Resolutie 1535 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1535
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 26 maart 2004
Nr. vergadering 4936
Code S/RES/1535
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Terrorisme
Beslissing Hervormde het Antiterrorismecomité.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Kaart van terreurincidenten in 2001.

Resolutie 1535 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 26 maart 2004 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie hervormde het Antiterrorismecomité van de Veiligheidsraad[1].

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde nogmaals dat terrorisme een van de grootste bedreigingen van de vrede en veiligheid vormde. De landen werden eraan herinnert dat maatregelen die ze namen tegen terrorisme overeenstemden met het internationaal recht. Ze werden ook opgeroepen partij te worden van alle internationale verdragen en protocols inzake terrorisme en initiatieven ter zake te steunen.

Met resolutie 1373 (2001) had de Veiligheidsraad het Anti-Terrorisme Comité opgericht dat goede vooruitgang had gemaakt. Verder speelden ook internationale organisaties een belangrijke rol. Vele landen hadden problemen bij de uitvoering van resolutie 1373 en moesten het comité om bijstand vragen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd beslist dat het comité werd herschikt en zou bestaan uit een Plenaire, bestaande uit alle leden van de Veiligheidsraad, en een Bureau, bestaande uit de voorzitter en vicevoorzitters, dat werd bijgestaan door het Uitvoerend Directoraat van het Antiterrorismecomité of CTED. Deze speciale politieke missie werd initieel opgericht tot 31 december 2007 en moest het toezicht op de uitvoering van resolutie 1373 verbeteren. De Secretaris-Generaal werd gevraagd zo snel mogelijk de directeur-generaal van de CTED aan te stellen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1535 op de Engelstalige Wikisource.