Portaal:Nagorno-Karabach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Nagorno Karabach)
Portaal
Artsach
Mamkan Aranshahik, koningin van Artsach (1214-1260) De hoofdstad Sjoesji, begin 20e eeuw Karabachse man en vrouw in traditionele kledij Azeri meisje in Sjoesji, begin 20e eeuw
bewerk 

Portaal Nagorno-Karabach / Artsach


Wapenschild van Nagorno-Karabach
Wapenschild van Nagorno-Karabach
Wapenschild van Nagorno-Karabach
Wapenschild van Nagorno-Karabach


Nagorno-Karabach is een berggebied in de jure van Azerbeidzjan, maar was tussen 1991 en 2023 de facto onafhankelijk. Zij stond dan ook vooral bekend als een conflictgebied tussen Azerbeidzjan en Armenië. Maar Nagorno-Karabach is ook een gebied met een waardevolle cultuurgeschiedenis en bestond in de middeleeuwen als een christelijk vorstendom en in de 17e eeuw als de Karabachkanaat. Het doel van dit portaal is om alle artikelen die te maken hebben met Nagorno-Karabach op een overzichtelijke manier weer te geven. Er zijn ook nog veel artikelen, die gemaakt of uitgebreid moeten worden. Iedereen is welkom om hieraan zijn of haar bijdrage te leveren.

overzicht bewerk 

Uitgelicht

De Kathedraal van Şuşa of de Kathedraal van Christus de Verlosser (Armeens: Սուրբ Ամենափրկիչ Ղազանչեցոց Եկեղեցի) is een Armeens-apostolische kerk in de stad Şuşa van Nagorno-Karabach, een gebied dat de jure tot Azerbeidzjan behoort maar bezet is door Armeense troepen. De kathedraal werd gebouwd tussen 1868 en 1887 met het verzamelgeld van de stadsbevolking. De architect van de kathedraal was Simon Ter-Hakobian.

De kerk heeft een fraaie witte kleur dankzij de kalksteen waarmee de muren bekleed zijn. In het westen, voor de ingang, is een vrijstaande klokkentoren, die iets eerder dan de kerk gebouwd is, namelijk in 1858. Op de tweede verdieping van de toren stonden vier engelenbeelden, die op trompetten bliezen, als symbool uit het Evangelie.

lees verder >>>

overzicht bewerk 

Afbeelding van de maand maart



Echtpaar in traditionele kledij (begin 20e eeuw)
overzicht bewerk 

Help mee!

Mamkan Aranshahik, koningin van Artsach (1214-1260). Bas-reliëf in Gandzasar.
Mamkan Aranshahik, koningin van Artsach (1214-1260). Bas-reliëf in Gandzasar.
Gewenste artikelen

Historische plaatsen: Duetakan (of Guetakan/Gyutakan/Gjoeatakan) - Majrakaghak (Մայրաքաղաք = Hoofdstad?) - Tsor (of Sor (Azerbeidzjan); en), Parrisos (plaats en rijk; of Parisos - rijk ook: Gardman-Parissos/Gardman-Chatsjen) - Gardman (stad) (bestaat die wel?) - Haterk (=>Aterk; en|ru), Togh (Տող; [1] [2]), Avetaranots (=>Çanaqçı (Xocalı); en; [3]).

Vestingen: Handaberd ([4] - evt. als Fort Handaberd - ook klooster), Jraberd ([5]), Ktisj (of Gtisj/Gtsjavank; [6]), Katsjaghak (Կաչաղակ), Gorroz (of Goroz/Ghorozoe), Akana, Havkachaghats, Hakarakaberd, Askeran ([7]).

Kloosters: Amaras (en), Chatravank, Kataro, Gtitsj (en), Sint Hakobos, Horeka, Jerits Mankants (en), Sint Pandalion, Sint Vertalers, Varaga, Tsitsernavank (en).


Patroonheiligen: Sint Grigoris, Sint Elisa (Jegisje), Sint Dadi, 3873 Martelaren van Diezapayt

Dynasties: Arransjahik, Mihranian (en), Sevordi's, Dophian (hy), Melik-Beglarian, Melik-Israelian, Melik-Jeganian, Melik-Sjahnazarian.

Vorstendommen: Parrisos, Dizak (en), Giulistan, Jraberd, Varanada.

Vorsten en vorstinnen: Vache II, Sahak Sevada, Sahl Smbatian (en|hy), Jesai Abu Musse (en), Jalal I (hy), Dophy van Tsar, Grigor de GoedeAspha Orbelian (hy), Arzoe van Haterk, Gayaneh van Varanda.

Bekende personen: Movses Kalankatvatsi (en), Kirakos Gandzaketsi (en), Hovhannes Tsaretsi, Isreal Ori (en), Joseph Emin (en), Movses Bagramian (en|hy), Jessai Hasan-Jalalian (hy), Avan Juzbasji, Valerian Madatov (en), Balthasar Metropool, Hovseph Artsachetsi, Arakel Babachanian (en), Ghazaros Aghayan (en), Moeratsan (en), Daniel Phirumian (en), Jeghisje Ischanian (en), Harutyun Thumian.


Politiek: Karabachs Congres, Volksregering van Karabach, Politiek en overheid (en), Economie van Nagorno-Karabach (en). .

Natuur: Mrravgebergte, Tartar, Karkar, Chatsjen.

Demografie: Karabachs dialect.


(↓voeg toe)

Nieuwe artikelen Dizak (maart)


(↓voeg toe)
overzicht bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...?

  • …over het Karabachse dialect vermeld wordt bij de 7e eeuwse grammaticus Stepanos Syunetsi?
  • ...de boom Tinjery in Nagorno-Karabach meer dan 2000 jaat oud is?
  • Sjoesja in de 19e eeuw ook wel 'Klein Parijs' werd genoemd?
  • ...het historische Nagorno-Karabach (Artsach) 12 gewesten had?
(↓voeg toe)
overzicht bewerk 

Geschiedenis

Koninkrijk Armenië onder de dynastie Arsjakoeni.
Koninkrijk Armenië onder de dynastie Arsjakoeni.


Oudheid


Middeleeuwen



Nieuwe tijd


Moderne tijd


Eigentijdse geschiedenis



bewerk 

Portalenoverzicht