Naar inhoud springen

Resolutie 1428 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 26 aug 2018 om 17:31. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, http://woordenlijst.org/leidraad/16/3 met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 1428
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 juli 2002
Nr. vergadering 4593
Code S/RES/1428
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim VN-macht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Een brug in Zuid-Libanon, gezien vanuit een UNIFIL-post (foto: dec 1988).
Een brug in Zuid-Libanon, gezien vanuit een UNIFIL-post (foto: dec 1988).

Resolutie 1428 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 30 juli 2002.

Achtergrond

Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijk VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land maar geregeld vonden nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Inhoud

Waarnemingen

Sinds 16 juni 2000 had Israël zich — na jaren — teruggetrokken uit het zuiden van Libanon. Daarmee had de UNIFIL-vredesmacht 2 van haar 3 taken voltooid. Ze concentreerde zich nu op het herstel van de vrede en veiligheid.

Handelingen

Het mandaat van UNIFIL werd opnieuw verlengd met 6 maanden; tot 31 januari 2003. De secretaris-generaal werd gevraagd de missie te herschikken, zoals hij in zijn rapport had aangegeven. Libanon werd geprezen voor de ondernomen stappen om haar gezag in het zuiden van het land te herstellen door onder meer troepen te sturen en de rust in de regio te bewaren. Ook werden alle gewelddaden veroordeeld en was men bezorgd over ernstige schendingen van de terugtrekkingslijn. Ten slotte keek de Veiligheidsraad er al naar uit de UNIFIL-missie op korte termijn te kunnen beëindigen, en benadrukte ze het belang van duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Verwante resoluties

Sjabloon:Wikisource-en-klein