Overleg Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/100wikiwomen2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mijn bijdragen[brontekst bewerken]

Nee, ik maak geen grapje met die paralympische sporters. Ik meen dat ik er 23 op de wensenlijst heb staan. . Vijf complete artikelen staan al op mijn kladpagina's... The Banner Overleg 8 okt 2017 14:38 (CEST)

Hopelijk komt een nieuwe 100wikiwomen er inderdaad, je kan zo al voor een kwart van de inhoud zorgen Duim omhoog KroySquare.jpgDirkVE overleg 8 okt 2017 17:04 (CEST)
Ik denk dat ik lief ben er slechts 14 of 15 op de lijst zet (elke zeven dagen eentje). Er moet immers ook wat ruimte blijven voor anderen. The Banner Overleg 9 okt 2017 17:19 (CEST)

Wikidata[brontekst bewerken]

De links naar Wikidata heb ik teruggeplaatst, om drie redenen. Ten eerste omdat het makkelijk is voor jezelf en voor anderen als de links erbij staan. Op wikidata staan links naar artikelen in andere talen, met wellicht foto's en bruikbare informatie, en naar de eventuele categorie in Commons. Ten tweede omdat het wenselijk is om het Wikidata item te bewerken en er bijvoorbeeld het beroep van de vrouw aan toe te voegen. Met behulp van Wikidata kunnen namelijk allerlei statistische gegevens omtrent de gendergap op Wikipedia bepaald worden. Ten derde: niet iedereen weet de link naar Wikidata makkelijk te vinden, vooral niet bij "rode links". Tenslotte, graag eerst overleggen voordat we hier een bewerkingsoorlog over krijgen. Met vriendelijke groet, EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 23 nov 2017 08:33 (CET)

