de partij mee begon, en de beperkte bekendheid van diens ideologie, deed de partij direct mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 1994. Het doel was destijds niet directe zetelwinst, maar bovenal om media-aandacht te vergaren voor de ideologie, zodat vier jaar later een serieuze poging voor een zetel kon worden gedaan. Er werden uiteindelijk 2.754 stemmen behaald, 0,03% van alle uitgebrachte stemmen.

Buiten beeld[bewerken]

Niet alle sympathisanten van de Libertarische Partij waren tevreden met de uitslag, en sommigen zagen geen heil meer in het project. Mede hierdoor kwam de deelname aan de Kamerverkiezingen van 1998 er niet meer van, en als gevolg bleef het lang stil bij de LP. De partij werd echter wel in leven gehouden door Toine Manders, die na de verkiezingen in 1994 tot voorzitter was verkozen, en secretaris/penningmeester Otto Vrijhof. Later raakte ook Paul Schreurs hierbij betrokken. Zij zetten de organisatie voort in de hoop om in betere tijden weer een poging te kunnen wagen bij verkiezingen.

Verkiezingen 2012 en later[bewerken]

Aan het sluimerend bestaan kwam een einde op 8 juni 2012, toen de Libertarische Partij middels een persbericht liet weten opnieuw mee te willen doen aan de verkiezingen. Het succes van de libertarische presidentskandidaat Ron Paul in de Verenigde Staten had de nodige fondsen en sympathisanten binnengebracht, en volgens de partij was de tijd rijp voor deelname omdat er behoefte was aan "een echt liberaal alternatief" in de verkiezingen gezien de "forse lastenverhogingen" die de andere liberale partijen hadden doorgevoerd.[3] Op 7 juli 2012 werd in Utrecht de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 vastgesteld, waarbij Toine Manders met een meerderheid van 96% tot lijsttrekker werd verkozen.

Bij de verkiezingen op 12 september 2012 behaalde de Libertarische Partij uiteindelijk 4.163 stemmen, ofwel 0,05% van de totale hoeveelheid stemmen. Sinds 2012 maakt de LP een groei door en zijn er diverse lokale afdelingen opgezet.

Vervolgens deed de partij in 2013 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden.

Op 19 maart 2014 deed de partij mee bij de verkiezingen in 9 gemeenten.[4]

In 2015 nam de Libertarische Partij in vijf provincies deel aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart 2015, namelijk de provincies Friesland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland.

Beginselen en standpunten[bewerken]

Ideologie[bewerken]

De Libertarische Partij stoelt haar programma op het libertarisme, een politieke ideologie die streeft naar zo groot mogelijke individuele vrijheid en een zo klein mogelijke overheid. Elk individu, zo stelt de ideologie, heeft het recht op zijn of haar leven (zelfbeschikkingsrecht) en vrijheid, en daaruit volgt ook het recht op de vruchten van arbeid. Dit recht op de vruchten van eenieders arbeid vormt samen met het homesteading principe (de eerste die een ongebruikt stuk natuur productief gebruikt (bijvoorbeeld door voedsel te verbouwen op ongebruikt land) verwerft daarmee het eigendom van dat stuk natuur) het libertarische eigendomsrecht. In de libertarische filosofie mag niemand deze individuele rechten (leven, vrijheid, en eigendom) schenden of dreigen te schenden, en dat principe gaat ook op voor de overheid (het non-agressieprincipe). De maximale rol die de overheid dan ook mag vervullen is er een waarin zij niets doet anders dan het waarborgen van deze rechten (de nachtwakersstaat) zonder daarbij belastingen te heffen. De Libertarische Partij streeft er dan ook naar om de overheid tot deze rol te beperken.

Non-agressieprincipe[bewerken]

De Libertarische Partij wijst principieel het initiëren van geweld om politieke, maatschappelijke of sociale doelen te bereiken af. Onder het initiëren van geweld rekent de partij ook de meeste verplichtingen, reguleringen, en belastingheffingen van de overheid, omdat wanneer een individu er niet aan voldoet, hij of zij met geweld van zijn of haar vrijheid of eigendom beroofd zal worden. Regelgeving van de overheid die volgens de partij niet als initiatie van geweld kan worden beschouwd zijn enkel die regels die vrijheid en eigendom beschermen, aangezien het afdwingen van deze wetten reactief geweld in plaats van initiatie van geweld inhoudt.

Politieke spectrum[bewerken]

Nolandiagram

De partij, net als de ideologie, laat zich niet gemakkelijk plaatsen in het reguliere links/rechts-spectrum. Dit spectrum wordt dan ook in libertarische kringen vaak vervangen door het Nolandiagram, dat het politieke spectrum tweedimensionaal weergeeft in termen van persoonlijke en economische vrijheid, in plaats van links en rechts, en progressief en conservatief.

