Portaal:In het nieuws/Sport/2013/juli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

28 juli[brontekst bewerken]

27 juli[brontekst bewerken]

25 juli[brontekst bewerken]

21 juli[brontekst bewerken]

20 juli[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

16 juli[brontekst bewerken]

14 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - In de atletiekwereld ontstaat grote beroering door de achtereenvolgende bekendmakingen van de positieve uitkomsten van enkele 'out-of-competition' dopingcontroles. Allereerst maakt sprinter Tyson Gay, wereldkampioen op de 100 en 200 m, zelf bekend dat hij vrijdag jl. positief is bevonden. Om welke stof het hier gaat, vertelt hij niet. Terwijl de contra-expertise nog moet plaatsvinden, heeft de Amerikaan al bij voorbaat besloten om zich terug te trekken voor de komende WK in Moskou. Tezelfdertijd wordt in Jamaica bekend gemaakt, dat daar een vijftal atleten eveneens positief is bevonden. Het gaat in elk geval om Asafa Powell, voormalig wereldrecordhouder op de 100 m en lid van het Jamaicaanse 4 x 100 m estafetteteam dat in 2008 olympisch en in 2009 wereldkampioen werd. Verder wordt ook Sherone Simpson genoemd als een van de vijf. Simpson maakte deel uit van het vrouwenteam op de 4 x 100 m dat in 2004 olympisch kampioen werd. In beide Jamaicaanse gevallen zou het gaan om de stof oxilofrine. Over de overige betrokken atleten zijn nog geen officiële mededelingen gedaan.
  • Atletiek - Ook op de vierde en laatste dag van de EK voor neo-senioren oogst de Nederlandse ploeg medailles, maar dit keer doet de Belgische afvaardiging het qua medailleoogst nog net een tandje beter. Terwijl er aan Nederlandse zijde eenmaal goud (hoogspringer Douwe Amels stijgt zeer verrassend boven zichzelf uit en springt over 2,28 m; zijn vorige PR was 2,22 m!) en eenmaal brons (Dafne Schippers wordt derde bij het verspringen met een PR van 6,59 m, na lang aan de leiding te zijn gegaan) wordt gescoord, behalen de Belgen met Pieter-Jan Hannes (op de 1500 m in 4.43,83 afgetekend de sterkste) een gouden en op de 4 x 400 m estafette (met Seppe Thijs, Dylan Borlée, Stef Vanhaeren en Julien Watrin) in 3.04,90 een zilveren medaille.

13 juli[brontekst bewerken]

  • Strongman Champions League China - De Sterkste Man van de Wereld, Žydrūnas Savickas, wint dit grootste Sterkste Man-evenement ooit, dat gehouden wordt van 4 tot en met 13 juli 2013 in China. Met een deelnemersveld van 32 sterke mannen en met sommige onderdelen in teamverband, sleept Savickas wederom een belangrijke titel binnen.
  • Atletiek - De Nederlandse afvaardiging naar de EK voor atleten tot 23 jaar in Tampere presteert boven verwachting. Na de eerdere medailles van Dafne Schippers (goud) en Hensley Paulina (brons) komen er op de derde dag van het toernooi twee zilveren medailles bij: Bianca Baak loopt op de 400 m horden naar een tweede plaats en een dik PR van 56,75 s, de vijfde tijd ooit op de Nederlandse ranglijst aller tijden. Koen Smet doet het met een tweede plaats op de 110 m horden zelfs nog iets beter. In een PR-tijd van 13,58 s loopt hij naar de vierde tijd die ooit door een Nederlander is gerealiseerd.

12 juli[brontekst bewerken]

  • Zwemmen - Op de Europese jeugdkampioenschappen zwemmen 2013 in het Poolse Poznań verovert Kyle Stolk de zilveren medaille op de 100 m vrije slag in 49,94. Het is de eerste EJK-medaille voor een Nederlandse man sinds Nick Driebergen (brons 50 m rugslag) en Lennart Stekelenburg (zilver 50 m schoolslag en brons 100 m schoolslag) in 2004.
  • Atletiek - In het Finse Tampere verovert Dafne Schippers tijdens de Europese kampioenschappen voor atleten tot 23 jaar de titel op de 100 m. De als favoriete van start gegane Nederlandse maakt die rol geheel waar en declasseert in de finale het complete startveld. Schippers wordt eerste in 11,13 s (bij een tegenwind van 0.7 m/s), terwijl de als tweede finishende Britse Jodie Williams er 29/100e seconde langer over doet. Bij de mannen verrast Hensley Paulina op hetzelfde nummer door in een PR-tijd van 10,48 s (- 0.3 m/s) naar het brons te snellen. Ook andere Nederlandse deelnemers leveren op verschillende nummers goede prestaties.

9 juli[brontekst bewerken]

7 juli[brontekst bewerken]

6 juli[brontekst bewerken]