Ik kan mij zo voorstellen dat de schrijvers van de artikelen de artikelen in andere talen wel weten te vinden, waardoor de links overbodig zijn. Daarnaast is het gewoon not done om andermans bijdragen te gaan zitten wijzigen. Dus een vriendelijk verzoek om van andermans bijdragen af te blijven en geen overbodige links terug te zetten. En als je even goed had gekeken, dan had je kunnen zien dat Erik Wannee die links erin geknald had zonder voorafgaand overleg of toestemming. Heb gewoon vertrouwen in de kennis en kunde van de schrijvers en behandel ze niet als kleuters. The Banner Overleg 23 nov 2017 18:03 (CET)
Mijn intentie had helemaal niets met kleuters te maken, maar met een stukje goedbedoelde dienstverlening. Ik heb daar inderdaad niet over overlegd, eenvoudig omdat ik niet vind dat je overal over moet overleggen. Ik vond gewoon dat er niemand last heeft van dat toegevoegde nummer, en dat het wel erg makkelijk is dat je met één klik op alle interwiki's kunt komen. Verder zal ik de argumentering van Elly niet herhalen.
Daarnaast vind ik een principieel verschil tussen anderman's bijdragen zoals die hier zijn geplaatst, waar ik in de regel van af zal blijven, of een aantekening op een lijst zoals op deze pagina. Dat vind ik niet zozeer een bijdrage als wel een vermelding. De ontwerper had er ook voor kunnen kiezen om een tabel aan te maken met daarin een kolom voor de interwiki-link, en dan had iedereen dat van het begin af gewoon gedaan; daarvan ben ik overtuigd. (Gelukkig is er niet besloten voor een tabel, want die vult veel lastiger in met al die codes, maar dat terzijde.)
Maar goed, ik ken je inmiddels een beetje, en heb helemaal geen zin om me verder met dit soort non-discussies bezig te houden. Jij je zin: als jij de nummertjes bij jouw nominaties weg wilt hebben: geniet ervan. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 18:41 (CET)
Verzoek om hier bij deze challenge (ook al is het wikipedia) op z'n minst niet zo te mopperen op alles en iedereen. Ik ben het volledig eens met Erik Wannee en Elly: blij dat er wikidata linken op staan. Niet zozeer als leidraad voor bv een vertaling maar - zoals bv Elly aangeeft - eerder als handreiking naar andere wikipedianen die zich graag bezighouden (voor of na creatie van het artikel op wikipedia) met de lemma's op wikidata of commons. We hechten bij de werkgroep Gendergap veel waarde aan de informatie op wikidata omdat een groot gedeelte van onze kwantitatieve en kwalitatieve cijfers hieruit afkomstig zijn. Mijn persoonlijke mening is dat het heel erg belangrijk is om een wikidata-lemma zo uitgebreid en volledig mogelijk in te vullen en te onderhouden. Heel erg fijn dus dat deze twee collega's een eerste aanzet daarvoor hebben gegeven door de moeite te doen de wikidata-items te linken.
Verder is het ook onnodig om onder het mom van "blijf af van mijn bijdragen" hierover te klagen. Zoals ErikWannee aangeeft gaat het hier simpelweg om jouw "bijdrage"/intekening op een lijst. Daar mogen anderen best informatie bv aan toevoegen. Het zou pas reden tot klagen zijn als men begon jouw naam of het onderwerp van je geplande bijdrage te wijzigen. Hierbij nogmaals het verzoek dus om andere collega's niet vanwege zoiets futiels als de toevoeging van een link naar wikidata onvriendelijk te bejegenen: je hebt nu én in de bewerkingssamenvatting én op de OP van Ellywa én hier op deze OP in onvriendelijke woorden je mening kunnen verkondigen. Ik kan je vertellen dat ik totaal geen zin heb in dergelijke negativiteit nog voordat de hele challenge is begonnen. Ecritures (overleg) 23 nov 2017 19:17 (CET)
