Wikipedia:Etalage/Archief/Oglala Lakota County

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Review Oglala Lakota County 11 april–10 juni 2021[bewerken | bron bewerken]

Dit artikel is voorgedragen in de etalage

De afgelopen 3 jaar heb ik af en toe aan dit artikel gewerkt, vertrekkende van een verouderd beginnetje. Het is intussen weer even geleden dat ik er intensief mee bezig ben geweest. Voor ik me er opnieuw helemaal op smijt, zou ik graag eens een blik van een kritische buitenstaander lenen. Wat zit goed, wat kan beter? Waar zitten inhoudelijke hiaten? Zo kan ik me gerichter bezighouden met het verbeteren van dit artikel. Bedankt! Flag of California.svg DimiTalen 11 apr 2021 10:08 (CEST)

 1. Hoi DimiTalen! Heel tof dat je je bezighoudt met dit onderwerp! Een paar dingen die me opvielen tijdens het lezen. Het werd me niet duidelijk dat Shannon County betrekking had op Oglala Lakota County. Ik zou wellicht dat even daar terloops vermelden. Af en toe vind ik de woordkeuze een beetje onnodig ingewikkeld zoals in voege trad,de duimen moest leggen, baat en woonst, maar dat kan aan mij liggen. Bij religie ben ik wel benieuwd hoe het bekeren tot christelijke geloof ging. Naar mijn gevoel behandel je alles rond Wilson ook heel algemeen. Ik zou daar best wel meer over willen weten. Ik had ook nog een paar kleine taaldingetjes:
  • Het Agency -> De Agency
  • Zo'n 13.000 jaar geleden -> Rond 11.000 vChr
  • Op 29 december 1890 greep [...] plaats
  • 2 maand -> twee maanden
  • in te dijken -> in te dammen
  • Eén op 4 -> Eén op vier
  Ik ga het morgen oid nog een keer lezen, zodat ik nog wat uitgebreidere feedback kan geven! Met vriendelijke groeten, Dajasj (overleg) 11 apr 2021 11:06 (CEST)
  Dank je wel. Met je inhoudelijke vragen ga ik nog aan de slag. Wat concreet zou je graag verbeterd zien aan de zin met het ww 'plaatsgrijpen'? :-) Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 11 apr 2021 15:07 (CEST)
  Om je (boeiende) vraag te beantwoorden hoe het zat met de bekering tot het christendom, vinden we hier al enkele aanwijzingen: "‘As long as you love Jesus’: The battle for Pine Ridge’s children". Ik pluis het nog wat verder uit :-).
  Ik had zelf nog nooit van "plaatsgrijpen" gehoord, dus vond "plaatsvinden" wat logischer. Dank ook voor het toevoegen van dat stukje over religie. Dat maakt het al veel minder een opsomming van feitjes. Mocht je in de toekomst nog meer vinden over religie, zou ik dat lekker verder uitbreiden! Dajasj (overleg) 14 apr 2021 11:46 (CEST)
 2. Weer een schakel aan je lange Amerikaanse ketting. Na eerste lezing lijkt het artikel me aardig compleet, met goede lay-out, goed bebrond, en verluchtigd met informatieve plaatjes. Als je alles wat rood is wilt verblauwen heb je nog een hoop te doen! Al lezend heb ik in de tekst wat wijzigingen aangebracht, die je terug kunt draaien als dat je beter past. Ik heb nog enkele opmerkingen:
  • Je schrijft het paard bereikte South Dakota. Leuk geformuleerd, maar waren het verwilderde paarden die uit eigen initiatief kwamen of werden ze meegebracht door kolonisten?
