Resolutie 1535 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1535
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 maart 2004
Nr. vergadering 4936
Code S/RES/1535 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Terrorisme
Beslissing Hervormde het Anti-Terrorisme Comité.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije ALG Vlag van Angola ANG Vlag van Benin BEN Vlag van Brazilië BRA Vlag van Chili CHI
Vlag van Spanje ESP Vlag van Duitsland GER Vlag van Pakistan PAK Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Roemenië ROU
Kaart van terreurincidenten in 2001.
Kaart van terreurincidenten in 2001.

Resolutie 1535 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 26 maart 2004 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie hervormde het Anti-Terrorisme Comité van de Veiligheidsraad[1].

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde nogmaals dat terrorisme een van de grootste bedreigingen van de vrede en veiligheid vormde. De landen werden eraan herinnert dat maatregelen die ze namen tegen terrorisme overeenstemden met het internationaal recht. Ze werden ook opgeroepen partij te worden van alle internationale verdragen en protocols inzake terrorisme en initiatieven ter zake te steunen.

Met resolutie 1373 (2001) had de Veiligheidsraad het Anti-Terrorisme Comité opgericht dat goede vooruitgang had gemaakt. Verder speelden ook internationale organisaties een belangrijke rol. Vele landen hadden problemen bij de uitvoering van resolutie 1373 en moesten het comité om bijstand vragen.

Handelingen[bewerken]

Er werd beslist dat het comité werd herschikt en zou bestaan uit een Plenaire, bestaande uit alle leden van de Veiligheidsraad, en een Bureau, bestaande uit de voorzitter en vicevoorzitters, dat werd bijgestaan door het Uitvoerend Directoraat van het Antiterrorismecomité of CTED. Deze speciale politieke missie werd initieel opgericht tot 31 december 2007 en moest het toezicht op de uitvoering van resolutie 1373 verbeteren. De Secretaris-Generaal werd gevraagd zo snel mogelijk de directeur-generaal van de CTED aan te stellen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1535 op de Engelstalige Wikisource.