Mijn bijdragen staan - op het laatst aangemelde artikel na waar ik mee aan het werk ben - al gereed in mijn kladruimte. Derhalve is zo'n wikidatalink overbodig en verhoogde alleen de kans dat een derde hetzelfde artikel gaat schrijven. Daarbij heb ik zelf een omschrijving van de het onderwerp gegeven maar ook die werd in een aantal gevallen gewijzigd. Om het even in context te zetten: Erik Wannee heeft dit een hele tijd terug ook lopen doen op de Hotlist. Daar is hij toen ook stevig op de vingers getikt... The Banner Overleg 23 nov 2017 20:59 (CET)
(na bwc) @TheBanner, De wikidata-link verhoogt niet de kans dat "iemand anders het artikel schrijft". Die kans is er altijd: is mij twee keer overkomen vorig jaar. (En daar stond geen wikidata-link bij). Een wikidata-link verhoogt wel de kans dat iemand daar (of op commons) informatie toevoegt. Wat Erik Wannee ergens anders op wikipedia doet zal me (cru gezegd) een zorg wezen. Nogmaals, ik heb geen zin in deze negativiteit die elders op wikipedia zo gewoon is. Houd op met het zwartmaken van collega's hier en doe gewoon mee aan een aardige challenge. That's all there is to it. Het gebeurt veel te vaak op wikipedia dat het altijd maar gaat over de mensen die de artikelen en bijdragen schrijven. Hier gaat het gewoon om het doen van een enthousiaste bijdrage en het schrijven van een artikel. Het besmeuren van collega's laat je hier gewoon achterwege. Ik zou je willen verzoeken om het - wat dit onderwerp betreft- hier bij te laten. Ecritures (overleg) 23 nov 2017 21:14 (CET)
Ik kan me niet voorstellen waardoor het de kans op een andere schrijver verhoogt (derde persoon enkelvoud, dus met een 't'). Direct achter deze link staat toch nou juist de naam van degene die het artikel zal gaan schrijven? Alleen iemand met kwade opzet zal dan dat artikel zelf gaan aanmaken. En dat houd je toch niet tegen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 21:04 (CET)
Ik verwacht simpelweg dat men respect toont voor de bijdragen van anderen. The Banner Overleg 23 nov 2017 21:28 (CET)
Seriously The Banner? Doe niet zo raar, de Wikidata links horen er gewoon bij te staan. Ik heb dat in de algemene resultatenlijst ook gedaan, inderdaad omdat Wikidata een belangrijk onderdeel van Wikipedia is. Het zegt niets over het al dan niet respect hebben voor jouw bijdragen. Ciell 25 nov 2017 13:04 (CET)
Ja, serieus. Als ik een op naam gestelde bijdrage schrijf, wil dat het ook mijn bijdrage blijft. Er zijn in het verleden mensen geblokkeerd vanwege het wijzigen van andermans bijdragen. Zo serieus is het dus. The Banner Overleg 25 nov 2017 14:13 (CET)
Ik zie deze lijst helemaal niet "als op naam gestelde bijdrage". Ik zie een lijst met artikelen die we met zijn allen gaan schrijven. Achter elk verwacht artikel staat een streepje, en vervolgens de handtekening van de persoon die van plan is het artikel aan te maken. Meer is het niet. Op de projectpagina staan geen overlegbijdrages, die staan hier. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 25 nov 2017 14:37 (CET)
Graag nu ophouden alsjeblieft. Allemaal. Jullie zullen het toch niet met elkaar eens worden en zo’n dooretterende discussie is niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer. Agree to disagree en verder basta. Trijnstel (overleg) 25 nov 2017 14:57 (CET)
ja, ik houd inderdaad op. Aangezien de "leiding" niet in staat is van andermans bijdragen af te blijven, heb ik geen reden hier te mee te werken. Nu ook Gebruiker:Alice2Alice willens en wetens geschoffeerd wordt met de toevoeging van wikidatalinks (plus dat er achteraf nog wat zout in de wonde gewreven wordt) heb ik genoeg. Wat ik geschreven heb is nu gepubliceerd en ik trek mij terug uit deze challenge. The Banner Overleg 28 nov 2017 23:31 (CET)
Dank voor het publiceren van je artikelen over paralympische sporters en een zanger/musicus @The Banner. Ik heb ze zelf nog wel alle tien ook even toegevoegd aan wikidata; dat was je na al deze heisa nota bene alsnog vergeten. QED. Ecritures (overleg) 29 nov 2017 01:25 (CET)

