Paul Tétar van Elven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Tétar van Elven
Zelfportret
Persoonsgegevens
Volledige naam Paul Constantin Dominique Tétar van Elven
Geboren Antwerpen, 13 september 1823
Overleden Scheveningen, 28 februari 1896
Beroep(en) Kunstschilder, kunstverzamelaar
Oriënterende gegevens
Bekende werken Vrouw bij wieg
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Paul Constantin Dominique Tétar van Elven (Antwerpen, 13 september 1823 - Scheveningen, 28 februari 1896) was een Nederlandse kunstschilder en kunstverzamelaar. Hij was de zoon van de Amsterdamse laarzenmaker Henri Louis (Hendrikus Lambertus) Tetar van Elven (1781-1855), tevens uitvinder van een eigen stelsel van stenografie, en Dorothea Carolina de Hosson (1792-1870). Hij was een halfbroer van de architect Martinus Gerardus Tetar van Elven (1803-1882) en de kunstschilder Johannes Baptist Tétar van Elven (1805-1889)[1]. Hij volgde opleidingen in Amsterdam en Den Haag. Naast zijn eigen werken (historiestukken, portretten en kopieën naar oude meesters) legde hij in zijn een huis een grote verzameling van oosters porselein en Delfts Blauw aan.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn dood liet Tétar van Elven zijn werk, verzameling en huis na aan de gemeente Delft onder de voorwaarde dat het werd gebruikt als museum. Na het overlijden van zijn tweede vrouw kon het Museum Paul Tétar van Elven in 1926 ook werkelijk zijn deuren openen voor het publiek.

Ook stond Tétar van Elven in 1885 samen met Lambert van Meerten en Adolf le Comte aan de basis van de oprichting van het kunstminnende gezelschap Musis. Muziek is het hoofddoel van dit gezelschap.

Periscoop[bewerken | brontekst bewerken]

Tétar van Elven was een veelzijdig mens: naast zijn eigen kunstenaarschap en verzamelactiviteiten, was hij docent tekenen aan de Polytechnische School te Delft. In 1859 vroeg hij patent aan op een pantserschip met periscoop.[2]


Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kleinood aan een Delftse gracht. Museum Paul Tétar van Elven. [Samengest. door Paul Hoftijzer, Jacobien Ressing en Lilian Schuit]. Delft, 1985. ISBN 90-211-3509-4

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Paul Tetar van Elven.