Resolutie 1559 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VN-Resolutie 1559)
Resolutie 1559
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 2 september 2004
Nr. vergadering 5028
Code S/RES/1559
Stemming
voor
9
onth.
6
tegen
0
Onderwerp Syrische aanwezigheid in Libanon
Beslissing Oproep tot beëindiging van de bezetting van Libanon door Syrië.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Libanon (groen) en Syrië (rood).

Resolutie 1559 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, aangenomen op 2 september 2004, spreekt met name de hoop uit voor een vrij en onafhankelijk Libanon. Daarmee doelde de Veiligheidsraad op de militaire aanwezigheid van Syrië en de gewapende milities van onder andere Hezbollah en diverse Palestijnse facties die in Libanon aanwezig waren. De resolutie werd gesponsord door Frankrijk en de Verenigde Staten, wat een eerste internationale samenwerking tussen beide landen was sinds de Irakoorlog.

Zowel de regering van Syrië als die van Libanon spraken zich in eerste instantie uit tegen de resolutie, met als belangrijkste argument dat zoveel andere resoluties aangaande het Midden-Oosten, en met name Israël, eerst maar eens moeten worden uitgevoerd. Later heeft de Syrische president Bashar al-Assad wel zijn steun uitgesproken voor volledige medewerking aan de resolutie.

In reactie op de VN-resolutie, en met name naar aanleiding van de moordaanslag op de voormalig minister-president van Libanon Rafik Hariri, heeft Syrië zijn troepen teruggetrokken uit Libanon.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]