Naar inhoud springen

Opera (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Willem 90 (overleg | bijdragen) op 21 jun 2016 om 23:41.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Opera
Opera
Opening 25 maart 1975
Netwerk Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Lijn(en) tram 3, tram 5, tram 9 en tram 15
Constructie
Perrons(poren) 2 in gebruik
Ligging
Stad Antwerpen
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 25′ OL
Opera (Antwerpse premetro)
Opera
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Antwerpen

Opera is een premetrostation onder de Leien ter hoogte van de Teniersplaats in Antwerpen.

Het premetrostation werd tegelijk met de stations Meir en Groenplaats in gebruik genomen op 25 maart 1975. Het bevindt zich onder de Teniersplaats, vlak bij het gebouw van de Vlaamse Opera. Opera is het grootste van de 18 Antwerpse premetrostations; het neemt het gehele plein in. Het is herkenbaar aan de brede perronhal, met name het perron richting Meir, dat op een bepaald punt bijna 30 meter breed is om de toegang mogelijk te maken tot de niet-gebruikte perrons op de lagergelegen verdieping. Op het perron richting Diamant/Astrid is de toegang weggewerkt achter een valse wand. Het station is eerder sober, maar wel luxueus ingericht. In de lokethal bevindt zich een kunstwerk met kleifiguren die het verkeer in de stad voorstellen (aan de ingang operagebouw, achter glas).

Op niveau -1 bevindt zich een lokethal die even groot is als het plein erboven, gekenmerkt door een groot aantal steunpilaren. Langs de muren zijn er kleine winkelruimten vrijgelaten, die niet gebruikt worden. De enige aanwezige winkel is een krantenkiosk in het midden van de centrale zaal. Bij de verbouwing van de Leien maakt het middendeel van de lokethal plaats voor een nieuwe autotunnel onder het toekomstige verkeersluwe Operaplein. Het zal vanaf dan niet meer mogelijk zijn de leien ondergronds te kruisen langs de lokethal.

Op niveau -2 bevinden zich de 2 perrons van 90 meter lang, recht over elkaar. Hier bevond zich ook het zenuwcentrum van de premetro, een grote controlekamer met bedieningspanelen en videoschermen, dat eind augustus 2015 verhuisd is naar de locatie Italiëlei. Op het perron richting Meir is de omkassing van de toekomstige roltrap richting niveau -3 te zien.

Op niveau -3 bevinden zich twee 90 meter lange perrons in de dwarse richting richting Astrid en de Zuiderleien. Deze zijn in ruwbouw en niet toegankelijk voor het publiek. Een perron is aanwezig, maar de uitgang richting Zuiderleien is niet aangelegd. Achter de muur van het tramperron richting Zuiderleien bevinden zich twee ongebruikte kokers van een ongebruikte autotunnel tussen de Noorder- en Zuiderleien.

Op 1 september 2012 werd tram 2 hier door tram 9 vervangen. Na het openen van de helling op de Leien zal ook tram 8 dit station aandoen om dan vanaf 2017 versterking te krijgen van tram 10.

In het station hangt een kunstwerk in terracotta van de hand van May Claerhout.[1]

Operaplein

In 2016 starten de werken aan het Operaplein, dat vlak boven het premetrostation komt te liggen. Deze plannen houden ook in dat het niveau -3 van het station in gebruik wordt genomen, en er dus ook een open helling wordt aangelegd. Omdat de werken pas rond 2017 opgeleverd zouden worden, was het dus niet mogelijk om trams meteen van de in 2015 geopende metrokoker onder de Turnhoutsebaan door te laten rijden naar het station Opera. Daarom wordt de reeds bestaande keerlus onder de Rooseveltplaats tijdelijk gebruikt. In het kader van de aanleg van het Operaplein wordt het volledige premetrostation Opera grondig gerenoveerd, naar het ontwerp van het architectenbureau van Manuel de Solà-Morales.

Links

Website Operaplein Website werken Noorderlijn