Kasteel Horn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HORN-002.JPG
Kasteel Horn te Horn
Kasteel Horn - herfst.jpg
Het kasteel tijdens de herfst
Kasteel Horn - herfst2.jpg
Landschap rond het kasteel

Kasteel Horn is gelegen aan de rand van het gelijknamige dorp Horn in Midden-Limburg, dat deel uitmaakt van de gemeente Leudal.

Ligging, herkomst van de naam[bewerken]

Het kasteel is een van de oudste, nog intacte middeleeuwse ringmuurburchten in Nederland. De burcht is gebouwd op een natuurlijke verhoging aan de Maas. De naam Horn, en haar alternatieve spellingen Horne, Hurnen en Hornin, stammen af van het Germaanse Hornjôn, wat "heuvel of hoek in een moerassig land" betekent. De Maas was de natuurlijke scheiding tussen Horn en het nabijgelegen Roermond; in 1342 werd de Maas echter verder oostwaarts verlegd, richting Roermond, waardoor het kasteel Horn meer afhankelijk werd van een eigen slotgracht als verdedigingsmechanisme.

Beschrijving van het kasteel[bewerken]

Het huidige kasteel is een ringwalburcht met een vierkant poortgebouw, daaraan vast een zuidelijke vleugel en twee halfronde torens. De twee torens zijn onderling verbonden door de ringmuur. Deze ringmuur werd in de 13e eeuw verhoogd met een uit mergelsteen opgetrokken tweede weergang met bogen. Tevens werden het poortgebouw en de torens verhoogd en de ringmuur voorzien van arkeltorentjes en steunberen. De oorspronkelijke burcht had vier halfronde hoektorens. Twee van deze torens en een deel van de ringmuur zijn echter verdwenen bij de vergroting en uitbouw van de zuidelijke vleugel in het begin van de 15e eeuw. Aan de noordzijde werd tevens een nieuw poortgebouw aangebracht en werd het oude poortgebouw verbouwd tot woongedeelte.

Geschiedenis en bewoners[bewerken]

Het kasteel dateert vermoedelijk al uit de 10e of 11e eeuw, en was oorspronkelijk in handen van zogenaamde roofridders, die inkomen verkregen door tolheffing op verkeer op de drukbevaren Maas. De oudst vermelde heerser van het gebied rondom het dorp Horn is Engelbert van Horn, zoon van Dirk van Horn. Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in een brief uit 1243 waarin wordt vermeld dat Willem, Heer van Horn en Altena, het kasteel en het nabijgelegen dorp in leen heeft gekregen van de graaf van Loon.

Toen Jacob I van Horn in 1450 zijn graaf-titel kreeg werd het kasteel het middelpunt van het graafschap Horne, een zelfstandige ministaat. Onder graaf Filips van Montmorency werd het centrum van het graafschap verlegd van Horn naar Weert. Hij werd door Filips II in 1568, samen met graaf Lamoraal van Egmont op de Grote Markt van Brussel onthoofd, hetgeen het startsein zou worden voor de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersers van de Nederlanden.

In 1789 werd het kasteel verkocht aan de familie Magnee, oorspronkelijk afkomstig uit Luik. Deze familie beheert het kasteel tot vandaag de dag; het kasteel wordt nog steeds bewoond door de familie Magnee.

Rond het kasteel ligt een in landschapstijl aangelegd park. Bij het kasteel ligt tevens een 19e-eeuwse U-vormige kasteelboerderij die oorspronkelijk bij het kasteel behoorde.