François Vatel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
François Vatel
Fête au Chantilly, 1671

François Vatel (Parijs, 1631 - Chantilly, 24 april 1671) was een Franse maître d'hotel en culinair chef. Destijds verzorgde hij grote feesten en diners, zoals in 1661, tijdens het openingsfeest van het Kasteel van Vaux-le-Vicomte.

Feest[bewerken]

In 1671 verzorgde Vatel een drie dagen durend feest op het Kasteel van Chantilly, dat werd gegeven door de in ongenade gevallen Prins van Conde, Lodewijk II van Bourbon-Condé. Deze maarschalk gaf het feest ter ere van koning Lodewijk XIV en 300 edelen, in de hoop dat hij het opperbevel van de geplande Franse veldtocht naar de Republiek der Nederlanden zou krijgen. De festiviteiten waren een dusdanig spektakel dat Condé de opdracht binnenhaalde.

Tijdens dit feest introduceerde hij "Crème Chantilly", een opgeklopte (geslagen) room. Slagroom met vanille.

Incidenten[bewerken]

Hoewel de exacte toedracht niet bekend is, vertelt schrijfster Madame de Sévigné in een van haar beroemdste brieven dat Vatel de laatste avond van het feest zelfmoord pleegde, door zichzelf een rapier in de buik te steken. De vis was te laat waardoor het vlees anders verdeeld moest worden en enkele tafels geen gebraad hadden. Vatel kon die vernedering naar verluidt niet verdragen, hoewel het ook aannemelijk is dat hij angst had voor opdrachtgever Condé, die niet om zijn zachte aard bekendstond.
Vatel werd gevonden door een hoveling, die kwam vertellen dat de vis gearriveerd was.

Eerder tijdens de festiviteiten was er ook een incident met het vuurwerk en een zingende castraat die in een strijdwagen aan touwen over de gasten werd getrokken. Volgens de overlevering kwam hierbij een medewerker verstrengeld tussen de touwen die het gevaarte via paarden omhoog hielden. De man overleefde het incident niet. De koning en de gasten merkten overigens nauwelijks iets van dit voorval, dat achter de schermen plaatsvond.