  • De zinsnede Het werd opnieuw een politieke entiteit kan ik niet goed plaatsen. Maar misschien lees ik niet goed genoeg.
  • Waren Fort William en later Fort John en uiteindelijk Fort Laramie een en dezelfde post of hadden ze niets met elkaar van doen?
  • De formulering Elders werd Sitting Bull gearresteerd en gedood bij een schermutseling roept vragen op. Gearresteerd en gedood, wat is daar gebeurd?
  • Wat bedoel je met Wilsons tegenstanders hielden meer vast aan Lakota-tradities?
  • De omschrijving van voedselwoestijn is niet helemaal duidelijk. Je schrijft het is een plek met lage inkomens en hoge armoedecijfers waar – in landelijke gebieden – .... Landelijk gebied lijkt me het enige criterium.
  • De zin Vooral de financiering is een obstakel, omdat er geen eigendomsbelastingen geheven mogen worden. wordt gevolgd door een link, maar behoeft ook in de tekst enige toelichting.
  • Het hoofdstuk Media is erg opsommerig en verdient verder uitgeschreven te worden.
  Veel succes met het vervolmaken van het artikel. Met vriendelijke groet, Sylhouet contact 11 apr 2021 20:12 (CEST)
  Dank je wel, dat waren inderdaad stuk voor stuk onduidelijke passages. Aan 'Media' moet ik nog eens werken. Wat je vraag over de eigendomsbelastingen betreft: zou het volgens jou een goed idee zijn als ik het puntje financiering wat meer toelicht onder 'Bestuur en politiek'? Daar laat ik het momenteel al eens vallen, maar ook erg summier. Flag of California.svg DimiTalen 14 apr 2021 11:42 (CEST)
  Lijkt me een goed idee. De informatie zal helpen de sterk van onze regelingen afwijkende Amerikaanse situatie te begrijpen. Sylhouet contact 14 apr 2021 17:32 (CEST)
  Ik heb het stukje 'Bestuur en politiek' uitgebreid om de fiscale en bestuurlijke situatie wat beter uit de doeken te doen. Voor de duidelijkheid heb ik dit kopje ook verplaatst boven 'Openbare voorzieningen' en 'Economie'. Flag of California.svg DimiTalen 16 apr 2021 13:07 (CEST)
  Zo is het idd veel beter. Nog even over de voedselwoestijn. De nieuwe tekst is nmm nog niet correct. Op internet vond ik op de site van WordSense Dictionary de volgende omschrijving: "More precisely, the U.S. Department of Agriculture (USDA) defines a food desert as any census district where at least 20 percent of the inhabitants are below the poverty line and 33 percent live over a mile from the nearest supermarket (or in rural areas, more than 10 miles)." Sylhouet contact 18 apr 2021 15:36 (CEST)
  Zo staat het er toch? Of strookt die verwoording niet met de interpretatie ervan? Flag of California.svg DimiTalen 18 apr 2021 20:54 (CEST)
  Ik vind een plek met lage inkomens en hoge armoedecijfers waar een significant aandeel van de bevolking op meer dan tien mijl van een supermarkt of groentewinkel woont minder concreet en subjectiever dan where at least 20 percent of the inhabitants are below the poverty line and 33 percent live over a mile from the nearest supermarket (or in rural areas, more than 10 miles). Sylhouet contact 18 apr 2021 21:43 (CEST)

