Overleg:Sobibór (vernietigingskamp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Brimz, aangezien je duidelijk totaal niet gelukkig bent met dit lemma, graag een voorstel hoe jij het dan wél ziet. Lotje (overleg) 14 jul 2016 16:34 (CEST)

Je hebt niet begrepen waarom ik je terugdraaide? Ik ben namelijk best gelukkig met het artikel zoals het was. Het is niet fout, dus waarom dan gaan aanpassen? Brimz (overleg) 14 jul 2016 20:53 (CEST)

ːHet is niet goed, de leestekens staan fout, de zwevende referenties die moeten weggewerkt, en er zit bovendien geen consistentie in de sectie De 18 overlevenden uit kamp Westerbork (daar hamer jij toch anders zo opǃǃǃ) ofwel alle referenties in de appendix ofwel geen enkele. BTNI is hier duidelijk niet van toepassing. Lotje (overleg) 15 jul 2016 06:14 (CEST)

Wat is er fout aan die leestekens? Welke leestekens? Als het je gaat om het verplaatsen van een punt of een komma voor of na een referentie, ga gerust je gang.
Wat zijn "zwevende referenties" en waarom zijn die fout en moeten worden weggewerkt?
Wat is er inconsistent aan de genoemde sectie?
Brimz (overleg) 15 jul 2016 08:55 (CEST)
Aangezien er zojuist opnieuw wijzigingen zijn toegepast, terwijl het overleg nog gaande was, heb ik de bewerking teruggedraaid. De vragen waren nog niet beantwoord. Brimz (overleg) 15 jul 2016 12:43 (CEST)

Lijst NL-overlevenden[bewerken]

Heb ik verwijderd. Die lijst is in dit lemma imo tamelijk misplaatst, dit lemma gaat over het vernietigingskamp in Polen, een namenlijst, met adressen van toevallige overlevenden trekt het lemma volledig uit balans. Peter b (overleg) 15 jul 2016 12:50 (CEST)

Misschien was het uit onbalans, maar is het niet mogelijk om de lijst over te hevelen naar een apart artikel? Nu hebben we wel een lijst van Stolperstenen in Nederland, maar geen lijst van overlevenden. Een lijst overlevenden van een vernietigingskamp is naar mijn idee zeker E --Hannolans (overleg) 15 jul 2016 13:29 (CEST)
Wat is er dan precies E aan zo'n lijst? Volgens het lemma zijn er 365 overlevenden, dat wordt dan een tamelijk nietszeggende lijst namen. Als een overlevende een lemma heeft dan zal je in dat lemma vermelden dat hij/zij Sobibor heeft overleefd, dat is binnen zo'n lemma zeker E, maar een lijst willekeurige namen, ik zie het niet. Peter b (overleg) 15 jul 2016 15:52 (CEST)

Kaartje[bewerken]

Gebruiker:Handige Harrie plaatst om de een of andere reden, die hij merkwaardigerwijs niet goed uitlegt, kaartmateriaal in de infobox van voor WOII. Dit is niet een juiste zet. Ik zal uitleggen waarom. In de eerste plaats is de staatkundige situatie bij het in gebruik nemen van dit kamp niet meer zoals HHs kaartje toont. In de tweede plaats zijn de Polen, en terecht, er tamelijk op gebeten dat bij concentratiekampen wordt vermeldt dat het nazi-concentratiekampen zijn, dat ze in bezet Polen werden gebouwd. De huidige kaarten tonen dat deze in Polen werden gebouwd, in de Tweede Poolse Republiek. Dat is absoluut de geschiedenis geweld aandoen, en een enorme POV die de Polen niet waarderen (en terecht). In de derde plaats, de vakliteratuur gebruikt dergelijke kaarten ook niet. Je kunt kaarten uit de WOII-periode gebruiken, of kaarten van anno nu, dat is ook wat vakliteratuur doet. Vrg 68.203.14.208 13 aug 2017 23:00 (CEST)

Hier mijn motivatie. De concentratiekampen bestonden tot 1945, dat kun je in de geschiedenis nalezen. Daarna werden de grenzen van Polen ingrijpend veranderd. Het gaat in deze lemma's dus om de situatie van vóór 1945. Handige Harrie (overleg) 13 aug 2017 23:11 (CEST)
In 1939 veranderden de grenzen echter ook al ingrijpend! Kaarten van de Tweede Poolse Republiek zijn niet na 1939 bruikbaar, simple as that, daarvoor gebruik je kaarten uit WOII - of dus kaarten van nu, dat helpt de lezer ook goed. 68.203.14.208 13 aug 2017 23:19 (CEST)
my 2 cents: de kaart van Polen uit 1939 is historisch van belang maar geeft de lezer in 2017 geen inzicht van de ligging van dit kamp. Ik vind het een goede keuze om de kaart anno nu te gebruiken. Elly (overleg) 14 aug 2017 01:01 (CEST)
Dan zou je een kaartje moeten hebben uit 1939 waarop met dunne lijntjes de huidige grenzen staan. Handige Harrie (overleg) 14 aug 2017 11:31 (CEST)
Mocht je kiezen voor een hedendaagse kaart met lichte lijntjes die de historische situatie verbeelden, dan moet je kiezen voor een hedendaagse met lichte lijntjes van de situatie in bijv. 1943. Nogmaals, 1939 is iets totaal anders en komt juist niet in aanmerking. De Tweede Poolse Republiek kende geen kampen als Sobibor, Belzec of Auschwitz, die kwamen pas toen Polen veroverd was en bevonden zich in het Generaal-gouvernement (Auschwitz echter in nazi-Duitsland zelf). 68.203.14.208 14 aug 2017 20:26 (CEST)

Sobibór of Sobibor[bewerken]

Ter voorkoming van een WP:RVW, moet de naam in dit artikel als Sobibór of Sobibor gespeld worden? Op dit moment is het naar mijn mening hoe dan ook fout, in de titel staat Sobibór, terwijl in de tekst Sobibor wordt gebruikt. Enkele argumenten die ik tot nu toe tegen gekomen ben;

Het herdenkingsmonument met een ó.
Het bord op het station, met een ō.
            • Laat het nou net de Duitsers zijn geweest die in die duistere jaren dat kamp hebben gesticht. En die het zelf - naar ik aanneem - een naam hebben gegeven. Dat zou dan ook de enig juiste naam zijn, lijkt me. Alleen is de volgende vraag of de Duitse naamgevers er het streepje op zetten. Op het huidige herdenkingsmonument staat er een accentje op, maar dat monument is naar ik vermoed veel later door Polen geplaatst, dus mogelijk was de naam inmiddels ver-Poolst. Overigens is het accentje heel subtiel geplaatst, alsof de ontwerper van het monument ook met deze vraag geworsteld heeft. Dan de tweede afbeelding hiernaast, dat is het originele bordje bij het station waar de gevangenen aankwamen. Ik neem aan dat het door de Duitsers neergezet is, of althans in hun opdracht. En volgens mij is door de roest heen een platliggend streepje te zien (ō), wat vermoedelijk een gestileerde versie is van een akcent ostry. Al met al neig ik naar 'Sobibór' als correcte spelling. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 31 mei 2018 12:45 (CEST)
    • Tot 29 mei stond er ook in de tekst 'Sobibór' en was er niks inconsequents. Als het allebei gebruikt wordt, dan is het BTNI of de ene variant om te zetten in de andere. Wikiwerner (overleg) 31 mei 2018 22:19 (CEST)