Loge Silentium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Silentium
Algemeen nut beogende instelling
Silentium Delft
Silentium Delft
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Zetel Delft
Logenummer 30
Kleur(en)         
Ledenaantal ca. 50
Constitutie 7 april 1801
Officiële website

Loge Silentium is een Delftse vrijmetselaarsloge die bijeenkomt in een eigen gebouw in de Choorstraat. De Loge werkt onder het Grootoosten der Nederlanden. Bij de oprichting heeft de loge de onderscheidingskleuren rood, blauw en wit meegekregen.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Loge Silentium werd in 1801 opgericht door een aantal broeders die lid waren van een Haagse loge en de wekelijkse reis met de trekschuit of te paard te omslachtig vonden. Ze kregen in 1801 een constitutiebrief, de loge werd in 1802 feestelijk geconsacreerd.[1] Ze begonnen in een zelf ingerichte tempelruimte boven een pakhuis in de Choorstraat. Na tien jaar werd daar de huur opgezegd en kwam de loge op steeds andere plaatsen in Delft bijeen, meestentijds in de toenmalige Stadsdoelen. In 1895 betrokken zij een eigen gebouw in Choorstraat, bij toeval naast hun eerste logeruimte. Het logegebouw werd tijdens de bezetting 1940-1945 genaast en misbruikt door de NSB. Vanaf 1945 tot op heden wordt het gebouw weer door zijn rechtmatige eigenaar gebruikt.

Het gebouw[bewerken]

Logegebouw in de Choorstraat (Bron: M.M. Minderhoud Wikimedia Michiel 1972)

Het gebouw omvat een tempelruimte waar de rituelen beoefend worden, een voorhof waar de comparities (lezingen met gedachtewisseling) gehouden worden, een 7e graad (vrijmetselaarsjargon voor een gezelschapsruimte met bar), een bibliotheek die ook als bestuurskamer wordt gebruikt, en een stadstuin waar 's zomers informele bijeenkomsten worden gehouden. Het gebouw staat bekend als rijksmonument in de historische stadskern van Delft.

Leden[bewerken]

Loge Silentium telt ongeveer 50 leden. De ledenlijsten vanaf 1801 zijn bewaard gebleven en liggen in het Gemeentearchief van Delft. In de oorlog 1940-1945 zijn vijf leden omgekomen: een door een verdwaalde kogel, een als verzetsheld en drie in een concentratiekamp omdat zij Jood waren. Bekende oud-leden zijn onder meer Harry G.M. Prick, Willem Drees en Richard Schoemaker.

Literatuur[bewerken]

  • J. Weersma, Loge Silentium 200 jaar, Gedenkboek met platen van de internationaal bekende kunstenaar M.C. Escher
  • F. H. Kreuger, Loge Silentium, 200 jaar Vrijmetselarij in Delft ISBN 978-90-5959-050-2
  • Archieven der loge: Gemeentearchief Delft

Externe link[bewerken]