Ik verplaats deze review naar hier, in de hoop nog meer feedback te krijgen, zodat we het artikel etalagewaardig kunnen maken. Merci! Flag of California.svg DimiTalen 25 apr 2021 09:17 (CEST)

Zie Wikipedia:Etalage/Archief/Oglala Lakota County. Ik zie jullie uitgebreide feedback graag tegemoet. Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 29 apr 2021 07:52 (CEST)
@Sylhouet: ik pik graag even in op je puntjes.
 • "Wat Oglala Lakota County bijzonder maakt ten opzichte van veel andere county's die je had kunnen beschrijven is 'Wounded Knee'. Die traumatische gebeurtenis zit nu min of meer verscholen in het hoofdstukje over de geschiedenis van de 19e eeuw, die meer gaat over North en South Dakota in hun geheel dan specifiek over OLC. Het lijkt me dat je beter het spotlight had kunnen richten op Wounded Knee en de geschiedenis had kunnen toespitsen op het toelichten van de achtergrond van de slachtpartij."
Dit begrijp ik niet zo goed. Wat ik geprobeerd heb is de geschiedenis van de plek doorheen al die eeuwen en jaren te beschrijven. Om te kunnen schetsen wie er leefde en wat er gebeurde in de jaren 1700 en 1800, zijn we genoodzaakt wat uit te zoomen en het grotere plaatje te tonen. De kettingreactie van opgejaagde indianen, de westwaartse kolonisatie, hoe de latere bewoners hier zijn terechtgekomen en in reservaten zijn geplaatst. Misschien wordt dat hier wat te breedvoerig beschreven? M.i. was die context nodig om de geschiedenis van OLC specifiek te kunnen vatten.
Wounded Knee is inderdaad, zowel in 1890 als in 1973, van groot (inter)nationaal belang. Omdat het bloedbad hier uitvoerig wordt besproken, heb ik dat niet in detail overgenomen. Hoe zie jij dat?
Laat ik het anders formuleren. Naar mijn mening moet aan een nieuw etalageartikel de eis gesteld worden dat het een onderwerp beschrijft dat het verdient om de exposure te krijgen die opname in de Etalage met zich brengt. En van dat laatste ben ik nog niet overtuigd. Is OCL een van de vele county’s in South Dakota, of onderscheidt het zich? In het eerste geval zou het artikel duidelijker als exemplarisch kunnen worden gepresenteerd. In het tweede geval moet het eigene in het artikel wel meer tot uiting komen dan nu het geval is. Je toont het grotere plaatje, maar dat had compacter beschreven mogen worden. Met verwijzingen naar andere Wikipedia-artikelen, zoals nu voor Wounded Knee gebeurd is. Al inzoomend had er meer verteld kunnen worden, over de indianenstammen die er eerst gewoond hebben en over de Oglala, bijvoorbeeld over wat hun handel met de kolonisten inhield. Over de oorspronkelijke naamgever Shannon, waarom werd juist deze county naar hem genoemd, waarom kreeg het geen eigen bestuur, is Shannon er geweest of had hij er helemaal geen relatie mee? En hoe kwam het dat de Ghost Dancers juist in Wounded Knee verzameld waren op de dag van het bloedbad? Sylhouet contact 30 apr 2021 21:39 (CEST)
 • "Verder geef je erg veel details over OLC, misschien wel te veel."
Kan je hier enkele voorbeelden geven?
De informatie over de coronapandemie (ook nog sterk aan verandering onderhevig), over de bevoegdheden van de county, over de bovenlokale verkiezingen en politiek, en over onderwijs. Andere onderwerpen verdienen mi wat meer aandacht, bijvoorbeeld de hernoeming tot OLC en het legaliseren van cannabis. Sylhouet contact 30 apr 2021 21:39 (CEST)
 • "Een opsomming van vijftien bekende inwoners waarvan er elf een rode link hebben, past mi niet in een etalageartikel."
Ik zie rode links niet als een probleem; de genoemde personen zijn E, ze hebben een band met OLC, dus ze horen hier w.m.b. thuis. Maar ik begrijp dat het natuurlijk niet erg netjes of voltooid oogt. Ik zal ze stelselmatig blauw proberen te maken :-). Flag of California.svg DimiTalen 29 apr 2021 08:07 (CEST)
Ik vind dat het bij het voorbereiden van een etalagenominatie hoort om zo veel mogelijk de gewenste links die rood zijn te verblauwen. Sylhouet contact 30 apr 2021 21:39 (CEST)
Dank je wel collega! Ik ga ermee aan de slag. Flag of California.svg DimiTalen 1 mei 2021 08:52 (CEST)
Hey Sylhouet. Aan de geschiedenis heb ik nog niet gesleuteld en veel bekende inwoners zijn nog rood (beide nog to-do's), maar ik heb wel al een aantal zaken aangepast. Een aantal zaken die inderdaad wat te gedetailleerd waren beschreven (coronamaatregelen, lokaal bestuur, bovenlokale kiesresultaten, scholen) zijn gecondenseerd. De naamswijziging en de cannabislegalisering heb ik iets dieper uitgewerkt. Verder heb ik getracht tegemoet te komen aan je vraag om de relevantie van dit artikel beter te duiden, door de inleiding te herschrijven. Alle zaken die OLC bijzonder maken staan nu in de inleiding. To be continued!

Beste collega's, ik leg het artikel graag opnieuw voor aan jullie voor een kritische blik. Veel zaken zijn herschreven of aangevuld op basis van de input hierboven. Ik ben benieuwd waar nog lacunes of zwaktes schuilen. DimiTalen 31 mei 2021 21:16 (CEST)