Wat doen we met voortijdig aangemaakte artikelen?[brontekst bewerken]

Ik zag dat inmiddels een van de rode links voortijdig blauw gekleurd werd: Agnès Jaoui. Dat artikel werd aangemaakt door een anoniem; mogelijk geheel onwetend van de plannen van het 100wikiwomen-project. Dat kan gebeuren.
Wat gaan we hiermee doen? Strepen we de naam op de lijst door? Halen we hem weg? Gaat DirkVE hem vervangen door een alternatief? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 08:52 (CET)

Ja, dan moet er inderdaad een ander artikel op de lijst komen. Het voortijdig verschijnen van artikelen is niet de bedoeling. Ik vermoed dat DirkVE het daarmee eens zal zijn ;-). EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 23 nov 2017 09:00 (CET)
Het voortijdig verschijnen van artikelen is natuurlijk ook niet verboden. Zeer waarschijnlijk wist de aanmaker van niets; deze persoon blijkt recent zeer actief geworden met het aanmaken van - prima - artikelen, onder meer over vrouwen. Het lijkt, zo te zien aan de kwaliteit van de artikelen, op een ervaren Wikipediaan die anoniem, of op een ander IP-adres verder gegaan is. Ik heb hem/haar op diens OP gewezen op het bestaan van dit project. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 09:20 (CET)
Zal wel toeval geweest zijn. Deze anonieme ervaren gebruiker is hier al actief sinds 2008. Ik heb hem indertijd nog geholpen met zijn/haar allereerste artikel dat onmiddellijk op de verwijderlijst werd gezwierd maar uiteindelijk gered werd. Sonuwe () 23 nov 2017 09:44 (CET)
Inmiddels is het probleem 'opgelost': de blauwe link is weggehaald. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 16:12 (CET)
Toen ik vorig jaar de #100wikiwomenchallenge organiseerde was mijn grootste angst dat ik zelf 75+ artikelen moest gaan schrijven omdat er weinig anderen wilden meewerken. Die "angst" bleek totaal ongegrond. Het kwam veel vaker voor dat iemand meer dan 1 artikel per dag op de lijst wilde toevoegen. En ook - zoals nu - kwam het toch wel een keer of vijf/zes voor dat er tijdens de duur van de challenge al een artikel werd geschreven terwijl deze al op de lange lijst stond. (Het gebeurde zelfs bij het honderdste artikel op de lijst) Voor degene die het in had gepland voor de #100wikiwomenchallenge vaak even balen: in veel gevallen hebben deelnemers al een (groot) gedeelte van het artikel gereed op hun kladblok. Vaak blijft er niets anders over dan een klein beetje wiki-uithuilen en aan een ander artikel beginnen Bedroefd Ecritures (overleg) 23 nov 2017 19:24 (CET)
Wat me trouwens opvalt, is dat er nogal wat mannelijke bijdragers tussen lijken te zitten. Alhoewel de kunne niet van iedereen eenvoudig vast te stellen valt. Gewoon een vraagje uit interesse: zit daar nog een ontwikkeling in t.a.v. vorige keren? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 20:46 (CET)
Oh grappige vraag. Ik heb daar eigenlijk dit jaar noch vorig jaar geen aandacht aan besteed. Ik heb zo het idee (zonder de lijst van vorig jaar te bekijken) dat er weinig verschil is in man/vrouw-deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Hierrrrr vind je de lijst van vorig jaar Glimlach (en voor alle niet-vrouwen die nog twijfelen.... we bijten niet hoor, dus doe gerust mee), Ecritures (overleg) 23 nov 2017 20:51 (CET)
Mmmmm... Van te veel mensen kon ik niet vaststellen of het jongetjes of meisjes zijn. Dat onderzoekje gaat niet slagen, vrees ik. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 nov 2017 21:25 (CET)

