West Virginia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Brimz (overleg | bijdragen) op 6 sep 2019 om 11:33. (Wijzigingen door 185.220.110.154 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Brimz)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
State of West Virginia
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniëColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaïIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMontanaMissouriNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming
Coördinaten 39°0'NB, 80°30'WL
Algemeen
Oppervlakte 62.809 km²
(0,6% water)
Inwoners 1.855.364
(29,8 inw./km²)
Hoofdstad Charleston
Politiek
Gouverneur Jim Justice (R)
Overig
Tijdzone Eastern Standard Time (UTC−5)
Toegetreden 20 juni 1863
Bijnaam Mountain State
Website wv.gov
Detailkaart
Kaart van State of West Virginia
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

West Virginia (Nederlands, verouderd: West-Virginië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Mountain State", zoals de bijnaam luidt, is WV. De hoofdstad is Charleston.

Geschiedenis

Het gebied dat nu West Virginia heet, werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen. De Irokezen droegen wat nu Kentucky en West Virginia is, in 1768 bij de Vrede van Fort Stanwix over aan de Britten, alhoewel de stammen die daar woonden (Shawnees, Delawares en Cherokees) niet vertegenwoordigd waren. Zij ontvingen in ruil talrijke giften en ruim 10.000 pond.

Tot de Amerikaanse Burgeroorlog hoorde het bij de staat Virginia, hoewel er toen ook al onenigheid was tussen de overheid en de planters in de regio, onder meer over de afschaffing van de slavernij. Toen Virginia zich afscheidde van de Unie, scheidden de westelijke counties zich op hun beurt van Virginia af, op 27 april 1861. Op 31 december 1862 ondertekende Abraham Lincoln een wet die het West Virginia toestond een onafhankelijke staat te vormen. Op 20 juni 1863 werd het formeel, als 35ste, een staat van de Verenigde Staten.[1]

Geografie

De staat West Virginia beslaat 62.809 km², waarvan 62.436 km² land is. In het oosten en noorden heeft de staat een langwerpig uitsteeksel, een zogeheten panhandle. West Virginia ligt in de Eastern tijdzone.

West Virginia grenst in het noorden aan de staat Pennsylvania, in het westen aan Ohio en Kentucky, in het oosten aan Maryland en in het zuiden aan Virginia.

De belangrijkste rivier is de Ohio, die de grens met de gelijknamige staat vormt. De staat ligt deels in de Appalachen, met de top van Spruce Knob (1482 m) als hoogste punt.

Demografie en economie

In 2000 telde West Virginia 1.808.344 inwoners (29 per km²). De grootste steden zijn hoofdstad Charleston, Huntington en Wheeling.

Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 42 miljard dollar.

Bestuurlijke indeling

Zie Lijst van county's in West Virginia voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

West Virginia is onderverdeeld in 55 county's.

Politiek

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. Sinds januari 2017 is Jim Justice de gouverneur van de staat West Virginia. Justice was bij zijn verkiezing lid van de Democratische Partij, maar stapte in augustus 2017 over naar de Republikeinen.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van West Virginia (West Virginia House of Delegates) met 100 leden en de Senaat van West Virginia (West Virginia Senate) met 34 leden.

Externe link

Zie de categorie West Virginia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.