PlayStation (computerserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf PlayStation (serie))
Ga naar: navigatie, zoeken
PlayStation
PlayStation (computerserie)
Product type Spelcomputer
Draagbare spelcomputer
Eigenaar Sony Interactive Entertainment
Land Vlag van Japan Japan
Geïntroduceerd 3 december 1994
Markten Wereldwijd
Website playstation.com

PlayStation (PS) is de naam van een serie spelcomputers (consoles) en draagbare spelcomputers (handhelds) van de Japanse elektronicafabrikant Sony Interactive Entertainment, een dochteronderneming van Sony Corporation.

Consoles[bewerken]

De PlayStation-consoles worden ontwikkeld door Sony. Iedere PlayStation (behalve PlayStation Extreme, die alleen in Japan is uitgebracht) wordt uitgebracht in drie versies: een Aziatische, Noord-Amerikaanse en Europese versie. Dit heeft onder andere te maken met de televisiestandaarden die in deze werelddelen worden gebruikt, waaronder de meest gebruikte PAL en NTSC zijn.

PlayStation (PS1)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De eerste spelcomputer uit deze reeks was de PlayStation, soms ook PlayStation 1 (PS1) genoemd. Deze kwam in Europa uit in september 1995.

PlayStation 2 (PS2)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De komst van de PlayStation 2 zette games in een veel breder perspectief. De PlayStation 2 heeft onder andere betere graphics, een snellere engine en de mogelijkheid om video-dvd's, dvd-roms, Double-layered dvd's, cd-roms (PlayStation en PS One games) en audio-cd's af te spelen. De discs waarop PlayStation 2 games worden uitgebracht wijken echter af van de standaard. De PlayStation 2 kan alleen dit soort discs lezen, zodat men geen gebruik kan maken van illegale kopieën of zelfgemaakte software, tenzij een modchip wordt geïnstalleerd.

PlayStation 3 (PS3)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation 3 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De PlayStation 3 (PS3) is de vierde console (met PSP meegeteld) in de PlayStation-serie van Sony Computer Entertainment. De console werd gepresenteerd op 16 mei 2005 tijdens de E3 conferentie in Los Angeles en is de opvolger van de PlayStation 2.

PlayStation 4 (PS4)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation 4 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 februari 2013 werd tijdens het PlayStation Meeting evenement door Sony de PlayStation 4 aangekondigd.[1] De vierde console in de PlayStation-serie kwam in Europa uit op 29 november 2013.

Afbeeldingen[bewerken]

Handhelds[bewerken]

PlayStation Portable (PSP)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation Portable voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De PlayStation Portable (PSP) is een draagbare spelcomputer van Sony Computer Entertainment. Het is Sony's derde introductie en eerste draagbare console in de PlayStation-lijn van spelcomputers. De PSP werd voor het eerst aangekondigd tijdens de E3 in 2003 en werd onthuld op de E3 van 2004. Tevens is dit de eerste console in de PlayStation-lijn waarin de XrossMediaBar (XMB) is toegepast.

PlayStation Portable Go (PSP Go)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation Portable Go voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PlayStation Portable Go (PSP Go) is een draagbare spelcomputer die in Europa uitkwam op 1 oktober 2009.

PlayStation Vita (PSV)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation Vita voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De PlayStation Vita (kortweg ook PSVita of PSV genaamd) is de 2de draagbare spelcomputer van Sony Computer Entertainment. Nadat er al meerdere malen geruchten waren over een opvolger van de PSP werd de PlayStation Vita bij de E3 van 2011 bevestigd en getoond.[2] Het apparaat werd tijdens het vierde kwartaal van 2011 in Japan geïntroduceerd, in Europa en Noord-Amerika was dat op 22 februari 2012.[3] De PS Vita heeft een oled-aanraakscherm en een gevoelige achterkant waarmee eveneens bestuurd wordt.[4]

Afbeeldingen[bewerken]

Mobiele telefoon[bewerken]

Sony Ericsson Xperia Play[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sony Ericsson Xperia Play voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sony Ericsson Xperia Play is de eerste PlayStation-gecertificeerde telefoon en is in april 2011 op de markt gekomen. Het is een op Google Android gebaseerde game-telefoon. Dankzij dit besturingssysteem is er een ontzettend grote bibliotheek aan games beschikbaar. Ook heeft Sony Ericsson een eigen markt genaamd PlayStation Pocket, waar vooral PlayStation 1-spellen te downloaden zijn tegen een bepaald bedrag.

Headset[bewerken]

PlayStation VR[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie PlayStation VR voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PlayStation VR, voorheen bekend onder de codenaam Project Morpheus, is een virtual reality-headset ontwikkeld om volledig te functioneren met PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Externe links[bewerken]