Programma[bewerken]

Belangrijke programmapunten van de Libertarische Partij zijn:

 • Uittreding van de Europese Unie, aangaan van bilaterale handelsakkoorden;
 • Een solide Rijksbegroting zonder tekorten;
 • Het afschaffen van inkomstenbelasting;
 • Het strafbaar stellen van het misbruik van belastinggeld;
 • Het afschaffen van alle subsidies, waaronder, maar niet beperkt tot, de energievoorziening (zowel fossiel als alternatief), en transport;
 • Het overgaan naar vrij bankieren;
 • Het leger slechts gebruiken voor nationale veiligheid en niet voor buitenlandse missies;
 • Afschaffing van ontwikkelingshulp;
 • Immigratie enkel voor mensen die in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien;
 • Het legaliseren van alle slachtofferloze delicten, waaronder legalisering van alle drugs;
 • Het aansprakelijk stellen van bewezen misdadigers voor alle kosten die gemoeid zijn met hun opsporing en vervolging;
 • Afschaffing van de identificatieplicht;
 • Afschaffing van de dienstplicht;
 • Wettelijk verankeren van het recht op zelfverdediging en de daarbij behorende middelen;
 • Het privatiseren van zorg en onderwijs;
 • Volledige internetvrijheid.

Organisatie[bewerken]

Het landelijk bestuur bestaat sinds 7 oktober 2017 uit voorzitter Robert Valentine, secretaris Stefan Gaillard en penningmeester Tom Wentzel.

Naast het bestuur heeft de partij meerdere organen. Ze heeft een tiental gemeentelijke afdelingen, een wetenschappelijk bureau (het Bernhard de Mandeville Instituut), en Europees maakt de partij deel uit van de European Party for Individual Liberty (EPIL).

De LP had lange tijd geen officiële jongerenorganisatie, hoewel zij van tijd tot tijd samenwerkte met het Liberaal Jongeren Platform (LIJP) dat is opgeheven. Op 1 november 2016 werd er een officiële jongerenorganisatie, 'Jonge Libertariërs', opgericht.[5]

Verkiezingen[bewerken]

Tweede Kamer[bewerken]

Jaar Lijsttrekker Stemmen Percentage Zetels
1994 Toine Manders 2.754 0,03% 0 Kandidatenlijst
2012 Toine Manders 4.163 0,05% 0 Kandidatenlijst
2017 Robert Valentine 1.492 0,01% 0 Kandidatenlijst

Provinciale Staten[bewerken]

Provinciale Staten verkiezingen 2015
Provincie Stemmen Percentage Zetels
Fryslân 408 0,15% 0
Gelderland 1.008 0,13% 0
Noord-Brabant 1.483 0,18% 0
Utrecht 627 0,13% 0
Zuid-Holland 2.143 0,18% 0
Totaal 4.661 0,08% 0

Gemeenteraden[bewerken]

Gemeenteraadsverkiezingen 2014
Gemeente Stemmen Percentage Zetels
Leeuwarden 224 0,7% 0
Amsterdam 667 0,2% 0
Rotterdam 405 0,2% 0
Den Haag 414 0,2% 0
Arnhem 219 0,4% 0
Leiden 128 0,2% 0
Almelo 196 0,8% 0
Utrecht 331 0,2% 0
Oegstgeest 117 1,1% 0
Totaal 3.344 0,05% 0
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Gemeente Stemmen Percentage Zetels
Stichtse Vecht
Dalfsen
Rijswijk

Leden[bewerken]

Ereleden[bewerken]

 • Stefan van Glabbeek
 • Paul Schreurs
 • Otto Vrijhof

De ereleden werden op het congres van 7 juli 2012 benoemd vanwege hun hulp om de partij van 1994 tot 2012 voort te zetten tijdens haar 'winterslaap'. Het ledenaantal van de LP is sinds 2012 sterk gegroeid.[bron?]

Bekende ondersteuners[bewerken]

Publicist en financieel analist Willem Middelkoop gaf op 21 augustus 2012 middels een tweet een stemadvies om bij de verkiezingen op de Libertarische Partij te stemmen. In 2014 adviseerde Daniël van der Stoep, van de partij Artikel50, mensen daar waar het mogelijk was op de Libertarische Partij te stemmen.[6]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. Libertarische Partij. Verkiezingsprogramma 2012-2017. http://www.libertarischepartij.nl/wp-content/uploads/2012/07/LP-Verkiezingsprogramma-2012-2017.pdf
 2. Lucardie, A.P.M. (1994). Binnenkomers en buitenstaanders: Een onderzoek naar partijen die in 1994 hun entree in de Tweede Kamerverkiezingen trachtten te maken. http://dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/jb-dnpp/jb94/lucardie.pdf
 3. De Libertarische Partij neemt deel aan de Tweede-Kamerverkiezingen, Libertarische Partij, 8 juni 2012
 4. Libertarische Partij doet op 19 maart mee in 9 gemeenten, website LP, 9 februari 2014
 5. Het feest kan beginnen: de LP lanceert eigen jongerenbeweging, Jonge Libertariërs
 6. Oproep via Twitter