Pertjaja Luhur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Suriname
Wapenschild van Suriname
Politiek in Suriname
Bestuurlijke indeling
Regering van Suriname
President: Desi Bouterse
Vicepresident: Robert Ameerali
De Nationale Assemblée

Politieke partijen:
NF (NPS, VHP)
A-C (ABOP, BEP)
DOE
MC (NDP, PALU)
VA (PL)

Verkiezingen

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Suriname

Pertjaja Luhur (ook weleens geschreven als Partjajah Luhur, afgekort tot PL; de naam van de partij is Javaans voor 'Vol vertrouwen') is een politieke partij van Suriname. De partij is opgericht op 5 december 1998 door huidig partijleider Paul Somohardjo, na een splitsing met Pendawa Lima.[1] De partij staat bekend als een machtspartij. De achterban bestaat voornamelijk uit Surinamers van Javaanse afkomst (velen van hen hangen de islam aan).

Ministersposten[bewerken]

Onder de overkoepelende partij VolksAlliantie heeft de partij in de periode 2010 - 2015 de volgende personen als minister in de regering-Bouterse afgestaan:

President Bouterse zette PL op 14 april 2014 als coalitiepartner uit zijn regering. Somohardjo werd door de president 'onbetrouwbaar' genoemd. Als gevolg van deze stap kon de regering-Bouterse nog slechts op de kleinste meerderheid in het parlement rekenen.[5]

Samenwerking[bewerken]

Van 2000 tot 2010 behoorde PL tot Nieuw Front. Bij de verkiezingen van mei 2010 heeft PL laten zien dat zij zonder een grote combinatie (VolksAlliantie) zes zetels kunnen binnenhalen. De VolksAlliantie bestaat naast PL uit Democraten van de 21ste Eeuw (D-21) van Soewarto Moestadja en Pendawa Lima van Raymond Sapoen. De laatste twee genoemde partijen zijn overigens officieel opgeheven en opgegaan in de VolksAlliantie. De Pertjajah Luhur was de trekker van de combinatie, de Volks Alliantie. Deze alliantie bestond verder uit, Trefpunt 2000 van Arti Jesserun en het Middenblok van Henri Ori. D21 en Pendawalima zijn opgegaan in de Pertjajah Luhur.