Heeze (Slenaken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heeze
De hoeve Hees (1982)
Locatie Slenaken
Algemeen
Kasteeltype woontoren (?)
Huidige functie boerderij
Gebouwd in 14e eeuw
Gesloopt in onbekend
Herbouwd in 19e eeuw (hoeve)
De hoeve Hees (1888)

Heeze of Hees is een hoeve en voormalig kasteel in het Nederlandse dorp Slenaken, provincie Limburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het riddermatige goed Heeze bestond al in de 14e eeuw en was in eigendom van de familie Van Heeze. Deze familie heeft waarschijnlijk ook de Sint-Remigiuskapel gesticht, de voorloper van de huidige Sint-Remigiuskerk, waar het kasteel vlak bij stond.

Tot in de 16e eeuw bleef de familie Van Heeze de eigenaar van kasteel Heeze. Toen er geen mannelijke erfgenaam meer was, erfde Maria van Heeze het goed. Dankzij haar huwelijk met Diederik von der Couven kwam Heeze in zijn familie terecht.

Het huis was van 1676 tot 1695 de woonplek van de eerste pastoors van de zojuist gestichte parochie Slenaken.

In de 18e eeuw verkocht de familie Von der Couven het huis Heeze aan de familie Simons.

In 1828 werd de huidige boerderij gebouwd. Heeze was gedurende de 19e en 20e eeuw een boerenbedrijf dat in 1902 ruim 49 hectaren groot was.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het riddermatige huis Heeze dateert uit de 14e eeuw en was mogelijk een woontoren. De vermoedelijke kasteellocatie was de vierkante vijver die nog tot in de 19e eeuw zichtbaar was. De hoeve ten zuidoosten van deze vijver moet dan als voorburcht hebben gediend. Deze hoeve was begin 19e eeuw u-vormig en had nog geen woonhuis.

De huidige vierkante hoeve bestaat uit een bakstenen herenhuis uit 1828. Het huis is twee bouwlagen hoog, heeft een kelder met tongewelven, en wordt afgedekt middels een licht gebroken dak. De noordwestvleugel is deels in vakwerk uitgevoerd en dateert uit circa 1800.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hoeve Hees van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.