Meer vrouwen in geschiedenisboekjes[brontekst bewerken]

Als reactie op de hele gendergapdiscussie - meer vrouwen op Wikipedia, graag, maar 'we moeten niet de geschiedenis herschrijven' (lees het onder meer hier terug) - wil ik jullie uitnodigen om dit item van Editie NL te bekijken. Daarin stellen de Jonge Historici namelijk expliciet voor dat er in geschiedenisboekjes meer aandacht voor vrouwen moet komen. En ook de gedachte dat de geschiedenis niet moet worden herschreven, komt hier langs. Interessant om te zien. Trijnstel (overleg) 28 nov 2017 19:35 (CET)

Wat met overtollige lemmas?[brontekst bewerken]

Ik was 10 seconden te laat om het laatste slot in te pikken. Voegen we een kopje toe voor de andere lemmas? Ik heb er eentje in aanmaak over en:Joan Clarck. SvenDK (overleg) 31 jan 2018 11:04 (CET)

Geen lemma is overtollig. Je kunt het hier toevoegen. Succes. SanderO (overleg) 31 jan 2018 11:19 (CET)
ha SvenDK, je vraag triggert meerdere antwoorden en ideeën bij mij. Allereerst wordt het inderdaad erg gewaardeerd als je (sowieso) je artikelen over vrouwen of vrouwgerelateerde artikelen op onze algemene resultatenlijst plaatst. Maar ik begrijp dat het ook leuk is om speciaal mee te doen aan #100wikiwomen. Neem gerust een van mijn plekken (5/2 en 23/2) en plaats daar jouw toekomstige artikel. Ik zou jou (of anderen) wel willen vragen of jullie de plek van 8 maart wel voor mij willen houden: dit artikel vormt namelijk straks de aftrap voor de activiteiten op 8 maart (internationale vrouwendag). En dat brengt me meteen tot het derde antwoord. Ik denk dat het leuk kan zijn als we deze challenge iets uitbreiden voor 8 maart. Ik moet nog even nadenken hoe we dat precies gaan aanpakken. Voor nu mag je gerust 1 van mijn plekken in februari in nemen. Ik zal de data vast "bevrijden". Ecritures (overleg) 31 jan 2018 11:31 (CET)
Ja, we kunnen natuurlijk doorgaan tot 31 december... SanderO (overleg) 31 jan 2018 11:37 (CET)
pfffft... #365wikiwomen... Ik dacht eerder aan een uitbreiding voor alleen 8 maart :P We organiseren met de Zweedse ambassade een fysieke schrijfbijeenkomst die dag waar je ook digitaal aan kan meedoen. Dergelijke evenementen vinden plaats in 40 Zweedse ambassades over de hele wereld. Misschien is het leuk om specifiek voor die dag onze challenge knallend af te sluiten. OMG #100wikiwomenin1day :( misschien eerder #25wikiwomenin1day ofzo. Ecritures (overleg) 31 jan 2018 11:48 (CET)
Kun je wat meer vertellen over die bijeenkomsten op Zweedse ambassades? Misschien een linkje naar waar dat beschreven staat? Gaan die bijeenkomsten op Zweedse ambassades ook over Wikiwomen, of gaan die over onderwerpen die gerelateerd zijn aan Zweden? Of allebei misschien? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 31 jan 2018 12:43 (CET)
Misschien leuk om op 8 maart zoveel mogelijk artikelen (ongelimiteerd) toe te voegen? Ik heb er ook nog wel een paar. kleon3 (overleg) 31 jan 2018 13:10 (CET)
Ha Erik Wannee, ik ben de pagina aan het maken ;) We hebben het gisteren pas definitief vastgelegd. En ja Kleon3, zoiets is inderdaad wat volgens mij het leukste is. Ik kom er vanavond op terug. Leuk jullie enthousiasme, Ecritures (overleg) 31 jan 2018 13:45 (CET)
Oh ja, ik prepareer vanaf nu voor 8 maart een aantal nieuwe artikelen over Zweedse vrouwen Glimlach KroySquare.jpgDirkVE overleg 31 jan 2018 20:11 (CET)
En het hoeft natuurlijk niet te stoppen. Met je "overtollige lemma's" kun je vanaf 5 maart tot 9 april meedoen aan de schrijfwedstrijd De vrouwen die je nooit hebt ontmoet. KroySquare.jpgDirkVE overleg 14 feb 2018 10:27 (CET)
Ik lees nu pas deze uitwisseling. Ik heb een tiental lemma's ingevuld, op een ogenblik dat er veel ruime plekken waren en de invullingen maar traag op gang kwamen. Ik dacht dan ook er goed aan te doen zo veel mogelijk voorstellen in te vullen. Er staan nog drie van mijn bijdragen op de wachtlijst. Ik ben met plezier bereid ze weg te nemen en gewoon op Wikipedia te plaatsen, als iemand anders de plek wil innemen. met beste groeten, Andries Van den Abeele (overleg) 24 feb 2018 18:42 (CET)
Beste Andries, ik wil gerust jouw artikel op 03/03 overnemen zodat je de kans hebt deze vanaf 5 maart op de nieuwe wedstrijd toe te voegen. Laat maar weten, ik heb al enkele vervangsters klaarliggen. Alle artikels vanaf 5 maart kunnen ook meteen meetellen voor de nieuwe schrijfwedstrijd (twee vliegen in een klap). KroySquare.jpgDirkVE overleg 28 feb 2018 08:48 (CET)
Hoi iedereen, vandaag dreigt een gat door ziekte; wie kan/wil inspringen? hg HenriDuvent 26 feb 2018 13:07 (CET)
Komt goed, ik ga even zoeken wat ik een interessante vrouw vind op dit moment. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 26 feb 2018 13:17 (CET)
Ik dacht Florence Nightingale, maar die was al blauw. Peter b (overleg) 26 feb 2018 15:04 (CET)
Neem dan Dorothea Dix (d:Q452469), die door haar geïnspireerd werd. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 26 feb 2018 16:21 (CET)
Of en:Hailie Deegan. Een dame met vaart erin... The Banner Overleg 27 feb 2018 00:22 (CET)
Ik heb vandaag een bericht in de kroeg geplaatst over alle online en offline activiteiten die we voor 8 maart organiseren. Op de projectpagina van de bijeenkomst van 8 maart in Den Haag staat ook duidelijk beschreven dat je ook virtueel mee kan doen. Op die pagina staat een lijst waarop je - als je dat wilt - alvast de link(en) naar de artikelen die jullie morgen online willen zetten kunt plaatsen. (Vanzelfsprekend mag je de geschreven artikelen ook direct aan de resultatenlijst toevoegen) Op zich is het leuk als je via dit formulier kunt laten weten dat je online meeschrijft voor 8 maart. Dan kunnen wij je op de hoogte stellen van een aantal dingen die online plaatsvinden. (Tipje van de sluier: zo zal o.a. Margot Wallström via een live verbinding een korte toespraak houden). Groet, Ecritures (overleg) 7 mrt 2018 21:54 (CET)

Leuke actie ivm 8 maart[brontekst bewerken]

L.S. Voor wie het nog niet weet: op 8 maart a.s. wordt er door Classic FM speciale aandacht besteed aan vrouwelijke componisten.

Zie deze afspeellijst: https://melome.nl/playlist/455 Misschien komen er nog namen in voor die hier op WP nog niet zijn opgenomen (blauw of rood), zover heb ik nog niet gekeken. Mvg. Nuvola apps bug.pngalgontoverleg 4 mrt 2018 23:28 (CET)

Ik heb er ondertussen al 8 gevonden, die nog nergens op NL-WP staan (meestal wel op EN-WP) en die dames op deze lijst erbij gezet. Nuvola apps bug.pngalgontoverleg 5 mrt 2018 15:54 (CET)
Oh wat leuk! Ik zal ze ook op de schrijfpagina van 8 maart in de spotlight zetten. Thema's dit jaar zijn politiek, wetenschap, bedrijfsleven en cultuur (al mag je natuurlijk zelf weten over wie of wat je een artikel schrijft). Ecritures (overleg) 7 mrt 2018 21:58 (CET)