Resolutie 1555 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1555
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 juli 2004
Nr. vergadering 5014
Code S/RES/1555
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Breidde het mandaat van de MONUC-vredesmacht uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Het district Ituri in Noordoost-Congo.

Resolutie 1555 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 29 juli 2004 en breidde het mandaat van de vredesmacht in de Democratische Republiek Congo uit.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bleef bezorgd om de spanningen en vijandelijkheden in het oosten van Congo-Kinshasa en specifiek de provincies Noord- en Zuid-Kivu en het district Ituri. De MONUC-vredesmissie was klaar om actief deel te nemen aan het verificatiemechanisme dat op 25 juni door Congo en Rwanda was overeengekomen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Beslist het mandaat van MONUC uit te breiden tot 1 oktober 2004.
  2. Vraagt de secretaris-generaal voor 16 augustus te rapporteren over de uitvoering van dat mandaat.
  3. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1555 op de Engelstalige Wikisource.