Gastendonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gastendonck
Gastendonck op de kadastrale kaart van 1821
Locatie Horst
Algemeen
Huidige functie restaurant
Gebouwd in 15e eeuw
Gesloopt in 19e/20e eeuw
Bijzonderheden herbouwd als boerderij

Gastendonck was een adellijk huis ten noorden van de Nederlandse plaats Horst, provincie Limburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerst bekende eigenaar van Gastendonck was het echtpaar Herman van der Horst en Christina van Gend omstreeks 1450. Gastendonck werd geërfd door hun dochter Christina, die met Arnold van Wachtendonk in het huwelijk trad. Christina en Arnold lieten Gastendonck na aan hun zoon Herman van Wachtendonk. Hij erfde ook nog het riddermatige goed Germenzeel en een deel van de tiendrechten van Horst.

De laatste eigenaar uit de familie Van Wachtendonk was Arnold, die in 1671 het huis en een derde deel van de tiendrechten verkocht aan baron Willem Vincent van Wittenhorst. Deze baron had omvangrijke bezittingen, waaronder het kasteel Ter Horst. Na zijn overlijden in 1674 volgde zijn zoon Johan Willem hem op, maar de achtergebleven weduwe Cecilia Catharina van Bocholtz behield het vruchtgebruik. In 1712 gaf zij het goed Gastendonck aan haar rentmeester Gerard van Douveren, wegens zijn vele verdiensten.[1][2]

Via het huwelijk van Johan Willems kleindochter Maria Theresia met Franciscus Antonius Rouffs kwam Gastendonck in zijn familie terecht. In 1876 verkocht de toenmalige eigenaar, de familie Steffens, het goed aan landbouwer Pieter Jan Weijs. Nazaten van Weijs exploiteren anno 2023 een restaurant in de huidige boerderij Gastendonk.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In 1712 werd Gastendonck omschreven als een huis met schuren, moestuin, weiland en akkers. Het is niet bekend hoe het huis er heeft uit gezien, maar het zal een bescheiden omvang hebben gehad. Kaarten van begin 19e eeuw laten twee gebouwen zien.

Na de aankoop van het huis in 1876 verwijderde de nieuwe eigenaar Pieter Jan Weijs eerst de verdieping. Zijn nazaten hebben het huis nog verder verbouwd en de opstallen vervangen, waardoor de huidige boerderij ontstond.[3]