Strijthagen (Welten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Strijthagen
Strijthagen
Gebouwd in 16e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 21273
Achterzijde van Strijthagen

Strijthagen is een landhuis en voormalig kasteel aan de oostzijde van het Nederlandse dorp Welten, provincie Limburg. Het huis is ook bekend onder de namen Strijthagenshof, Genhoes en Huis te Welten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding dateert uit 1381, toen Jan van Oersfeldt met ‘de hoeve toe Strythagen’ werd beleend. Vanwege de naamgeving is het mogelijk dat de hoeve voordien in bezit is geweest van het geslacht Van Strijthagen. Het leengoed viel in 1381 onder de hertog van Brabant en was een voormalig Wickrader leen.

Kadastrale minuut van 1822, met boven de Weltermolen, links het huis Strijthagen (‘Welter kasteel’) en onderaan een trapeziumvormig omgracht terrein waar het middeleeuwse kasteel Strijthagen vermoedelijk heeft gestaan.

De zussen Liza en Jutta van Oersfeldt waren begin 15e eeuw de eigenaren. Vermoedelijk is hierna het goed versnipperd geraakt, want er bleken steeds weer meerdere eigenaren tegelijkertijd te bestaan. Een van de families die een deel van Strijthagen in bezit kreeg, was wederom de familie Van Strijthagen. Zij deelden rond 1500 het bezit met de familie Philippens. De familie Van Strijthagen was verwant met het geslacht Van Oersfeldt, getuige de naam van Willem van Strijthagen genaamd Van Uersfeld, die in 1510 in een akte werd genoemd. In 1537 werd jonker Werner van Strijthagen met het goed beleend. De familie bleef tot 1685 eigenaar.

In 1709 volgde de belening van Nicolaas Joseph van Root. Zijn nazaten bleven tot in de 18e eeuw in bezit van het goed Strijthagen. De familie Veugen verkreeg het goed dankzij een huwelijk.

Van eind 19e eeuw tot 1969 was de familie Hennen de eigenaar. Zij verkochten het aan de familie Akkerman-van Soest.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het middeleeuwse Strijthagen lag op een rechthoekig, omgracht terrein ten zuiden van de tegenwoordige Weltervijver. Tot in de 19e eeuw zou de kasteellocatie nog zichtbaar zijn. De reeds in 1443 genoemde Weltermolen behoorde bij het kasteel.

Het huidige huis Strijthagen is in de 16e eeuw gebouwd. Rond 1700 werd de binnenzijde van het huis verbouwd. Door de verbouwing van 1860 in eclectische stijl verkreeg het huis zijn tegenwoordige uiterlijk. Het huis heeft een afmeting van 10 bij 16,5 meter, maar was vermoedelijk ooit groter, gezien het aansluitende ondergrondse muurwerk. De kelder is opgetrokken in kunrader steen en heeft muren van 1 meter dik. De witgepleisterde gevels zijn van baksteen met hoekblokken van mergel. Het huis heeft twee bouwlagen en wordt afgedekt door een leistenen tentdak. De voorgevel bestaat uit drie traveeën met een vooruitspringende middenrisaliet met fronton.

Zie de categorie Strijthagen (Welten) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.