Megafauna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vergelijking skelet Iers reuzenhert en mammoet.

De term megafauna duidt een groep zeer grote (zoog)dieren in een bepaald gebied aan. In het geologische tijdvak Pleistoceen had ieder continent zijn eigen megafauna. Bij de overgang van Pleistoceen naar Holoceen, ten tijde van de laatste ijstijd, stierf op de meeste continenten de megafauna uit. Er wordt wel een verband gelegd tussen het uitsterven en de opkomst van de moderne mens. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de megafauna van Afrika en Zuid-Azië wel nog steeds bestaat. Hier is namelijk de ontwikkeling van de mens begonnen, waardoor de dierenwereld zich op deze soort heeft kunnen instellen.

Megafauna van Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Grootste landdieren vergeleken met de grootste sauropode dinosaurus, Patagotitan, en de mens

De megafauna van Noord-Amerika is goed bekend door de asfaltmeren bij La Brea, Californië. De bekendste soorten zijn de sabeltandkatten Homotherium en Smilodon, de reuzenwolf, de holenleeuw, de Amerikaanse mammoet, de mastodont, grondluiaards, de bizon, de reuzenpekari, Amerikaanse kamelen, de reuzengier Teratornis, glyptodonten en het paard. Alleen de bizon heeft het overleefd, de overige soorten zijn ongeveer 10.000 jaar geleden uitgestorven. Het paard is heringevoerd door Spanjaarden rond 1500 (zie Cloviscultuur).

Megafauna van Australië[bewerken | brontekst bewerken]

De megafauna van Australië omvat de buidelleeuw Thylacoleo, de buidelwolf, de beerachtige planteneter Diprotodon, reusachtige kangoeroes van het geslacht Procoptodon, de reusachtige varaan Megalania en de loopvogel Dromornis.

Megafauna van Eurazië[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste vertegenwoordigers van de Euraziatische megafauna zijn de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn, de holenbeer en het reuzenhert Megaloceros giganteus.

Megafauna van Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste dieren van de Afrikaanse megafauna bestaan nog steeds. Voorbeelden zijn de Afrikaanse olifant, neushoorns, nijlpaarden, de giraffe, de kafferbuffel, nijlkrokodil en de leeuw.

Megafauna van Madagaskar[bewerken | brontekst bewerken]

De megafauna van het eiland Madagaskar omvat enkele maki-soorten ter grootte van een orang-oetan, zoals Megaladapis, en olifantsvogels. De migratie van de mens naar Madagaskar heeft een duidelijk verband met de uitsterven van de megafauna.

Megafauna van Mauritius[bewerken | brontekst bewerken]

De dodo (Raphus cucullatus) was een grote loopvogel die behoort tot de duifachtigen (Columbiformes). De dodo is uitgestorven, waarschijnlijk tussen 1680 en 1690, door toedoen van de mens, maar vooral door predatie van door de mens geïntroduceerde dieren.

Megafauna van Zuid-Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Net als in Afrika bestaan de meeste dieren van de Zuid-Aziatische megafauna nog steeds. Voorbeelden zijn de Aziatische olifant, neushoorns, buffels als de gaur, zeekrokodil en de tijger. Bepaalde soorten zijn wel uitgestorven, bijvoorbeeld de reusachtige mensaap Gigantopithecus.

Megafauna van Nieuw-Zeeland[bewerken | brontekst bewerken]

Vogels domineerden vroeger Nieuw-Zeeland en de megafauna omvat dan ook reusachtige vogels als de moa's en Haasts arend. De migratie van de mens naar Nieuw-Zeeland heeft een duidelijk verband met de uitsterven van deze dieren.

Megafauna van Zuid-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in Zuid-Amerika kwamen grote, niet-vliegende vogels voor, de zogenaamde schrikvogels. Onder andere de Paleopsilopterus was hier een soort van. Van de levende megafauna komt onder andere de capibara voor. In Zuid-Amerika kwam ook het grootste landroofdier ooit voor, de Arctotherium angustidens was een berensoort die voornamelijk vlees at.

Megafauna in zee en oceaan[bewerken | brontekst bewerken]

Vergelijking van verschillende baleinwalvissen en een mens:

Deze bevat de baleinwalvissen (bv. blauwe vinvis), tandwalvissen (bv. potvis en orka), zeekoeien, zeeroofdieren (bv. walrus en zeeolifanten), haaien (bv. witte haai en walvishaai), zeeschildpadden (bv. lederschildpad, weekdieren (bv. reuzeninktvis en reuzenkraak).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anthony J. Stuart, Vanished Giants. The Lost World of the Ice Age, 2021. ISBN 9780226432984
Zie de categorie Megafauna van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.