Mulrode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mulrode
Mulrode in 1822, met links de ronde motteheuvel en rechts de boerderij
Locatie Thull
Algemeen
Kasteeltype motte
Gebouwd in 13e eeuw?
Gesloopt in onbekend

Mulrode (ook wel: Mulrodehof of Muldershof) was een kasteel in de Nederlandse buurtschap Thull, provincie Limburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vemoedelijk is het kasteel in de 13e eeuw of zelfs al in de 12e eeuw gesticht als een mottekasteel. Een mogelijke bewoner zou ridder Jan van Tulde kunnen zijn, die in 1289 schepen was te Schinnen.

De oudste vermelding van het kasteel zelf dateert uit 1381 en is afkomstig uit het leenregister van Valkenburg. Op dat moment werd Filips van Geldrop, zoon van Johan, met het goed Mulrode beleend. Aan Mulrode was tevens een laathof verbonden.

In 1537 was Werner Huyn van Amstenrade met Mulrode beleend. Marcelis van Pallandt, gehuwd met Regina Scheiffart van Merode, was eigenaar in 1606. Na zijn overlijden in 1642 kreeg jonker Reiner van Gelder het goed in handen.

De familie Van Eynatten kwam in 1720 in beeld, toen Johan Steven van Eynatten, heer van Nuth, Mulrode in bezit kreeg. In 1752 verkocht Frans Joseph van Eynatten echter een deel van de landerijen. De resterende gronden werden door de familie begin 19e eeuw verkocht.

Eind 19e eeuw was Mulrode in eigendom van de familie Michiels van Kessenich.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is onbekend hoe het kasteel Mulrode er uit heeft gezien. De locatie van het kasteelterrein is voornamelijk zichtbaar op kadastrale en topografische kaarten uit de 19e en 20e eeuw. Daarop is een motteheuvel te zien met een doorsnede van 20 meter, aan de voet omgeven door een rij bomen. Op de heuvel zal een woontoren hebben gestaan. De eventuele slotgracht zal zijn gevoed door de nabijgelegen Geleenbeek. Aan de oostzijde van de heuvel stond een U-vorige boerderij, de Mulrodehof. De Ferrariskaart uit 1777 toont mogelijk een voorhof aan de noordzijde van de motte.

De hoeve Mulrodehof is vermoedelijk rond 1884 afgebroken. De motte zelf was tot midden 20e eeuw nog zichtbaar.

Op het voormalige kasteelterrein staan onder andere gebouwen van de Alfa Brouwerij.