Dragon (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dragon
Artemisia dracunculus1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Anthemideae
Geslacht: Artemisia
Soort
Artemisia dracunculus
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dragon (Artemisia dracunculus) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant wordt toegepast als kruid dat vooral bekend is uit de klassieke (Franse) keuken.

Dragon heeft een bittere, peperachtige anijssmaak. Het is vooral bekend uit klassieke sausen zoals bearnaise, maar wordt ook vaak gebruikt in vinaigrettes en mosterd. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië en wordt sinds de middeleeuwen culinair gebruikt in West-Europa. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar.

Er bestaan ​​twee cultivars van deze soort. Franse dragon (soms Duitse dragon genoemd) wordt gebruikt als specerij in de keuken en Russische dragon wordt in de volksgeneeskunde gebruikt in Rusland en midden Azië, vooral ter behandeling van stoornissen van het maag-darmkanaal.[1] Het zou de eetlust stimuleren en helpen om gifstoffen uit het lichaam te werken. Recente studies wijzen echter ook op een mogelijke hypoglykemische werking en toepasbaarheid van Russische dragon bij diabetes.[1]

Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e t/m 19e eeuw. Maar in de eeuwen daarvoor is er geen vermelding van dit kruid.[2]

Dragon vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen.

Van de bloemen en de blaadjes kan een thee getrokken worden die de werking van de nieren ondersteunt.[2]

De essentiële olie van dragon bevat de stoffen estragol en methyleugenol, die bij dierproeven en ander onderzoek gentoxisch blijken te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Bij het koken verdampen deze vluchtige bestanddelen van dragon.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Pischel I, Burkard N, Kauschka M, Butterweck V, Bloomer RJ. Potential application of Russian Tarragon (Artemisia dracunculus L.) in health and sports. J Int Soc Sports N. 2011;8(Suppl 1):P16. DOI:10.1186/1550-2783-8-S1-P16. PMC 3238148. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC-BY; versie 2.0).
  2. a b (en) Obolskiy D, Pischel I, Feistel B, Glotov N, Heinrich M Artemisia dracunculus L. (tarragon): a critical review of its traditional use, chemical composition, pharmacology, and safety. J Agric Food Chem. 2011 Nov 9;59(21):11367–84. PMID 21942448. DOI:10.1021/jf202277w. Gratis volledige artikel: http://discovery.ucl.ac.uk/1352036/1/Obolskiy-et-al2011-Art-dracunculusJAFC%255B1%255D.pdf