Dag Dimitalen, goed dat je nog even een herinnering plaatst. Ik heb nog een paar ideeën met betrekking tot de inleiding. De inleiding zou m.i. prettiger lezen als deze wat verhalender geschreven zou zijn. In bijna iedere zin van alinea 2 en 3 wordt nu een jaartal met een bijbehorende gebeurtenis genoemd, en dat voelt wat opsommerig aan voor een buitenstaander als ik. Ik heb probeerd de inleiding wat te versoepelen door wat illustrende zinnen toe te voegen, zie mijn conceptpagina. Daar staan ook enkele specifieke vragen. Hopelijk heb je er wat aan. TheBartgry (overleg) 2 jun 2021 19:30 (CEST)
Hey, dank je wel! Ik heb op jouw conceptpagina enkele wijzigingen aangebracht, kijk je eens of je je erin kan terugvinden? Voer gerust door nadat je mijn aanpassingen hebt beoordeeld, en waar nodig nog hebt bijgewerkt. Groetjes, DimiTalen 4 jun 2021 08:43 (CEST)
Mooi, de inleiding is zo een stuk beter geworden! TheBartgry (overleg) 5 jun 2021 13:39 (CEST)
Bedankt voor je herwerking! DimiTalen 5 jun 2021 14:55 (CEST)

Etalageaanmelding Oglala Lakota County 28 april 2021 (teruggetrokken)[bewerken | bron bewerken]

Map of Oglala Lakota County, South Dakota.png

Drie jaar geleden stootte ik, ik weet niet meer hoe, op het lemma Shannon County (South Dakota). Een kort stukje vertelde me dat de volledige county in een indianenreservaat ligt, dat ze geen hoofdplaats heeft en dat nergens zo Democratisch wordt gestemd als hier. Even doorklikken naar de Engelse versie leerde me dat de artikelnaam al een paar jaar verouderd was: Shannon County was intussen Oglala Lakota County geworden. Dat prikkelde me. En met die titelwijziging is het begonnen.

Naar het voorbeeld van Alpine County heb ik getracht om een 'marginale' plaats in de imperialistische grootmacht Amerika – een plek buiten de spotlights, waar mensen geen privileges genieten – zo grondig mogelijk te beschrijven. Een genuanceerd beeld te schetsen van deze plek, haar bewogen geschiedenis, het ruige landschap, haar arme inwoners, de uitzonderlijke economische en politieke situatie. Het was zoeken naar bronnen, naar foto's, naar kaartmateriaal, naar nieuwsartikelen om dit verhaal neer te schrijven.

Het artikel staat sinds 11 april in de review. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie feedback. Flag of California.svg DimiTalen 28 apr 2021 10:35 (CEST)

Voor opname Oglala Lakota County[bewerken | bron bewerken]

Tegen opname Oglala Lakota County[bewerken | bron bewerken]

 1. HT (overleg) 29 apr 2021 00:23 (CEST)

Commentaar Oglala Lakota County[bewerken | bron bewerken]

 1. Beste DimiTalen, Omdat je het artikel oorspronkelijk plaatste in het gedeelte van de Review voor artikelen die niet meteen met het oog op de Etalage zijn geschreven of uitgebreid, had ik het met niet al te strenge ogen gelezen en becommentarieerd. Nu je het onverwachts toch verplaatste naar het gedeelte dat wel bedoeld is voor kandidaten voor de Etalage en het drie dagen later al nomineerde, ben ik het artikel nog eens kritisch gaan herlezen. Mijn definitieve conclusie over de etalagewaardigheid schort ik nog even op, maar ik heb enkele twijfels. Met name over de relevantie en de context. Wat Oglala Lakota County bijzonder maakt ten opzichte van veel andere county's die je had kunnen beschrijven is 'Wounded Knee'. Die traumatische gebeurtenis zit nu min of meer verscholen in het hoofdstukje over de geschiedenis van de 19e eeuw, die meer gaat over North en South Dakota in hun geheel dan specifiek over OLC. Het lijkt me dat je beter het spotlight had kunnen richten op Wounded Knee en de geschiedenis had kunnen toespitsen op het toelichten van de achtergrond van de slachtpartij. Verder geef je erg veel details over OLC, misschien wel te veel. Een opsomming van vijftien bekende inwoners waarvan er elf een rode link hebben, past mi niet in een etalageartikel. Tot zover mijn eerste reactie. Met vriendelijke en collegiale groet, Sylhouet contact 28 apr 2021 21:25 (CEST)
  Ik had de stilte in de review iets te optimistisch geïnterpreteerd. Dan trek ik mijn nominatie graag terug. Liever een gedragen nominatie later dan een halfslachtige nu.