Pete Buttigieg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pete Buttigieg
Peter Paul Montgomery Buttigieg
Peter Paul Montgomery Buttigieg
Geboren 19 januari 1982
South Bend, Indiana
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Politieke partij Democratische Partij
Partner Chasten Glezman (vanaf 2018)
Beroep Politicus
Organisatieadviseur
Militair (Luitenant)
Religie Episcopaalse Kerk (Verenigde Staten)
Handtekening Handtekening
Burgemeester van South Bend
Aangetreden 1 januari 2012
Einde termijn 1 januari 2020
Voorganger Steve Luecke
Opvolger James Mueller
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Peter Paul Montgomery (Pete) Buttigieg, uitspraak: /ˈbuːtəˌdʒɛdʒ/, boe-te-dzjedzj[1] (South Bend (Indiana), 19 januari 1982) is een Amerikaanse politicus. Hij was van 2012 tot eind 2019 burgemeester van zijn geboortestad South Bend in Indiana. Hij is binnen de Democratische Partij in 2020 een van de kandidaten voor het ambt van President van de Verenigde Staten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pete Buttigieg is de zoon van twee hoogleraren aan de Universiteit van Notre Dame in St. Joseph County (Indiana): de Amerikaans-Maltese literatuurwetenschapper Joseph Anthony Buttigieg (1947-2019) en de in Indiana opgegroeide taalkundige Jennifer Anne Montgomery Buttigieg (1945). De van oorsprong Siciliaans-Arabische naam Buttiġieġ komt uit het Maltees.

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Buttigieg studeerde aan de Harvard-universiteit. In 2004 behaalde hij aldaar magna cum laude zijn BA in geschiedenis en literatuur. Zijn thesis[2] behandelde de invloed van het puritanisme op de buitenlandse politiek van de VS, zoals gereflecteerd in The Quiet American (De stille Amerikaan) van Graham Greene. Hij behaalde zijn master als Rhodesstudent[3] aan het Pembroke College van de Universiteit van Oxford in 2007.[4]

In 2004 en 2005 werkte Buttigieg in Washington D.C. voor het wijdvertakte bedrijfsadviesbureau The Cohen Group. Hij was betrokken bij de campagne van John Kerry voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004. Tussen 2007 en 2010 werkte hij als consultant bij McKinsey & Company.

Na zijn vertrek bij McKinsey meldde hij zich aan bij de reservisten van het Amerikaanse leger. In 2014, toen hij al burgemeester was, werd hij voor een periode van zeven maanden uitgezonden naar de Afghaanse oorlog.[5] Voor zijn dienstvervulling werd hem de Joint Service Commendation Medal toegekend.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 was Pete Buttigieg de Democratische kandidaat voor de functie van State Treasurer in zijn staat Indiana. Hij verloor deze stemming van Richard Mourdock en vergaarde 37,5% van de stemmen. Het jaar daarop stelde hij zich kandidaat om burgemeester te worden van zijn thuisstad South Bend en wist hij 74% van de stemmen te halen. In januari 2012 werd hij op 29-jarige leeftijd ingezworen.

Door de site GovFresh werd Buttigieg in 2013, samen met Mike Bloomberg, uitgeroepen tot burgemeester van het jaar.[6] Twee jaar later won Buttigieg zijn herverkiezing met 80% van de stemmen.[7]

Presidentskandidaat[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 januari 2019 kondigde Buttigieg aan dat hij in de race stapte om president van Amerika te worden voor de presidentsverkiezingen van 2020.[4] Zijn campagne voert hij met drie grote punten: vrijheid, democratie en veiligheid.[7]

Buttigieg omschrijft zichzelf als progressief en een voorstander van democratisch kapitalisme. Hij is voorstander van universele gezondheidszorg met behoud van particuliere verzekeringen, 'Medicare for all who want it', zoals hij het noemt. Ook is hij voorstander van controles voor het aankopen van vuurwapens. Hij wil ook een milieubewust beleid voeren ter bestrijding van vervuiling en klimaatverandering. Buttigieg beschouwt klimaatverandering als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hij ondersteunt de subsidiëring van zonnepanelen en het Akkoord van Parijs. Nadat president Donald Trump de Verenigde Staten uit het akkoord had teruggetrokken, was Buttigieg een van de vele burgemeesters in de VS die de Mayors National Climate Action Agenda ondertekenden. Hij beloofde dat zijn stad zich aan de overeenkomst zou blijven houden.

Buttigieg is een voorstander van de Equality Act, een wetsvoorstel dat federale non-discriminatiebescherming uitbreidt tot LGBT-mensen. Hij verzet zich tegen het verbod van de regering-Trump op transgenderpersoneel in het leger. Buttigieg is voorstander van het DACA-programma (Deferred Action for Childhood Arrivals) en van de federale wetgeving die een weg naar burgerschap zou creëren voor jongeren die illegaal als kinderen het land waren binnengekomen. Hij ondersteunt abortusrechten.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]